«Είμαι ενάντιος σε κάθε μορφή εθνικισμού, ακόμα και υπό την αμφίεση του απλού πατριωτισμού», έγραφε το 1932 o Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Με αφορμή την επαναφορά ενός εθνικού θέματος όπως αυτό της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εθνικιστικές και πατριωτικές κραυγές ξεχύνονται μαζί με τη βία ενάντια σε εστίες διεθνιστικής αλληλεγγύης. Ο εμπρησμός της κατάληψης Libertatia στη Θεσσαλονίκη από φασίστες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία το αποδεικνύει. Πολλοί σπεύδουν να μιλήσουν, να αναλύσουν το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στην κατασκευή του έθνους-κράτους και την επιβολή της εξουσίας, χωρίζοντας τους ανθρώπους με τη δημιουργία εχθρών.

Πολλοί έχουν καταπιαστεί με τον ορισμό του εθνικισμού και του πατριωτισμού και πως αυτοί εξελίχθηκαν. Ο ιστορικός Έρικ Χόμπσμπαουμ είναι ένας από αυτούς. Μελέτησε όσο λίγοι το φαινόμενο του εθνικισμού. Εδώ, η απάντηση του μεγάλου μαρξιστή ιστορικού σε ερώτηση σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο επετειακό τεύχος, αρ. 61 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010) του «New Left Review»:

O Έρικ Χόμπσμπαουμ μιλά για τον εθνικισμό

«Ο πατριωτισμός είναι μια προκατάληψη που κατασκευάστηκε τεχνητά και συντηρήθηκε από ένα σύμπλεγμα ψεμάτων και ανακριβειών, μια προκατάληψη που ληστεύει από τον άνθρωπο τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπειά του και αυξάνει την έπαρση και αλαζονεία του», έλεγε η «πιο επικίνδυνη γυναίκα της Αμερικής». Η Έμμα Γκόλντμαν στην αντιπολεμική και αντιπατριωτική ομιλία της στο Σαν Φρανσίσκο το 1908 μερικά χρόνια πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπουν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εξηγούσε γιατί ο πατριωτισμός είναι εμπόδιο για μια ελεύθερη κοινωνία.

Πατριωτισμός, μια απειλή για την ελευθερία- της Έμμα Γκόλντμαν

«Τον εθνικισμό τον δημιουργεί η φτώχεια και η δυστυχία. Αλλά και η εξάρτηση από ισχυρούς, δηλαδή σε τελική ανάλυση, πάλι η φτώχεια και η δυστυχία», έγραφε ο Βασίλης Ραφαηλίδης.

Περί εθνικισμού, του Βασίλη Ραφαηλίδη

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για τη Μακεδονία

«Στους ανθρώπους που νιώθουν πως δεν έχουν πλέον ξεκάθαρη κοινωνική ταυτότητα, ο πρωτοφασισμός λέει πως το μοναδικό τους προνόμιο είναι το πιο κοινό, ότι έχουν γεννηθεί στην ίδια χώρα. Αυτή είναι και η απαρχή του εθνικισμού. Άλλωστε, το μοναδικό πράγμα που μπορεί να δώσει ταυτότητα στο έθνος είναι οι εχθροί του», έγραφε ο Ουμπέρτο Έκο, αναλύοντας το ιταλικό φασιστικό καθεστώς.

Ο Ουμπέρτο Έκο για τον πρωτοφασισμό

 

Δες αν θέλεις ακόμη το σκίτσο του Latuff αποκλειστικά για το 3pointmagazine:

Ο Latuff για τον εμπρησμό της Libertatia

 

 

Σχόλια

X