Έφυγε από την ζωή χθες χτυπημένη από τον καρκίνο η δικηγόρος Δάφνη Βαγιανού, αγωνίστρια και υπερασπίστρια σε όλη της την ζωή των αδικημέρων και των αγωνιζόμενων.

Η Δάφνη Βαγιανού γεννήθηκε στο Βαθύ Σάμου από οικογένεια με Μικρασιάτη παππού και γιαγιά από τον Πύργο Σάμου, αριστερή, της οποίας ο γιός (θείος της Δάφνης) είχε εξοριστεί από τις μετεμφυλιοπολεμικές κυβερνήσεις.

Η Δάφνη Βαγιανού σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Στα χρόνια της δικτατορίας πήρε το πτυχίο της και πήγε στο Λονδίνο όπου έκανε μεταπτυχιακό στο ναυτιλιακό δίκαιο και για ένα διάστημα εργάστηκε σε ναυτιλιακή εταιρεία. Στο Λονδίνο εκείνα τα χρόνια δρούσε μια πολύ μαχητική τροτσκιστική οργάνωση εξορίστων, η Εργατική Διεθνιστική Ένωση με ισχυρή παρέμβαση στο Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου, στενά συνδεδεμένη με την SSL (Socialist Labour Ligue) και τη Διεθνή Επιτροπή της Τέταρτης Διεθνούς. Το καλοκαίρι του 1972 η Δάφνη, μαζί με τον τότε σύντροφό της Βασίλη Δενδρινό (Β. Σακελλαρίου) οργανώθηκε στην ΕΔΕ. Μετά την πτώση της χούντας, στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, υπήρξε στέλεχος της ΕΔΕ.

Σε συνεργασία με τον Σπύρο Φυτράκη, εξελίχθηκε σε μία από τις μεγάλες μορφές της μαχόμενης δικηγορίας.  Με έναν νομικά τεκμηριωμένο λόγο, χωρίς τις γνωστές εξάρσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, με σοβαρό φιλοσοφικό υπόβαθρο, αλύγιστη, η Δάφνη Βαγιανού υπήρξε υπερασπίστρια των διωκόμενων και αδικημένων εργατών, των επαναστατών, αριστερών, κομμουνιστών και αναρχικών αγωνιστών, παλεύοντας ενάντια  στην καταπάτηση των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστική εξουσία, την αστυνομική αυθαιρεσία και τους ίδιους τους δικαιικούς φορείς.

Για πάνω από 35 χρόνια πρωταγωνίστησε σε όλες τις κομβικές μεγάλες δίκες της Μεταπολίτευσης. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980 υπήρξε η συνήγορος υπεράσπισης του Μοχάμεντ Χαμντάν, του διωκόμενου και εκζητούμενου «τρομοκράτη Ρασίντ» κατά το αμερικανικό FBI. Ακόμα και μετά την απελευθέρωσή του από την Ελλάδα και την σύλληψη-απαγωγή του στην Αίγυπτο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και την παράνομη μεταγωγή του στις ΗΠΑ, η Δάφνη Βαγιανού ήταν υπερασπίστριά του για σχεδόν διόμισυ δεκαετίες μέχρι τη συμφωνία απελευθέρωσής του πολύ μετά την λήξη της ποινής του. Ανάμεσα στις δίκες που προσωπικά μπορώ να απαριθμήσω είναι εκείνες του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα, μία ανάμεσα στις δεκάδες δίκες συντρόφων κατηγορούμενων από την αστυνομία για «τρομοκρατία». Ήταν συνήγορος υπεράσπισης στη μεγάλη -και κομβική για την πολιτική πορεία της χώρας μετά το 2002- δίκη της 17 Νοέμβρη υπερασπιζόμενη την Αγγελική Σωτηροπούλου, σύντροφο του Δημήτρη Κουφοντίνα. Στο έγκλημα της εργοδοτικής τρομοκρατίας και της κρατικής – αστυνομικής αδιαφορίας, στην επίθεση με βιτριόλι κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα στις μέρες του Δεκέμβρη 2008, η Δάφνη ήταν η συνήγορος της Κούνεβα. Ο ρόλος της ήταν καθοριστικός στην οικονομική έστω αποζημίωση του θύματος. Μετά τον Δεκέμβρη του 2009 και έως την συνταξιοδότησή της μερικά χρόνια αργότερα υπήρξε υπερασπίστρια, αφιλοκερδώς ας το σημειώσουμε, της συντρόφισσας Αγγελικής Κουτσουμπού που έπεσε θύμα της αστυνομικής επίθεσης της κακόφημης ομάδας ΔΕΛΤΑ στην πρώτη διαδήλωση μνήμης και αγώνα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008.

Καθώς την ταλαιπωρούσαν μυοσκελετικά προβλήματα βγήκε στη σύνταξη και λυπόταν πολύ που δεν είχε μπορέσει να μετάσχει στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και των άλλων θυμάτων της ναζιστικής βίας.

Η σωρός της Δάφνης Βαγιανού, σύμφωνα με δική της επιθυμία, θα αποτεφρωθεί το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Μαΐου στη Ριτσώνα, σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

**Η κεντρική φωτογραφία είναι από τη συνέντευξη τύπου το 2014, ενάντια στις μεθοδεύσεις της μη απόδοσης δικαιοσύνης για τον βαρύ τραυματισμό της Αγγελικής Κουτσουμπού.

 

Με πληροφορίες από την Νέα Προοπτική

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια