Μπλε εναντίον κόκκινων. Το «μεγάλο λιμάνι» εναντίον της πρωτεύουσας. Ένας από τους πιο ιστορικούς αγγλικούς συλλόγους εναντίον αυτού που ξεκίνησε τη «δυναστεία» του στα ‘00s. Ή πιο απλά, Λίβερπουλ εναντίον Τσέλσι. 170 (καταγεγραμμένοι) επίσημοι αγώνες σε ένα από τα πιο κλασσικά ντέρμπι παγκοσμίως, παρόλο που δεν είναι, εκ των πραγμάτων, clásico, τουλάχιστον όσο υπάρχουν τα Τσέλσι – Άρσεναλ και Λίβερπουλ – Έβερτον.

Οι δυο ομάδες θα αναμετρηθούν σήμερα (31/10, 14:45 ώρα Ελλάδος) στο Stamford Bridge για 171η φορά και το 3pointmagazine κάνει μια βουτιά στο παρελθόν γεμάτη highlights, στατιστικά, γνωστές και άγνωστες ιστορίες.

Η ιστορία

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα «βαρετά»: Μέχρι στιγμής, οι κόκκινοι του Μέρσεϊσαϊντ προπορεύονται συνολικά στις νίκες, με 74, 60 φορές έχουν κερδίσει οι Λονδρέζοι ενώ 36 φορές το σκορ ήταν ισόπαλο. Σε αυτούς τους αγώνες οι πρώτοι έχουν προλάβει να σκοράρουν 245 φορές, ενώ οι μπλε 227. Για να ανιχνεύσουμε τις μεγαλύτερες νίκες και των δυο θα πρέπει να πάμε περισσότερο από μισό αιώνα πίσω, με την Τσέλσι να κερδίζει με 6-1 τη σεζόν 1937/38, ενώ η Λίβερπουλ έχει να περηφανεύεται για το 7-4 της σεζόν 1946/47, το οποίο είναι και το μεταξύ τους ματς με τα περισσότερα γκολ συνολικά. Για την ιστορία, τα γκολ της Λίβερπουλ έβαλαν οι Billy Liddell (2), Bill Jones (2), Willie Fagan (2), Jack Balmer και της Τσέλσι οι Len Goulden, Jimmy Argue, Alex Machin (2).

Liverpool1946

Liverpool: Οι… θριαμβευτές του 1946

Τι γίνεται όμως στην έδρα της Τσέλσι; Εκεί οι μπλε μετρούν 44 νίκες, έναντι 21 των κόκκινων, ενώ 20 αγώνες έχουν λήξη ισόπαλοι. Ακόμη, έχουν πετύχει 138 γκολ έναντι 82 των -κατά κάποιο τρόπο- αιωνίων αντιπάλων τους. Από καταβολής Premier League η Λίβερπουλ μετρά 17 από τις νίκες της, ενώ η Τσέλσι 19, μετρώντας παράλληλα ένα σερί 12 νικών σε 18 αγώνες. Οι κόκκινοι, ακόμη, έχουν σκοράρει στα πέντε από τα τελευταία έξι ματς στο Stamford Bridge.

Τα highlights

Άντε να ξεχωρίσεις στιγμές… Από τα ημιτελικά του Champions League μέχρι την γκάφα του Gerrard που «χάρισε» τη νίκη στην Τσέλσι και το πρωτάθλημα στην Μάντσεστερ Σίτι οι συγκινήσεις που μας έχει προσφέρει το εν λόγω ζευγάρι είναι πάρα πολλές. Διαλέξαμε κάποιες ιδιαίτερα σημαντικές από την τελευταία δεκαετία, πάντα με την Τσέλσι γηπεδούχο.

Τα «μικρά»

Ένας από τους παίκτες που έχουν «μοιραστεί» οι δυο ομάδες είναι ο Glen Johnson, ο οποίος σε τρία χρόνια στο Λονδίνο (2003 – 2007) μέτρησε 72 συμμετοχές, ενώ έκανε ντεμπούτο απέναντι στη Λίβερπουλ το 2003. Στο «λιμάνι» έμεινε πολύ περισσότερο, πετυχαίνοντας και το νικητήριο γκολ της ομάδας του το 2011, μέσα στο Stamford Bridge. Αν συνέχιζε στο Λίβερπουλ, το σημερινό θα ήταν το 200ο του παιχνίδι με τα κόκκινα.

Glen

Ο Glen Johnson κάνει το 1-2 για την ομάδα του και πανηγυρίζει μαζί με τον Henderson.

Στο Λονδίνο είχε παραμείνει για τέσσερα χρόνια και ο Daniel Sturridge (2009 – 2013), σκοράροντας 13 γκολ σε 63 συμμετοχές, ενώ στο Λίβερπουλ μετρά ήδη 37 γκολ σε 57 αγώνες. Στο σημερινό ματς δεν θα αγωνιστεί λόγω των συνεχόμενων τραυματισμών που τον ταλαιπωρούν.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παικτών που έχουν κάνει τη διαδρομή Λίβερπουλ – Λονδίνο ή αντίθετα, ο Fernando Torres, ο οποίος όσο ήταν στο Λιμάνι βρήκε δίχτυα 65 φορές σε 102 συμμετοχές, ενώ στην Τσέλσι ξεκίνησε η… κατηφόρα, όπου σε 110 συμμετοχές μέτρησε 20 γκολ.

Torres

Ο τωρινός αρχηγός της Λίβερπουλ, Jordan Henderson, έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα απέναντι στην Τσέλσι, με τη φανέλα της Σάντερλαντ, σε έναν αγώνα που βρήκε τους Λονδρέζους νικητές με το εμφατικό 5-0.

Ο εμβληματικός αρχηγός της Λίβερπουλ, Steven Gerrard, μετρά μόλις ένα γκολ απέναντι στην Τσέλσι. Από την άλλη πλευρά, η σημαία της Τσέλσι, John Terry, απέναντι στη Λίβερπουλ σκόραρε το 39ο γκολ της καριέρας του, το οποίο τον έφερε στην πρώτη θέση των σκόρερ – αμυντικών.

Gerrard_Terry

Ο Gerrard πετυχαίνει το μοναδικό του γκολ απέναντι στην Τσέλσι και ο Terry το 39ο συνολικά της καριέρας του.

Η περυσινή σεζόν

Πέρυσι Λίβερπουλ και Τσέλσι τέθηκαν αντιμέτωπες τέσσερις φορές (δυο για το πρωτάθλημα και δυο για το League Cup). Οι μπλε κέρδισαν εντός έδρας για το League Cup με 1-0 (Ivanovic) στις καθυστερήσεις και εκτός για το πρωτάθλημα με 1-2 (Emre Can – Cahill, Diego Costa). Οι άλλες δυο αναμετρήσεις έληξαν 1-1 (Terry – Gerrard στο πρωτάθλημα, Sterling – Hazard στο κύπελλο).

Το τέλος της σεζόν βρήκε την Τσέλσι πρωταθλήτρια, ενώ η Λίβερπουλ περιορίστηκε στην 6η θέση που την έστειλε στους ομίλους του Europa League.

liv_chelsea

Τα… κατάλοιπα της σεζόν 2013/14.

Η φετινή σεζόν

Τσέλσι και Λίβερπουλ αναμετρώνται για πρώτη φορά φέτος, σε μια σεζόν που έχει ξεκινήσει άσχημα και για τις δυο ομάδες, ιδιαίτερα για τους μπλε, οι οποίοι βρίσκονται στην 15η(!) θέση με 11 βαθμούς και μόλις τρεις νίκες τις 10 πρώτες αγωνιστικές. Από την άλλη πλευρά, η Λίβερπουλ βρίσκεται στην 9η θέση με 14 βαθμούς, τρεις νίκες αλλά και πέντε ισοπαλίες, έχοντας τις περισσότερες στο πρωτάθλημα μαζί με την Τότεναμ.

Η μάχη των πάγκων

Από τη μία πλευρά ο Special One, ο οποίος νιώθει από την αρχή της σεζόν την καρέκλα του να τρίζει και περιμένει από στιγμή σε στιγμή να σπάσει. Από την άλλη πλευρά, ο Normal One, ο «ισοπαλιάκιας», ο οποίος τώρα χτίζει τη σχέση του με την ομάδα, έχοντας κερδίσει από το πρώτο δευτερόλεπτο τους οπαδούς.

Ζοζέ Μουρίνιο, ο άνθρωπος που έβαλε ξανά την Τσέλσι στο χάρτη, όμως φέτος τα πράγματα δείχνουν πολύ δυσμενή. Είναι κοινό μυστικό πως σε ενδεχόμενη ήττα από τη Λίβερπουλ η απόλυση του θα είναι μάλλον δεδομένη.

Mourinho_Klopp

Γιούργκεν Κλοπ, ο άνθρωπος που έβαλε τη Ντόρτμουντ ξανά στο χάρτη και φτάνοντας στο λιμάνι ταίριαξε με το Kop σαν να ήταν δικός τους από πάντα. Έχει δημιουργήσει μεγάλες φιλοδοξίες στους φίλους της Λίβερπουλ και ήδη κάνουν πράξη αυτό που τους ζήτησε: Να πιστέψουν σε αυτόν και την ομάδα που θέλει να δημιουργήσει.

Αντί επιλόγου

Ποιος θα είναι ο νικητής; Δεν ξέρουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι πως είτε υποστηρίζεις τη Λίβερπουλ, είτε την Τσέλσι, είτε το ποδόσφαιρο, το σημερινό ματς έχει κάτι το ιδιαίτερο για σένα. Μπορεί να μην είναι ο ορισμός του clásico, αλλά κάθε φορά ξέρεις πως το ποδόσφαιρο έχει φτιαχτεί για τέτοιους αγώνες. Ίσως πλέον χωρίς την αίγλη του παρελθόντος, ιδίως σε ό,τι αφορά τη Λίβερπουλ, με τη βαρύτητά του όμως να μένει αμείωτη και αναλλοίωτη στο χρόνο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]