Την αντίδραση του ηθοποιού Βίγκο Μόρτενσεν προκάλεσε η χρήση από το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox μιας φωτογραφίας του Άραγκορν, τον οποίο υποδύεται στην ταινία «Ο άρχοντας των Δακτυλιδιών»

Ανήμερα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών της Ισπανίας, το Vox ανήρτησε μια φωτογραφία του Άραγκορν, που έχει πίσω του την ισπανική σημαία και το έμβλημα του κόμματος, και επιτίθεται εναντίον ενός εχθρικού στρατού που απαρτίζεται από αριστερά κόμματα, φεμινιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ, φιλελεύθερα ΜΜΕ και ισπανικές αυτονομιστικές οργανώσεις. «Ας ξεκινήσει η μάχη!» #Για την Ισπανία», αναφέρεται στο μήνυμα.

Την κίνηση του Vox όμως επέκρινε ο Βίγκο Μόρτενσεν που σε επιστολή του που δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα El Pais έγραψε «πρέπει να είσαι ιδιαίτερα αδαής για να πιστεύεις ότι το να χρησιμοποιείς τον χαρακτήρα… για να προωθήσεις την εκστρατεία ενός ξενοφοβικού, ακροδεξιού κόμματος όπως το Vox, θα ήταν καλή ιδέα».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο ηθοποιός, «όχι μόνο είναι παράλογο που εγώ, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε αυτόν τον χαρακτήρα για τον Πίτερ Τζάκσον και ένας ενδιαφερόμενος για την πλούσια ποικιλία πολιτισμών και γλωσσών που υπάρχουν στην Ισπανία και στον κόσμο, συνδέονται με ένα υπερεθνικιστικό και νεοφασιστικό πολιτικό κόμμα, είναι ακόμα πιο γελοίο να χρησιμοποιήσουμε τον χαρακτήρα του Άραγκορν, ενός πολύγλωσσου πολιτικού άνδρα που υπερασπίζεται τη γνώση και την ενσωμάτωση των ποικίλων φυλών, παραδόσεων και γλωσσών στη Μέση Γη για τη νομιμοποίηση μιας αντι-μεταναστευτικής, αντι-φεμινιστικής και ισλαμοφοβικής πολιτικής ομάδας».

Και συνέχισε: «Θα γέλαγα με την ανικανότητά τους όμως το Vox κέρδισε 24 έδρες στο Κοινοβούλιο. Δεν είναι αστείο και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ενεργητικοί, όπως και ο Άραγκορν στο έπος του Τόλκιν». Να υπενθυμίσουμε ότι στις πρόωρες εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 28 Απριλίου, το Vox αναδείχθηκε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που εισήλθε στο εθνικό κοινοβούλιο από τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975.

Στο tweet του ακροδεξιού κόμματος αντέδρασε και η εταιρεία Warner Bros Spain, που έχει τα δικαιώματα διανομής, επισημαίνοντας ότι δεν έδωσε άδεια για τη χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας της στην προεκλογική εκστρατεία οποιουδήποτε κόμματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και El Mundo

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X