Εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς, αστέγους και εργαζόμενες οικογένειες που εγκαταλείφθηκαν από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Μπολσονάρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φροντίζουν αυτό το διάστημα Bραζιλιάνοι σοσιαλιστές αγρότες. Τους παρέχουν υγιεινή διατροφή, υγειονομική περίθαλψη και καλύπτουν μία σειρά από άλλες βασικές τους ανάγκες.

Καθώς τα νοσοκομεία και τα νεκροταφεία της χώρας έχουν ξεχειλίσει από κόσμο και η χώρα έχει γίνει το νούμερο δύο παγκοσμίως σε περιστατικά κορωνοϊό εξαιτίας της καταστροφικής αντίδρασης του Μπολσονάρου, η ημιεφαρμογή της καραντίνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο άφησε πάνω από 200 εκατομμύρια Βραζιλιάνους χωρίς καμία βοήθεια. Έτσι, το Κίνημα Εργατών χωρίς Γη (ΚΕΓ) βγήκε μπροστά και ανέλαβε το καθήκον να παρέχει υποστήριξη.

Το ΚΕΓ είναι ένα λαϊκό κοινωνικό κίνημα εμπνευσμένο από τον μαρξισμό, το οποίο έχει γίνει το μεγαλύτερο στην Λατινική Αμερική μετρώντας πάνω από 1.5 εκατομμύριο μέλη σε 23 από τις 26 πολιτείες της Βραζιλίας. Ιδρύθηκε το 1984 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας και έφερε μαζί πρώην μέλη του κομμουνιστικού κόμματος, που βρίσκονταν στην εξορία από το 1960, ακτιβιστές από την Καθολική και Λουθηρανική Εκκλησία, συνδικαλιστές και άλλους για να οργανώσουν τόσο τους φτωχούς αγρότες, όσο και τους φτωχούς κατοίκους στις πόλεις, μαθαίνοντας τους για το νόμιμο δικαίωμά τους στη γη και στην κατοχή αχρησιμοποίητης γης για να τη μετατρέψουν σε παραγωγική γη που μπορεί να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους.

Ο αγώνας του ΚΕΓ ξεκίνησε πρώτα από τη γη. Αλλά με την πάροδο των χρόνων, οι ηγέτες του κινήματος ανέπτυξαν ένα όραμα κοινωνικού μετασχηματισμού που περιλαμβάνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε για να γίνει η ζωή στη γη βιώσιμη, όπως η εκπαίδευση, η δημιουργία υποδομής υπηρεσιών υγείας κ.ο.κ. Έτσι δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο από αγροκτήματα, γιατρούς, σχολεία και εστιατόρια για την ολιστική αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Το κίνημα έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο από δομές που είναι αφοσιωμένες στην εξυπηρέτησε ευάλωτων κοινοτήτων, λειτουργώντας πάνω από 170 κλινικές, 100 γεωργικούς συνεταιρισμούς 96 εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων και 1.900 αγροτικά σωματεία.

Τώρα όλοι αυτοί οι πόροι ανακατευθύνονται στην προσπάθεια διάσωσης των ευάλωτων ανθρώπων από την πανδημία.

 

Το κίνημα μέχρι στιγμής:

  • Έχει δωρίσει πάνω από 500 τόνους προϊόντων, όπως καρπούζια, μαρούλια, πορτοκάλια, γλυκοπατάτες και γιούκα σε νοσοκομεία και φτωχές γειτονιές
  • Έχει δωρίσει 12 τόνους ρύζι σε εκατοντάδες εργαζόμενους που απολύθηκαν λόγω της κρίσης
  • Έχει μεταμορφώσει τις καφετέριες σε κουζίνες για τους αστέγους
  • Έχει μετατρέψει κάποια κτίρια για την εκπαίδευση σε προσωρινά νοσοκομεία, τα οποία έχουν στελεχωθεί από εκατοντάδες γιατρούς και νοσοκόμες
  • Έχει διοργανώσει εκστρατεία αιμοδοσίας
  • Έχει οργανώσει την παραγωγή αλκοόλ, σαπουνιών και μασκών προσώπου για τις τοπικές κλινικές και χειροποίητα φάρμακα όπως βάμματα, τσάι και σιρόπια για τη βελτίωση της ανοσίας
  • Έχει βοηθήσει τα παιδιά των δημόσιων σχολείων να προσαρμοστούν στη μάθηση από απόσταση μέσα 10.000 συνδεδεμένων εκπαιδευτικών
  • Μεταδίδει αξιόπιστες πληροφορίες για την υγεία μέσω των εφημερίδων, του ραδιοφώνου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, την ώρα που ο Μπολσονάρου και τα ακροδεξιά ΜΜΕ διαδίδουν ψέματα και σενάρια συνωμοσίας.

Το ΚΕΓ δείχνει κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, ότι το πιο σημαντικό όπλο για να επιβιώσουμε είναι η αλληλεγγύη.

*Πληροφορίες – Μετάφραση από το Redfish

 

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στους αυτόχθονες του Αμαζονίου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια