Επίσημο έγγραφο, με το οποίο αποκαλύπτεται η συνδιαλλαγή μεταξύ της αστυνομίας και των πραξικοπηματιών στη Βολιβία αποκάλυψε τη Δευτέρα ο πρώην πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες. Στο έγγραφο, ο διοικητής της αστυνομίας ζητά από την προσωρινή πρόεδρο της Βολιβίας Ζανίν Ανιές να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για αυξήσεις των μισθών, οι οποίες θα είχαν επιτευχθεί κατά την περίοδο ανταρσίας της αστυνομίας στις 8 Νοεμβρίου, μια ενέργεια που διευκόλυνε την ισχυροποίηση του πραξικοπήματος.

Το έγγραφο που διέρρευσε και αποτελεί αντίγραφο επίσημου σημειώματος που έστειλε ο συνταγματάρχης Ροδόλφο Μοντέρο στον υπουργό Εσωτερικών Άρτούρο Μουρίγιο στις 25 Νοεμβρίου, περιέχει “πρόταση μισθοδοσίας για τους αστυνομικούς”, οι οποίοι φιλοδοξούν να εξισωθούν οι μισθοί και τα οφέλη τους με εκείνα των στρατιωτικών.

Εκτός από την επίσημη αστυνομική σφραγίδα, η επιστολή φέρει την υπογραφή του του αξιωματικού που καθοδήγησε την ανταρσία πριν ο πρόεδρος Μοράλες εξωθηθεί σε παραίτηση.

Η αποκάλυψη του Μοράλες έρχεται να προστεθεί σε ρεπορτάζ που είχε δημοσιευτεί στον Βραζιλιάνικο Τύπο στα μέσα του Νοεμβρίου και αναφερόταν επίσης στη στάση της αστυνομίας και στρατού κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος.

Λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα ο επικεφαλής του βολιβιανού στρατού Γουίλιαμς Κάλιμαν, ο οποίος είχε διατάξει την παραίτηση του Έβο Μοράλες, ταξίδεψε στις Η.Π.Α, έχοντας στις βαλίτσες του ένα εκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το telesur αμερικανός αξιωματούχος στη Βολιβία ήταν υπεύθυνος για τη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε κάθε στρατιωτικό επικεφαλής και 500 χιλιάδες δολάρια σε κάθε επικεφαλής της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ η πραξικοπηματική κυβέρνηση συνεχίζει την καμπάνια πολιτική δίωξη εναντίον ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τον πρώην πρόεδρο Μοράλες.

Η αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρος Ανιές διέταξε τη σύλληψη του πρώην εκπροσώπου της Προεδρίας Χουάν Ραμόν Κιντάνα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα τρομοκρατίας και κακοποίησης.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια