Θυμηθείτε ένα όνομα: «Παύλος Φύσσας»˙ ήταν η τελευταία κουβέντα του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη, μιλώντας μετά το τέλος της παράστασης «Το τρίτο Κύμα», σε ένα θέατρο κατάμεστο από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Ήταν ομολογουμένως ένας από τους πιο ωραίους επιλόγους θεατρικής παράστασης που έχω δει και μια από τις πιο ωραίες εικόνες να αντικρίζεις Κυριακή απόγευμα, στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν ξέρω άμα έχει ξαναδεί τόσα πολλά παιδιά μαζεμένα το Θέατρο “Χώρα” στην Κυψέλη. Προσωπικά πάντως τρόμαξα ευχάριστα, όπως και οι γείτονες που βγήκαν να χαζέψουν τις ζωηρές παιδικές φωνές που έδωσαν ζωή στην γειτονιά, από τους δεκάδες έφηβους που περίμεναν στην ουρά.

Παιδιά στο θέατρο, εικόνα ανεκτίμητη, εικόνα που με έβαλε σε σκέψεις για την σημασία του να πας το παιδί σου να δει μια παράσταση που έχει κάτι να πει. Γιατί «Το Τρίτο Κύμα», γνωστό από την κινηματογραφική μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη, είναι μια διαχρονική ιστορία, ένα σημαντικό μάθημα και μια ανεκτίμητη γνωστική εμπειρία που δίνεται με έξυπνο σκηνοθετικό τρόπο στα μέτρα των εφήβων. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στο τέλος. Τα παιδιά ταυτίστηκαν με τους ηθοποιούς που έπαιζαν τους μαθητές και στην παράσταση τα περισσότερα δεν έβγαλαν ούτε κιχ.

Εκεί, λοιπόν, στην οδό Αμοργού, η ομάδα του Νίκου Αρβανίτη αναβιώνει και θα αναβιώνει μέχρι τον Μάρτιο, καθημερινά ένα συγκλονιστικό αληθινό πείραμα, ένα πείραμα που δείχνει πόσο εύκολα οι άνθρωποι παρασέρνονται από τον ολοκληρωτισμό, την εξουσία και το μίσος για την διαφορετικότητα, ένα πείραμα που αποδεικνύει περίτρανα ότι ο φασισμός δεν πέθανε με τον Χίτλερ, αντίθετα είναι εδώ πιο ζωντανός από ποτέ.

Άλλωστε όπως είπε αργότερα ο κύριος Χατζάκης μικρά και μεγάλα φαινόμενα μίσους και φασισμού δυστυχώς βλέπουμε καθημερινά, στα σχολεία, τα αμφιθέατρα, τις γειτονιές και τα γήπεδα. Να ‘χουμε τα μάτια μας ανοιχτά, αγάπη, δημοκρατία και κατανόηση για τον δίπλα μας, ήταν οι φράσεις που ακούστηκαν στο τέλος της συζήτησης˙ ανεκτίμητες.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]