“Θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές και τα κοινωνικά δίκτυα. Θα κλείσει λόγου χάρη η εστίαση, θα κλείσουν τα μπαρ, θα κλείσουν τα θεάματα”.

Τάδε έφη πριν 7 ημέρες ο Νίκος Σύψας για το ενδεχόμενο νέο κύμα του ιού από Νοέμβριο.

Πέρασαν όπως βλέπετε κάποιες μέρες ώσπου να αποφασίσω να το σχολιάσω δημοσίως μιας κι έχω ξεσπάσει για τα συγκεκριμένα θέματα ουκ ολίγες φορές. Έχοντας όμως διάφορες αφορμές στην καθημερινότητά μου ως κατά κάποιον τρόπο μέλος του καλλιτεχνικού κλάδου στη χώρα, τελικά δεν άντεξα να το αφήσω έτσι. Κάπως καθυστερημένα αποφάσισα να εκφράσω τις σκέψεις μου οι οποίες αθροιστικά καταλήγουν οργισμένες.

Ευχαριστούμε, λοιπόν, για άλλη μια φορά που δε χάνετε ευκαιρία εσείς οι εκλεκτοί αυτής της χώρας να μας υπενθυμίζετε το πόσο άχρηστους θεωρείτε όλους εμάς που ασχολούμαστε είτε με την ψυχαγωγία, είτε με τον πολιτισμό, είτε με τον συνδυασμό των δύο παραπάνω στοιχείων.

Όταν βιώνουμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κι ανωτέρας βίας αναγκαζόμαστε όλοι σχεδόν οι κλάδοι να εφαρμόσουμε το γνωστό “σκάσε και κολυμπά” βιώνοντας στο πετσί μας τις τεράστιες εως ανεπανόρθωτες για κάποιους απώλειες, καθένας στον τομέα του και με τις όποιες διαβαθμίσεις βάσει συνθηκών. Το αν αυτό συμβαίνει με τρόπο δίκαια οργανωμένο είναι μια άλλη συζήτηση που δε θα γίνει τώρα εδώ.

Ωστόσο, αν έχεις έστω τη στοιχειώδη τσίπα αναγνωρίζεις ότι πρόκειται για υπεράνθρωπες πολλές φορές θυσίες απαραίτητων κλάδων κι ανθρώπων που προσφέρουν εξίσου με άλλους συμπολίτες τους στο κοινωνικό σύνολο κι όμως μεγάλη μερίδα αυτών είναι οι πρώτοι που πλήττονται κι απαξιώνονται τις περισσότερες φορές. Τους πατάς που τους πατάς έχε τουλάχιστον το στοιχειώδες τακτ να αναγνωρίσεις την ύπαρξή τους, την προσφορά τους και τη θυσία τους. Όχι από λύπηση αλλά επειδή όντως προσφέρουν, όντως τους χρειάζεσαι, όντως υποφέρουν.

Ποιος να σε καλλιεργήσει κοινωνικά, ψυχολογικά και πνευματικά, όμως, ώστε να μην εκσφενδονίζεις τέτοιες ανεκδιήγητες ατάκες σε έναν τόπο όπου εκείνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να το κάνουν θεωρούνται “μη απαραίτητοι”; Δεν πειράζει. Αρκεί που εσύ θεωρείσαι τόσο αναμφισβήτητα χρήσιμος, αρκεί που ανήκεις στους ευγενείς και τέλειους αυτής της χώρας.

Αρκεί που εσύ, ο τέλειος, αντί αναγνώρισης, στήριξης κι υποστήριξης γυρνάς ευθαρσώς και προσφέρεις σε αυτούς τους ανθρώπους δημόσια τον χαρακτηρισμό “μη απαραίτητες δομές” επιβεβαιώνοντας την πρακτική απαξίωση τους από την εξουσία της χώρας χωρίς να διστάζεις καν.

Αυτό, όμως, όποιος κι αν είσαι, δε σε καθιστά ειλικρινή, δε σε καθιστά ευγενή και σίγουρα δε σε καθιστά τέλειο. Σε καθιστά απλώς χυδαίο τη στιγμή που το ξεστομίζεις. Και το χειρότερο όλων είναι ότι οι πιο πολλοί μάλλον θα πουν πως όσοι ενοχληθήκαμε από αυτή σου τη δήλωση είμαστε βαρκούλες που αρμενίζουν όσο καράβια χάνονται.

Έτσι είναι. Μας έχουν μάθει να βλέπουμε και να προσκυνάμε εντυπωσιακά καράβια που δε θα αποκτήσουμε ποτέ ενώ η βάρκα του διπλανού μας κοντεύει να βουλιάξει. Μέχρι ν’ αρχίσει να μπάζει από παντού κι η δική μας βάρκα και να νιώσουμε πόσο μη απαραίτητοι θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είμαστε οι “εφοπλιστές”.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X