Σήμερα, 25η Νοεμβρίου 2021, με αφορμή και την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο διαδικτυακός ιστότοπος του Ελληνικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία (European Observatory on Femicide) ξεκινά το ταξίδι του με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και παρέμβαση στον δημόσιο λόγο αναφορικά με τις γυναικοκτονίες, δηλαδή τις δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών για λόγους που συνδέονται με το φύλο τους.

Η άρνηση αναγνώρισης της έμφυλης διάστασης και αναλυτικής καταγραφής των σχέσεων δράστη-θύματος στις δολοφονίες από τις δημόσιες αρχές της χώρας στα, έτσι κι αλλιώς, λιγοστά διαθέσιμα στοιχεία αποτελεί ένα μεγάλο κενό και εμπόδιο στην έρευνα αναφορικά με την έμφυλη βία στην Ελλάδα. Κομμάτι μιας ευρύτερης προσπάθειας στον Ευρωπαϊκό χώρο που ξεκίνησε με το πρόγραμμα COST Action Femicide across Europe (2013-17), το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία από το 2019 καταγράφει τις γυναικοκτονίες που συμβαίνουν στη χώρα μας.

Πέραν της καταγραφής, μελετά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μίας από αυτές αλλά και εξετάζει συγκριτικά το σύνολο αυτών, προκειμένου να συναχθούν συμπεράσματα που θα συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση και, κατ’ επέκταση, στην αντιμετώπιση του φαινομένου, που δεν αποτελεί παρά την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας.

Η αρχική σελίδα του ιστότοπου, η πρόσοψη μιας πολυκατοικίας, αποτελεί μια εικόνα εναρμονισμένη σε οποιαδήποτε αστικοποιημένη περιοχή της χώρας. Μέσα στα διαμερίσματα αυτά, σημείο συνάντησης ή/και εγκλωβισμού -ιδίως τα τελευταία δύο έτη της πανδημίας- της “Αγίας Ελληνικής Οικογένειας”, (ανα)παράγονται ρητά και άρρητα, οι πατριαρχικές σχέσεις εξουσίας, διαπράττονται κάθε μέρα εκατοντάδες περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καθώς και η πλειοψηφία των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα.

Η ιστορία της Αγγελικής, της Μαργαρίτας, της Ελένης και δεκάδων άλλων γυναικών, πολλών εκ των οποίων δεν μάθαμε ποτέ το όνομά τους, εμφανίζονται με μια κόκκινη κουκίδα στην ημερομηνία δολοφονίας τους. Ο τρόπος διάπραξης των γυναικοκτονιών, η ηλικία, η καταγωγή και η επαγγελματική κατάσταση τόσο των θυμάτων όσο και των δραστών είναι μερικά από τα υπό εξέταση στοιχεία των ποσοτικών αναλύσεων για τα έτη 2019, 2020. Τα δε στοιχεία που αναρτώνται στον ιστότοπο θα βρίσκονται υπό συνεχή επεξεργασία και ενημέρωση. Η ενδεικτική βιβλιογραφία και εργογραφία που εστιάζει ειδικά στο ζήτημα των γυναικοκτονιών ευελπιστούμε να συμβάλει στην περαιτέρω θεωρητική εξέταση και εξοικείωση με την έννοια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια