Στρατιωτικές δυνάμεις κατόπιν εορτής στέλνει ο Μπολσονάρου στον Αμαζόνιο για την αποτροπή της παράνομης υλοτομίας, καθώς τον Απρίλιο η αποψίλωση στο τροπικό δάσος του βραζιλιανικου τμήματος της Αμαζονίας υπήρξε κατάκορυφη. Σύμφωνα με τα πρώτα δορυφορικά δεδομένα που συνέλεξε η υπηρεσία έρευνας διαστήματος INPE της χώρας, η καταστροφή στο δάσος αυξήθηκε κατά 64% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. 

Μάλιστα, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, η αποψίλωση της Αμαζονίας αυξήθηκε κατά 55% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο κι ανέρχεται σε 1.202 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Αμαζονία είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, και οι επιστήμονες κραυγάζουν ότι η διατήρησή του είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω της τεράστιας ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου που απορροφά.

Η καταστροφή της Αμαζονίας αυξήθηκε πέρυσι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 11 ετών και συνεχίζει να ακολουθεί αύξουσα πορεία και το 2020, κάτι για το οποίο οι περιβαλλοντολόγοι εγκαλούν τις πολιτικές που ακολουθεί ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου κι οι οποίες θεωρείται πως ενθαρρύνουν τους παράνομους υλοτόμους, τους ανθρακωρύχους και τους κτηνοτρόφους.

Ο Μπολσονάρου έχει ζητήσει αύξηση της παραγωγής στις γεωργικές καλλιέργειες και στις εξορύξεις σε προστατευόμενες περιοχές του τροπικού δάσους, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η φτώχεια στην περιοχή και να επιτευχθεί ο «εξανθρωπισμός» των αυτοχθόνων ιθαγενών.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει περιπλέξει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, καθώς η αρμόδια υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος Ibama στέλνει λιγότερους πράκτορες στον τομέα λόγω των κινδύνων για την υγεία τους. Η υπηρεσία διαβεβαιώνει ότι θα μειώσει τους πράκτορές της σε άλλες ζώνες, αλλά όχι στην Αμαζονία.

Καθώς αυξάνεται η αποψίλωση, ο Μπολσονάρου επέτρεψε χθες να αναπτυχθούν ένοπλες δυνάμεις για την καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας και των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι ναι μεν το μέτρο μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν είναι μια μακρόπνοη λύση.

Οι πράκτορες της Ibama εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η αποψίλωση των δασών συνέχισε να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες, παρ’ όλο που η Αμαζονία διανύει την περίοδο των βροχών, γεγονός που καθιστά τη ζούγκλα δυσκολότερη για να τη διασχίσει κανείς, πράγμα που συνήθως αποτρέπει τους παράνομους υλοτόμους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια