Με την επιβολή μέτρων που αρμόζουν σε μια δικτατορία απείλησε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Πάουλο Γκέντις, εάν η αριστερά προχωρήσει σε κινητοποιήσεις όμοιες με αυτές της Χιλής.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, αναφερόμενος στην αναταραχή σε γειτονικά κράτη, ο Γκέντις προέτρεψε δημοσιογράφους να μην εκπλαγούν εάν επιβληθούν μέτρα παρόμοια με εκείνα που περιείχε το AI-5, διάταγμα της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985) με το οποίο ανεστάλη η λειτουργία του Κογκρέσου και κατεστάλη οποιαδήποτε εκδήλωση διαφωνίας.

Το σχόλιο αυτό του υπουργού Οικονομικών έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες από την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να συσπειρώσει την αριστερά γύρω από το PT ώστε να ηττηθεί ο Μπολσονάρου στις εκλογές του 2022.

Ο Ουμπέρτου Κόστα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PT στη Γερουσία, κάλεσε τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να διενεργήσουν έρευνα για τη δήλωση του Γκέντις, κρίνοντας πως πρόκειται για «επίθεση εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος που δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη».

Στο AI-5 είχε επίσης αναφερθεί τον Οκτώβριο ένας από τους γιους του σημερινού προέδρου, ο βουλευτής Εντουάρντου Μπολσονάρου, ο οποίος υπονόησε πως θα μπορούσε να εκδοθεί ένα τέτοιο διάταγμα εάν η αριστερά ριζοσπαστικοποιηθεί και αποπειραθεί να παραλύσει τη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και nodal.am

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X