Τα καταφύγια κακοποιημένων γυναικών του Ηνωμένου Βασιλείου απομακρύνουν τα θύματα που δεν μιλούν αγγλικά. Αυτό καταγγέλλουν οργανώσεις γυναικών που εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δεν γίνονται δεκτά σε «καταφύγια» (κέντρα υποδοχής), ακόμη και όταν υπάρχει δυνατότητα. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι γυναίκες (προφανώς μετανάστριες) δεν μιλούν αγγλικά, και τα κέντρα υποδοχής δεν διαθέτουν διερμηνείς λόγω μη χρηματοδότησης.

Έτσι, δεν έγινε δεκτή μια μητέρα μετανάστρια με το 14 μηνών μωρό της που διέφυγε από τη βία, καθώς ο πρώην σύζυγός της την κρατούσε ως σκλάβα.

Η οργάνωση Karma Nirvana, η οποία υποστηρίζει όσες γυναίκες κινδυνεύουν από τον αναγκαστικό γάμο και την ενδοοικογενειακή βία, δήλωσε ότι το ζήτημα επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, καθώς υπήρξε αυξημένη ζήτηση για καταφύγια και έλλειψη διερμηνέων σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Από τις 20 γυναίκες που η φιλανθρωπική οργάνωση δεν μπόρεσε να βρει καταφύγιο κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι πέντε δεν έγιναν δεκτές από έξι διαφορετικά καταφύγια επειδή δεν μιλούσαν αγγλικά.

Σ’ αυτές περιλαμβάνονταν και μια γυναίκα που ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τρία χρόνια και κρατήθηκε σε καθεστώς οικιακής δουλείας από τον βίαιο σύζυγό της και την οικογένειά του. Την ανάγκαζαν να μαγειρεύει και να καθαρίζει και δεν της έδωσαν ποτέ χρήματα, ακόμη και όταν ήταν έγκυος και χρειαζόταν βασικά είδη μετά τη γέννηση του μωρού της. «Κράτησαν ακόμη και χρήματα που μου δόθηκαν ως δώρο. Υπήρχε πολλή συναισθηματική και σωματική κακοποίηση και απείλησαν να πάρουν το παιδί μου μακριά», είπε η μετανάστρια.

Πολλά κέντρα υποδοχής γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν τη μητέρα. Τελικά ήρθε σε επαφή με την αστυνομία και την έστειλαν σε ξενοδοχείο μέχρι να βρεθεί κατάλληλο καταφύγιο.

Η Natasha Rattu, εκτελεστική διευθύντρια του Karma Nirvana δήλωσε ότι το ζήτημα είναι μέρος των ευρύτερων ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι μαύρες, ασιάτισσες και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων γυναίκες. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε πραγματικά προβλήματα που βγαίνουν από την καραντίνα και σχετίζονται με την χρηματοδότηση. Όταν μιλάμε για το Black Lives Matter και την ισότητα, θα πρέπει αυτό να συνιστά μια ευκαιρία για να βελτιωθεί κι αυτό το πρόγραμμα. ”

Η Λούσι Χάντλεϋ, διευθύντρια της οργάνωσης Women’s Aid – η οποία έχει περισσότερα από 170 μέλη που διευθύνουν 213 υπηρεσίες καταφυγίου στην Αγγλία – δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική.

Ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Hayley Baxter, δήλωσε: «Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι, το 2020, οι οργανισμοί απομακρύνουν μετανάστριες, όχι λόγω έλλειψης χώρου, αλλά επειδή δεν μπορούν να προσφερθούν οι υπηρεσίες που χρειάζονται και αξίζουν.»

Πηγή: artinews.gr με πληροφορίες από theguardian.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]