Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άρχισε να διερευνά τους λόγους για τους οποίους χρειάστηκαν δύο ημέρες για να ενημερωθεί το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, για την διαρροή 20.000 τόνων ακατέργαστου πετρελαίου, που σημειώθηκε στις 29 Μαΐου στον παρακείμενο ποταμό Αμπάρναγια της πόλης Νορίλσκ η οποία βρίσκεται στον Αρκτικό κύκλο.

Προς το παρόν ασκήθηκε ποινική δίωξη για αμέλεια που σχετίζεται με την άμεση ενημέρωση για την διαρροή, χωρίς ωστόσο να απαγγελθούν προς τον παρόν κατηγορίες εναντίον οποιουδήποτε, ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της Ανακριτικής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την διαρροή αυτή, δικαστήριο του Νοιριλσκ έδωσε εντολή να τεθεί υπό κράτηση για διάστημα 30 ημερών, έως τις 31 Ιουλίου, ο επικεφαλής τμήματος του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού του Νορίλσκ, Βιτσισλάβ Στάροστιν.

Η διαρροή οφείλεται σε ρήγμα που υπέστη στις 29 Μαΐου ο πυθμένας δεξαμενής της ενεργειακής εταιρείας της πόλης Νορίλσκ, που διαχειρίζεται τον θερμοηλεκτρικό Σταθμό- 3 που βρίσκεται στην τοποθεσία Κεϊρκάν, δυτικά του Νορίλσκ. Η ενεργειακή εταιρεία του Νορίλσκ ανήκει στον όμιλο Nornikel. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής του Κρανογιάρσκ Αλεξάντρ Ους, το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, ασχολήθηκε με το συμβάν δύο ημέρες αφότου εμφανίσθηκαν οι πρώτες ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ενεργειακή εταιρεία, ενημέρωσε αμέσως, όχι για την διαρροή αλλά για την ανάφλεξη ενός οχήματος στον χώρο του θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο Ούς, ενώ οι πληροφορίες για την ρήξη στην δεξαμενή έγιναν γνωστές την επόμενη ημέρα 30 Μαΐου.

Οι εκπρόσωποι του ομίλου Nornikel υποστήριξαν ότι ενημέρωσαν το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών για την διαρροή 25 λεπτά αφότου ξεκίνησε νη διαρροή.

Ωστόσο χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άσκησε κριτική στις αρχές του Κρασνογιάρσκ λέγοντας απευθυνόμενος στον κυβερνήτη «Τι θα γίνει λοιπόν, θα ενημερωνόμαστε για τις έκτακτες καταστάσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της Φύσης, (Rospirodnadzor) συνολικά έχουν διαρρεύσει 21.000 τόνοι πετρελαιοειδών, εκ των οποίων στον παρακείμενο ποταμό Αμπάρναγια και στον παραπόταμο Νταλτνικάν 15.000 τόνοι. Τα νερά του ποταμού έχουν ρυπανθεί σε μήκος 20 χιλιομέτρων, δήλωσε η πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής Σβετλάνα Ραντιόνοβα.

Συνεργεία απορρύπανσης έχουν τοποθετήσει αρκετά πλωτά φράγματα, ωστόσο μερικά από αυτά παρασύρθηκαν από τους πάγους που λιώνουν και μετακινούνται ακολουθώντας την ροή του ποταμού.

Οι κύριες ποσότητες του πετρελαίου ντίζελ που διέρρευσε, διέφυγε κάτω από τα πλωτά φράγματα ακολουθώντας το ρεύμα του ποταμού Αμπάρναγια και αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί στην λίμνη Πιάσινο, ανέφερε ο Ρωσικός Οργανισμός Αλιείας.

«Με τα πλωτά φράγματα θα καταστεί δυνατόν να περισυλλεγούν ασήμαντες μόνο ποσότητες, και γι αυτόν τον λόγο μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν όλες οι ποσότητες του πετρελαίου ντίζελ θα παραμείνουν στο περιβάλλον» αναφέρει η ρωσική Greenpeace, η οποία εκτιμά ότι οι ελάχιστες ζημιές από το ατύχημα ανέρχονται στα 6 δισεκατομμύρια ρούβλια. (περίπου 87 εκατομμύρια ευρώ).

Σύμφωνα με τον ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του ομίλου Nornikel, το ατύχημα στον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό του Νορίλσκ θα μπορούσε να είναι μια απρόβλεπτη συμπεριφορά του εδάφους, καθώς τη δεξαμενή δεν παρουσίαζε πρόβλημα.

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι το 2018 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι αντοχής υλικών των κατασκευών εντός του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού και δεν διαπιστώθηκαν οι οποιεσδήποτε αποκλίσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Novaya Gazeta

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια