Το κύμα προσφύγων που μετατοπίζεται απ’ τις χώρες της Ασίας ένεκα του πολέμου, προσπαθώντας να βρουν ένα απάνεμο λιμάνι στις χώρες της Ευρώπης (και αποτυγχάνοντας οικτρά ερχόμενοι αντιμέτωποι με μια ήπειρο που κανένα δικαίωμα δεν έχει να υπονοεί πως είναι «των λαών») είναι το θέμα των τελευταίων μηνών. Οι ζωές των ανθρώπων αυτών υφίστανται ποιοτικές αλλαγές, αν δεν αντιστοιχίζονται οι πιθανότητες με την απευκταία εξέλιξη της προσπάθειας τους να περάσουν απ’ τα μεν παράλια στα δε απέναντι: τον υγρό θάνατο.

Μέσα στο δράμα που εκτυλίσσεται και του οποίου γινόμαστε μάρτυρες, είτε ως κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, είτε ως (τηλε)θεατές, υπάρχει και η αθλητική σκοπία απ’ την οποία μπορεί να το εξετάσει κανείς. Πριν απ’ τον οποιονδήποτε, το σκέφτηκε πρώτη η ομάδα που δημιουργήθηκε για να «στεγάσει» του Σύρους, τους Σομαλούς και κάθε λογής εθνικότητας πρόσφυγες: η «Welcome United 03» είναι η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στην οποία αγωνίζονται πρόσφυγες ποδοσφαιριστές.

Welcome United / Spielszenen

Παίκτες απ’ όλο τον κόσμο!

Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» έκανε οδοιπορικό στη Μπάμπελσμπεργκ, τη γερμανική πόλη στην οποία εδρεύει η ασυνήθιστη αυτή ομάδα, διατρανώνοντας μηνύματα αλληλεγγύης για τους ανθρώπους που δοκιμάζονται. Περίπου 100 άνθρωποι μαζεύονται μπροστά από έναν τοίχο, στο πλάι ενός πάρκου δίπλα απ΄ το γήπεδο της ομάδας και κάνουν το ίδιο, φορώντας την μπλε αγωνιστική φανέλα της ομάδας. Λίγο παραδίπλα, τα παιδιά των ποδοσφαιριστών παίζουν φωνάζοντας από χαρά.

Η «Welcome United 03» είναι μια ομάδα που αποτελείται αποκλειστικά από πρόσφυγες, που προέρχονται από χώρες όλου του κόσμου: Σερβία, Σομαλία, Ιράκ, Συρία, Π.Γ.Δ.Μ και πολλές άλλες. Σε πολλές περιπτώσεις διαφοροποιούνται μεταξύ τους σε πολλά πράγματα, όπως η θρησκεία και το χρώμα του δέρματος τους, όμως για όλους αυτούς το ποδόσφαιρο επιτελεί την ίδια λειτουργία: ελαφρύνει τα δυσβάσταχτα βάρη και αποτελεί μια χαρούμενη νότα στο θλιμμένο σκοπό της καθημερινότητας τους.

Welcome United / Spielszenen

Την προηγούμενη Κυριακή η «Welcome United 03» αγωνίστηκε εναντίον της SV Babelsberg 03, στον πρώτο υποχρεωτικό της αγώνα στο τοπικό πρωτάθλημα των ομάδων της περιοχής του Βραδεμβούργου, όπου δήλωσε συμμετοχή.

Ένας απ’ τους παίκτες λέγεται Ουζοούκου Εγίκιε, όμως όλοι τον φωνάζουν «Τζόνσον». Είναι 35 χρονών και κατάγεται απ΄τη Νιγηρία, απ’ την οποία εκδιώχθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Στη Νιγηρία ήταν πολιτικός, όμως οι συνεχείς πολιτικές αναταραχές δημιούργησαν εχθρικό κλίμα γι’ αυτόν και τους ομοϊδεάτες του. Εν τέλει αναζήτησε μακριά απ’ τον τόπο του την ησυχία και μετανάστευσε στη Γερμανία, όπου εργάζεται σε ένα γηροκομείο για να βγάζει τα προς το ζην. Παράλληλα σπουδάζει και ολοκληρώνει την πρακτική του άσκηση στην Οικιακή Οικονομία. Αν δεν ακούγεται εντυπωσιακό, να είστε σίγουροι πως ούτε ο ίδιος ο «Τζόνσον» είναι ικανοποιημένος: «Μπορώ να καταφέρω πολλά περισσότερα. Δεν αποδίδω σε καμία περίπτωση όσα πραγματικά μπορώ».

Welcome United

Είναι ο αρχηγός της ομάδας, αυτός που οργανώνει τους συμπαίκτες του στο γήπεδο: «Μας κάνει πολύ χαρούμενους που μπορούμε να παίζουμε μπάλα και να ξεφεύγουμε. Είναι πολύ θετικό ότι δεν πρέπει να μένουμε όλη μέρα στο χώρο φιλοξενίας των προσφύγων, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι».

Μια μακρά παράδοση συνεχίζεται

Τα εύσημα για την ιδέα δημιουργίας ομάδας για τους πρόσφυγες και τη συμμετοχή τους στο τοπικό πρωτάθλημα ανήκουν στον σύλλογο του SV Babelsberg 03, που έχει επιδείξει ανάλογη ευαισθησία γύρω από σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα επανειλημμένως στο παρελθόν. Έχοντας αναπτύξει κουλτούρα ενάντια στο ρατσισμό και την ομοφοβία, με συνθήματα όπως «Οι φασίστες δεν έχουν μέλλον» και banner στο επίσημο site τους που γράφουν «Αντιρατσιστές οπαδοί», δίνουν ξεκάθαρα το στίγμα τους για τη στάση που κρατούν απέναντι στους μετανάστες.

«Θέλουμε απλά οι πρόσφυγες να βρίσκουν μια νέα πατρίδα όταν έρχονται εδώ. Έτσι, εδώ μπορούν να χαλαρώσουν, να «αποσυμπιεστούν» απ’ την πίεση της ζωής τους, να ξεδώσουν», αναφέρει στο Spiegel ο Τόραλφ Χέντσε, υπεύθυνος Μάρκετινγκ κι ένας απ’ τους ιδρυτές της ομάδας. «Θέλουμε να κάνουμε γνωστά τα προβλήματα των προσφύγων και το ζήτημα της μετανάστευσης. Από μας μπορούν να ξέρουν ότι θα είμαστε η φωνή τους».

Welcome United / Spielszenen

Δεν είναι τυχαίο πως η ομάδα τους αποκαλείται «Ζανκτ Πάουλι της Ανατολής», αφού και η ομάδα του Αμβούργου είναι γνωστή για την αντιρατσιστική κερκίδα και την αντίστοιχη ευαισθησία για τέτοια θέματα. Έτσι λοιπόν, οι οπαδοί της SV Babelsberg δημιούργησαν το 2009 το πρότζεκτ της δημιουργίας μιάς ποδοσφαιρικής ομάδας που θα αποτελείται αμιγώς από πρόσφυγες. Την περασμένη χρονιά όλα ήταν έτοιμα, μετά και τη βοήθεια πολλών εθελοντών.

Η Μάνια Τίμε είναι μία απ’ όσους αφοσιώθηκαν στο σκοπό αυτό, αλλά και η «μητέρα» της ιδέας: «Θέλουμε να υπάρχουν αθλητικοί σύλλογοι σε όλη την επικράτεια της Γερμανίας και που θα είναι ξεκάθαρα εναντίον του ρατσισμού, των διακρίσεων, της μισαλλοδοξίας και θα δείχνει πόσο προς συμφέρον όλων είναι να εντάσσουμε τους πρόσφυγες στην κοινωνία δίχως προκαταλήψεις και προβλήματα».

Welcome United / Spielszenen

Μια ολόκληρη κοινωνία που στέλνει κοινό μήνυμα

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση της «Welcome United 03», πέραν του προφανούς, είναι πως όλη η τοπική κοινότητα βρέθηκε στο πλευρό όσων κινητοποιήθηκα εξαρχής προς την κατεύθυνση αυτή. Καλύπτοντας έξοδα για φανέλες, μπάλες, αγωνιστικά αναλώσιμα και εισιτήρια διαρκείας που τα έδιναν – δωρεάν φυσικά – στους συγγενείς των ποδοσφαιριστών, όλοι έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια υποστήριξης τους.

H περσινή σεζόν ήταν δοκιμαστική και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με τη Χέντσε. Δίνει ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτό, δεδομένου ότι είχαν αρκετές ανησυχίες για το πόσο ήρεμα μπορούσαν να κυλήσουν τα πράγματα: «Φοβόμασταν πως, απ’ τη στιγμή που θα γινόταν γνωστές οι ενέργειες μας, ενδεχομένως θα εμφάνιζε διάφορους φασίστες ή ταραχοποιούς που θα κινούνταν εναντίον μας. Ευτυχώς, όλη η κοινότητα «αγκάλιασε» το πρότζεκτ και ακόμα κι αν κάποιος είχε στο μυαλό του κάτι διαφορετικό, γρήγορα απομονώθηκε. Εδώ στη Μπάντελσμπεργκ ο ρατσισμός δεν χωράει»!

Προπονητής – εμψυχωτής – φίλος

Welcome United / Spielszenen

Ο Αμπντιχαφίντ κάνει ζογκλερικά με τη μπάλα σαν Βραζιλιάνος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Πίσω στην πατρίδα του, στη Σομαλία, έπαιζε στην Εθνική Ομάδα Νέων κι έτσι είναι ένας απ’ τους καλύτερους παίκτες της «Welcome United». Ο προπονητής της ομάδας όμως, ο Γκέοργκ, δεν τον ξεχωρίζει απ’ τους άλλους. Άλλωστε ο ίδιος αποτελούσε επιθυμία των παικτών. Αυτοί ζητούσαν κάποιον που να είναι Γερμανός, καθώς εκτιμούσαν τη μεθοδικότητα τους. Ο Γκέοργκ λέει πως η δουλειά του δεν είναι δύσκολη: «Είναι όλοι τους τρομερά φιλόδοξοι, μου κάνουν την προπόνηση εύκολη, δεν μαλώνουν μεταξύ τους, δεν υπάρχουν ούτε εντάσεις ούτε τίποτα».

Ένας αγώνας γεμάτος γκολ: κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Welcome United / Spielszenen

Στον αγώνα της προηγούμενης Κυριακής, η «Welcome United 03» κερδίζει τη SV Babelsberg 03 με 8-2! Οι πρόσφυγες κάνουν πάρτι. Ο Χασάν απ’ το Ιράκ αγκαλιάζει το γιο του όταν μπαίνει το τελευταίο γκολ. Ο ίδιος είναι βοηθός του Γκέοργκ και φροντίζει τα νερά και τις πετσέτες των παικτών. Βρίσκεται ήδη πέντε χρόνια στη Γερμανία, μόλις τώρα όμως κατάφερε να πάρει άδεια παραμονής: «Έως τώρα ήμουν παράνομος. Έπρεπε να περιμένω 3,5 χρόνια και ενδιάμεσα δεν μπορούσα να δουλέψω πουθενά κανονικά».

Οι συντελεστές της προσπάθειας ελπίζουν πως αντίστοιχες κινήσεις μπορούν να γίνουν και από ομάδες της Μπουντεσλίγκα, που με τη δημοτικότητα τους μπορούν να κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Η αλήθεια είναι πως τα αντανακλαστικά που έδειξαν στους αγώνες της προηγούμενης αγωνιστικής, με την υποδοχή των προσφύγων στο γήπεδο και τις κινήσεις που έκαναν προς την ελάφρυνση τους είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες. Ακόμα πάντως και μακριά απ’ τη λάμψη των μεγαλεπίβολων σταδίων της Μπουντεσλίγκα, υπάρχει τρόπος να δοθεί ανάσα σε ανθρώπους που δοκιμάζονται.

Πηγή: gazzetta.gr 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]