Στις 12:01, το βράδυ της 1ης Αυγούστου του 1981, το κανάλι MTV (Music Television) εκπέμπει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, εισάγοντας μια νέα εποχή για τη μουσική βιομηχανία. Παρόλο που ήδη από τη δεκαετία του 1950 υπήρχαν προωθητικά φιλμάκια (και αργότερα βίντεο) για συγκεκριμένα τραγούδια γνωστών και όχι τόσο γνωστών καλλιτεχνών, το MTV συνέβαλε στο να γίνει η κινούμενη εικόνα βασικός πυλώνας της διαφήμισης και της δημιουργικής διαδικασίας όσον αφορά τη μουσική.

 

Υπάρχουν, φυσικά, πολλά πράγματα που μπορούν να προσαφθούν στο εν λόγω κανάλι -η αρχική άρνησή του να παίζει βίντεο από αφροαμερικανούς καλλιτέχνες, η υπερβολική προσήλωση στο ίματζ και στις mainstream ταγές των δισκογραφικών, η όλο και μεγαλύτερη παρουσία reality shows-, αλλά υπήρξε επίσης ο δίαυλος για να έρθουν στο προσκήνιο σημαντικά μουσικά είδη όπως η grunge, η Britpop και το trip hop. Συνέβαλε επίσης αποφασιστικά στην τωρινή πρωτοκαθεδρία του hip hop.

 

Το πρώτο κομμάτι που προβλήθηκε εκείνο το βράδυ, σαράντα χρόνια πριν, ήταν το “Video Killed the Radio Star” των Buggles. Η επιλογή κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, καθώς υπονοούσε πως το καινούριο κανάλι -και η τηλεόραση γενικά- θα γινόταν πλέον το βασικό μέσο για την αναμετάδοση και την προώθηση μουσικής. Βέβαια, το κομμάτι είχε γραφτεί και κυκλοφορήσει δύο χρόνια νωρίτερα. Δημιούργημα των τεσσάρων μελών των Buggles, το “Video Killed…” βγήκε πρώτα στην εκτέλεση των Bruce Woolley and The Camera Club, στα τέλη του 1979. Λίγο αργότερα οι ίδιοι οι Buggles κυκλοφόρησαν κι αυτοί το κομμάτι, με τη δική τους εκτέλεση να γίνεται σαφώς πιο δημοφιλής, ακόμα και πριν από την έλευση του MTV. Ωστόσο, η έμπνευση δεν ήταν η επερχόμενη επικράτηση της τηλεόρασης επί του ραδιοφώνου, αλλά ένα διήγημα του J.G. Ballard, το “The Sound-Sweep”. Πρωταγωνιστής του διηγήματος, ένα αγόρι που χρησιμοποιεί μια ειδική ηλεκτρική σκούπα για να απορροφά τα όποια δείγματα μουσικής έχουν απομείνει, σε ένα μετα-αποκαλυπτικό τοπίο όπου η μουσική είναι σχεδόν εξαφανισμένη.

 

Σε κάθε περίπτωση, το κομμάτι των Buggles ταίριαξε με το συγκεκριμένο πλαίσιο του MTV. Το κανάλι είχε πρωτολειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ως Sight on Sound, αλλά ήταν η εκδοχή που εγκαινιάστηκε το 1981 που άλλαξε το μουσικό τοπίο – για καλό ή για κακό. 40 χρόνια μετά, το κανάλι δεν θυμίζει σε τίποτα την αρχική μορφή του και έχει πάψει προ πολλού να έχει τον βασικό ρόλο που είχε κάποτε στα μουσικά πράγματα.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στο Χολαργό το 1980 και σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσικολογία, στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τον Απρίλιο του 2013 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ελληνική Ασφυξία» (Εκδόσεις των Συναδέλφων), υπό το ψευδώνυμο Ηλίας Νίσαρης. Κείμενά του, είτε με το πραγματικό του όνομα είτε με το ψευδώνυμο, έχουν δημοσιευτεί επίσης σε διάφορα περιοδικά του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου (3pointmagazine.gr, να ένα μήλο, Metropolis Free Press, Fractal Press, thecricket.gr, mixtape.gr, bibliotheque.gr, To Παράθυρο, Ποιητική, HUMBA! κ.ά.) Διατηρεί το blog www.eliasnisaris.blogspot.gr , ενώ κάθε Δευτέρα, από τις 12 έως τις δύο το μεσημέρι, παρουσιάζει την εκπομπή Wax Trash στον ιντερνετικό σταθμό www.indiegroundradio.com. Το βιβλίο του με τίτλο “Το Ορφανό Αριστούργημα”, υπό το πραγματικό του όνομα, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος.

Related Posts