«Ντρέπομαι για την γενιά μου που εν έτη 2020 συζητάμε για μια δολοφονία με άκρως ρατσιστικό χαρακτήρα», δήλωσε στο ρ/σ Στο Κόκκινο και την την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο» με την Αλέκα Ζουμή ο μέχρι πρότινος προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Ρεθύμνου, Βαγγέλης Ζιάγκος, αναφερόμενος στη ρατσιστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στις εγχώριες αντιδράσεις για τη δολοφονία, εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι στη δική του χώρα, οι αντιδράσεις είναι χλιαρές και όχι συντονισμένες, «θα περίμενα κάτι πολύ πιο σπουδαίο», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για τις αντιδράσεις των ανθρώπων του μπάσκετ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και την εξέγερση που είναι σε εξέλιξη σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ:

«Μια πολύ σοβαρή συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό γεγονός το οποίο δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που θα έπρεπε. Να εξηγήσω το γιατί: Για αυτό καθ’ αυτό το γεγονός τι να πούμε, ντρέπομαι για τον εαυτό μου, ντρέπομαι για την γενιά μου που εν έτη 2020 συζητάμε για μια δολοφονία με άκρως ρατσιστικό χαρακτήρα.

Τα συναισθήματά μου για τις αντιδράσεις είναι ανάμεικτα όσον αφορά στο αθλητικό κίνημα. Εξαρτάται πως θα δούμε το ποτήρι, προσωπικά θέλω να το βλέπω μισογεμάτο. Υπάρχουν σποραδικές, αποσπασματικές αντιδράσεις μεμονωμένων περιπτώσεων ανθρώπων και ομάδων, μέχρι εκεί, κάτι είναι και αυτό από το τίποτα. Από την άλλη, εμένα με θλίβει το γεγονός ότι ακόμη, τουλάχιστον στη δική μου χώρα, οι αντιδράσεις είναι χλιαρές και όχι συντονισμένες, θα περίμενα κάτι πολύ πιο σπουδαίο, θα περίμενα κάτι που να κάνει θόρυβο, αυτό δεν το έχουμε δει ακόμη, θα μου πείτε και τι κάνεις εσύ, εγώ κάνω ότι μπορώ στην περιορισμένη μικρή κοινωνία της οικογένειάς μου να εξηγήσω στα παιδιά μου τι συνέβη και γιατί δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ. Αλλά οι αντιδράσεις του αθλητικού κινήματος στη χώρα μου προσωπικά εμένα δεν με έχουν αφήσει καθόλου ικανοποιημένο θα ήθελα κάτι πολύ πιο θορυβώδες.

Εντυπωσιάστηκα από την πρωτοβουλία του αντίστοιχου συνδέσμου προπονητών του ΝΒΑ όπου οι τύποι δημιούργησαν μία επιτροπή με ονόματα της πρώτης γραμμής προπονητών του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο, για να ενημερώσουν και να αφυπνίσουν τον κόσμο για τις διακρίσεις, τις κοινωνικές ανισότητες, τον ρατσισμό, την αστυνομική βία κλπ. Ο ένας είναι ο Πόποβιτς, ο άλλος ο Κερ, ο τρίτος ο Βαν Γκάντι, σαν να λέμε στην Ευρώπη ότι ο Ομπράντοβιτς, Ιτούδης και ο Λάσο και ο Μεσίνα συντονισμένοι από ένα κεντρικό όργανο φτιάχνουν μια επιτροπή για να ενημερώσουν και να αφυπνίσουν τον κόσμο, αυτό θα ήθελα να δω, τουλάχιστον αυτό. Αν όχι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ας το δούμε στη χώρα μας.

Εχουμε δει στις τηλεοράσεις μας καμπάνιες για τον καρκίνο από αθλητές, έχουμε δει με δημοφιλείς προσωπικότητες για τον κορονοιοίο, μήπως πρέπει να δούμε και αντίστοιχες δράσεις και για ζητήματα σαν κι αυτό που ας μη γελιόμαστε αυτό που συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ μας παραπέμπει στον Απρίλη του 1968, μετά τη δολοφονία του πάστορα Λούθερ Κινγκ που πάλι είχαμε σε 100-150 πόλεις των ΗΠΑ μαζικές διαδηλώσεις, η ηρεμία αποκαταστάθηκε πάλι με την παρέμβαση της εθνοφρουράς, κάτι τέτοιο πάει να γίνει τώρα, ο Φλόιντ μπορεί να γίνει ο άνθρωπος που θυσιάστηκε για να αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσία ενός από τους πιο επικίνδυνους ηγέτες τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μικρό αυτό που έγινε, ίσως το έχουμε υποβαθμίσει και θα έπρεπε να το αναδείξουμε λίγο περισσότερο. Ο αθλητισμός είναι κομμάτι της κοινωνίας, αν περιοριστούμε στο σκάουτινγκ του αντιπάλου για να κερδίσουμε την επόμενη εβδομάδα ή τι ποσοστό χρημάτων θα πάρουμε λόγω κορονοιού και πόσο μακριά έμειναν τα μούσια του Ζέλικο στην καραντίνα, θα ‘χουμε πρόβλημα, οι επόμενες γενιές θα έχουν πρόβλημα, κάτι περιμένουμε από μας, κάτι πρέπει να αφήσουμε γιατί συναναστρεφόμαστε με νέους ανθρώπους».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια