Σε δημοσκόπηση η πλειοψηφία των Γερμανών τίθεται υπέρ του ανοίγματος των ελληνοτουρκικών συνόρων για πρόσφυγες και της κατανομής τους σε χώρες της ΕΕ. Με ψυχραιμία αντιμετωπίζεται η εξάπλωση των κρουσμάτων κορωνoϊού

Πολλά τα θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν τους Γερμανούς τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες. Οι εικόνες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και από τους πρόσφυγες με ή χωρίς εισαγωγικά που στέλνει ο πρόεδρος Ερντογάν παραβιάζοντας τη συμφωνία της ΕΕ με τη χώρα του αποτελούν σημείο προβληματισμού που καταγράφεται στη δημοσκόπηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, και η οποία έγινε από το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων infratest-dimap. Τι θα πρέπει να γίνει; Θα πρέπει να περάσουν από την άλλη πλευρά ή όχι;

Άνοιγμα των ελληνοτουρκικών συνόρων και προώθηση στην ΕΕ

Στο ερώτημα αυτό, το 57% των Γερμανών ερωτηθέντων απαντά θετικά και υποστηρίζει ότι στη συνέχεια θα πρέπει να προωθηθούν και να κατανεμηθούν στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Ποσοστό 41% τίθεται κατηγορηματικά εναντίον. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία Γερμανών πολιτών γύρω στο 42% που υποστηρίζει ότι κατά το δυνατόν δεν θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδός τους στην ΕΕ. Εάν αναλύσει κανείς τα ποσοστά με βάση την κομματική προέλευση των ερωτηθέντων, θα διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (87%) ψηφίζει το ακροδεξιό και εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD. Πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων (54%) είναι ψηφοφόροι του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP και σχεδόν ένας στους δύο είναι οπαδός των κομμάτων που απαρτίζουν την Χριστιανική Ένωση CDU/CSU. Ένα άλλο ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει αυτοβούλως, και όχι στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής λύσης, να υποδεχθούν πρόσφυγες, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος. Και εδώ οι απόψεις διίστανται αναλόγως του κόμματος που υποστηρίζουν οι ερωτηθέντες.

Μόνο το 1/3 των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί στην Τουρκία περισσότερη οικονομική βοήθεια για να διατηρηθεί «εν ζωή» η συμφωνία για το προσφυγικό, 6 στους δέκα (59%) απαντούν κατηγορηματικά «όχι». Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι η συμφωνία που ισχύει από το 2016, και στο παρελθόν είχε γίνει αντικείμενο διαφωνίας ακόμη και μέσα στους κόλπους των κομμάτων με διαφορετική ένταση.

Φόβος από τον κορωνοϊό; Όχι στη Γερμανία

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό μάσκες και αντισηπτικά χεριών δεν μπορεί κανείς να βρει πλέον σε φαρμακεία και καταστήματα, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχώς αυξάνεται. Υπάρχουν και σούπερ μάρκετ στα οποία δεν μπορεί κανείς να βρει πια μακαρόνια, κονσέρβες, αλεύρι, λάδι και χαρτί τουαλέτας. Η ανησυχία των Γερμανών μήπως κολλήσουν τον νέο ιό μεγαλώνει σταδιακά, αλλά ποσοστό 76% δηλώνει ότι κρατά τη ψυχραιμία του, όπως καταγράφεται στο βαρόμετρο. Σχετικά με την πολιτική διαχείριση του προβλήματος, η δημοτικότητα του γερμανού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν ανεβαίνει και φτάνει σε δεύτερη θέση (51%) αμέσως μετά από την Άγκελα Μέρκελ (53). Η πλειοψηφία των Γερμανών υποστηρίζει ότι κάνει πολύ καλή δουλειά. Αλλά τι κάνει ακριβώς; Καθημερινά απευθύνεται στην κοινή γνώμη, αναλύοντας τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λάβουν. Αλλά τον υπακούν; Πλένουν τα χέρια τους και αποφεύγουν χώρους με πολλούς ανθρώπους;

Η απάντηση είναι θετική. 3 στους 4 δηλώνουν ότι όντως πλένουν συχνότερα τα χέρια, ενώ μόνο ένας στους τέσσερις κάνει μαζικές αγορές στα σούπερ μάρκετ. Η δημοσκόπηση καταγράφει αύξηση της εμπιστοσύνης των γερμανών πολιτών απέναντι στις αρχές και τις υγειονομικές υπηρεσίες. Ποσοστό 2/3 δηλώνει ότι οι θεσμοί έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Εδώ καταγράφεται σημαντική αύξηση του 16%. Η δημοσκόπηση έγινε τηλεφωνικά την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη σε δείγμα 1002 ανθρώπων. Το ποσοστό λάθους κυμαίνεται ανάμεσα στο 1,4 και 3,1 ποσοστιαίων μονάδων.

Ζαμπίνε Κίνκαρτς

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

*Από το DW.COM

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]