Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που δολοφονήθηκαν από άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, δολοφονήθηκαν από τον τότε ή τον πρώην σύντροφό τους, πολλές αφού είχαν λάβει μέτρα για να τον εγκαταλείψουν, σύμφωνα με την τέταρτη έκθεση του Femicide Census για τις γυναικοκτονίες, στην οποία αναφέρεται σήμερα σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Η συγκεκριμένη έκθεση διαπίστωσε ότι 149 γυναίκες δολοφονήθηκαν από 147 άνδρες το 2018. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 10 μεγαλύτερος σε σχέση με έναν χρόνο πριν και είναι ο υψηλότερος από τότε που ξεκίνησε να εκπονείται η έκθεση.

Από τα θύματα, οι 91 (61%) δολοφονήθηκαν από τον τότε ή κάποιον πρώην σύντροφο και μόνο το 6% των φόνων διαπράχτηκε από έναν ξένο. Από τις 58 γυναίκες που δεν δολοφονήθηκαν από τον τότε ή τον πρώην σύντροφό τους, οι 12 έπεσαν νεκρές από το χέρι των γιων ή των θετών γιων τους, ενώ πέντε από τον γαμπρό τους ή από πρώην γαμπρό τους.

Στις μισές περιπτώσεις, οι δράστες είχαν ιστορικό βίας σε βάρος του θύματος ή άλλων γυναικών, με τρεις άνδρες να έχουν δολοφονήσει και στο παρελθόν. Ένας είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία το 1996 και είχε φυλακιστεί για τρία χρόνια. Ο δεύτερος, ο οποίος επίσης είχε ιστορικό παρενόχλησης, είχε αποφυλακιστεί το 2014 έχοντας δολοφονήσει την πρώην σύντροφό του το 1999. Ο τρίτος είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση το 1992 και για σοβαρά βίαια αδικήματα το 2001 και το 2010.

Η πιο κοινή μέθοδος ήταν πλήγμα με αμβλύ αντικείμενο και ακολουθούν ο στραγγαλισμός ή η ασφυξία. Η πλειονότητα των φόνων (68%) σημειώθηκε είτε μέσα στο σπίτι της γυναίκας είτε γύρω απ’ αυτό.

Από τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2018, 41% έπεσαν νεκρές από το χέρι ενός πρώην συντρόφου τον οποίον είτε είχαν εγκαταλείψει είτε ήταν στη διαδικασία να τον εγκαταλείψουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Guardian

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια