Ενώ στους δρόμους παραθρησκευτικές οργανώσεις με τη συνοδεία της Χρυσής Αυγής λογοκρίνουν και φιμώνουν την τέχνη, μέσα στα σπίτια μας το ρόλο αυτό αναλαμβάνει η τηλεόραση, δημόσια και μη. Είτε τα ίδια τα κανάλια υπό το φόβο ενός ακόμη παχυλού αλλά και παράλογου πρόστιμου εκ μέρους του Ε.Σ.Ρ αποφασίζουν να κρύψουν με κάποιο μωσαϊκό, ή απλά…να αφαιρέσουν χωρίς καμία περαιτέρω αναφορά μία σκηνή όπου ένα γκέι ζευγάρι ανταλλάσει ένα φιλί. ..Είτε το Ε.Σ.Ρ αποφασίζει με τη σειρά του να τιμωρήσει οποιοδήποτε τολμηρό προβάλει τον ομοφυλοφιλικό έρωτα.. στην πράξη!

 

Τα παραδείγματα δυστυχώς δεν είναι λίγα,γεγονός που αποδεικνύει με τον πιο τρανταχτό τρόπο το συντηρητισμό που διέπει μία δήθεν απελευθερωμένη από στερεότυπα κοινωνία. Γιατί κρύβοντας ένα φιλί μεταξύ ενός γκέι φιλιού όχι άπλα δεν προστατεύεις την νεολαία από διαστρεβλωμένα πρότυπα, όπως υποστήριζαν κατά καιρούς οι υπεύθυνοι του ΕΣΡ, αλλά αντίθετα διαιωνίζεις το ρατσισμό σε ιδέες και σκέψεις που βρίσκονται ακόμη στην “ανάπτυξη” Το 3pointmagazine.gr θυμίζει τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα λογοκρισίας.

 

Ο πύργος της “λογοκρισίας”

Ξεκινώντας με το πιο πρόσφατο παράδειγμα, αλλά και το ίδιο που επανέφερε στο προσκήνιο αλλά και στη μόδα των συζητήσεων το θέμα της λογοκρισίας, μεταφερόμαστε μοναχά 3 μέρες πίσω. Ήταν Δευτέρα λοιπόν όταν η πολύ επιτυχημένη βρετανική σειρά Downtown Abbey, έκανε επιτέλους πρεμιέρα στην Ελλάδα. Η πλοκή εξελίσσεται, οι σκηνές περνάνε αλλά σαν να λείπει κατι…

 


Η ΝΕΤ αποφασίζει λοιπόν να πετσοκόψει μία ολόκληρη σκηνή 12”, όπου ένας δούκας και ένας υπηρέτης ανταλλάσσουν ένα φιλί. Για τους θαυμαστές της σειρά η έκπληξη μάλλον θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι υπόλοιποι το πληροφορηθήκαμε μόλις την επόμενη ημέρα.

 

 

 


Με μία απλή κίνηση, την αφαίρεση μοναχά 12 δευτερολέπτων σαν να γυρνάμε χρόνια πίσω, τότε που η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν ακόμα ασθένεια και όχι κάτι το φυσιολογικό. Σαν να είναι ιός που μεταδίδεται στα παιδιά μέσω της τηλεόρασης. Η σκηνή βέβαια κόπηκε υπό το φόβο ενός ακόμη προστίμου και όχι για την προστασία της νεολαίας, τη στιγμή που σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του καναλιού Κώστα Σπυρόπουλο, η σκηνή δεν μεταδόθηκε λόγω της ώρας προβολής και της αντίστοιχης σήμανσης των προγραμμάτων.

 

 

 

 

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ανάγκασαν το κανάλι να ανακοινώσει την ολοκληρωμένη πλέον προβολή του επεισοδίου στην νυχτερινή του επανάληψη, στη 1 μμ. Την ώρα δηλαδή που τα παιδιά θα κοιμούνται ακίνδυνα στο κρεβάτι τους, χωρίς να κινδυνεύουν να μολυνθούν από προσβλητικές σκηνές όπως αυτή.

ΜΤV και ΜΑD υπέρ της…ομοφοβίας

Τι συμβαίνει όμως όταν τα δύο κατεξοχήν νεανικά και φαινομενικά απελευθερωμένα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης δίνουν μαθήματα υπέρ της ομοφοβίας;

Eνώ η pop τραγουδίστρια Katy Perry και η Pink με τους στίχους τους υμνούν τη διαφορετικότητα και δίνουν θάρρος στα νέα παιδιά να μην φοβούνται όταν δεν πληρούν τα κοινωνικά πρότυπα της κανονικότητας, τα δύο μουσικά κανάλια αποφασίζουν να τοποθετήσουν μωσαϊκό στις σκηνές που δύο άντρες ανταλλάσσουν φιλιά μεταξύ τους. Μάλλον οι υπεύθυνοι σκέφτηκαν ότι οι νέοι θα σοκάρονταν έχοντας συνηθίσει να βλέπουν μόνο ετεροκανονικές τσόντες και βία στους τηλεοπτικές τους δέκτες!

To Fireworks της Κate Perry και το Raise your Glass της Pink, λογοκρίθηκαν βάζοντας ένα ακόμη λιθαράκι υπέρ της ομοφοβίας. Γιατί όταν ένα τραγούδι υμνεί την κάθε είδους διαφορετικότητα, “μουτζουρώνοντας” ένα γκέι φιλί, απλά ακυρώνεις και κάνεις χίλια κομμάτια το μήνυμα που θέλει να περάσει.

Από την άλλη οι δικαιολογίες των καναλιών ήταν εξίσου ανισόρροπες όσο η ίδια απόφαση τους. Το MTV επικαλέστηκε μία ανύπαρκτη οδηγία του ΕΣΡ, που δεν επιτρέπει τη μετάδοση γκέι φιλιών ενώ το ΜΑD δηλώνει ότι έκρυψε το φιλί «ώστε να μπορεί το video clip να προβάλλεται όλη την ημέρα, για να επικοινωνήσει το μήνυμα της διαφορετικότητας που περιέχει και που είναι το concept του, χωρίς να περιορίσει την προβολή του. Πώς γίνεται άραγε όταν λογοκρίνεις τον γκει έρωτα να περνάς παράλληλα ένα μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας;!

Βέβαια η LGBTQ οργάνωση νέων Colour Youth, δεν θα μπορούσε να αφήσει το γεγονός να πέσει κάτω , δημιουργώντας ένα βίντεο διαμαρτυρίας που μόνο το ΜΑD προέβαλε και κατ’ επέκταση σχολιάσε.

 

 

Το πιο διαφημισμένο

Γνωστός για τις ιδέες του πέρα από τα καλούπια και τα κοινωνικά πρότυπα αλλά και για πολλούς απλά κάποιος που επιθυμεί να προκαλεί αντιδράσεις, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης 9 χρόνια πρίν συνδέει το όνομα του ως έναν από τους πρώτους σκηνοθέτες , ο οποίος αποφασίζει και…τολμά να συμπεριλαμβάνει ένα γκέι φιλί στη σειρά του.

Το MEGA, προβάλει τη σειρά του, “Κλείσε τα μάτια” , στην οποία μία σκηνή δείχνει δύο άντρες να μοιράζονται ένα φιλί. Το ΕΣΡ επιβάλει τότε το παχηλό πρόστιμο των 100.000 ευρώ με την αιτιολογία της παράβαση της δεοντολογίας που διέπει τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα ότι όλα τα μέλη είχαν συμφωνήσει για την αναγκαιότητα επιβολής του προστίμου. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν έδειξαν ότι ένας μέρος της κοινωνίας τουλάχιστον δεν λογοκρίνει και δεν φιμώνει τον έρωτα, οποιουδήποτε είδους και αν είναι αυτός.

Η δικαίωση έρχεται 3 χρόνια περίπου μετά, όταν και το Συμβούλιο Επικρατείας ακυρώνει το πρόστιμο του Ε.Σ.Ρ στο MEGA, κρίνοντας ότι η απόφαση αυτή δεν έχει καμία νόμιμη αιτιολογία καθώς η σκηνή περιέχει απλά ένα φιλί και όχι πορνογραφικό υλικό.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται συν τις άλλοις, ότι οι ερωτικές επιλογές πρέπει να γίνονται απόλυτα σεβαστές και να προστατεύονται ως εκδήλωση ελεύθερης επιλογής και ως ένδειξη σεβασμού της αξίας του ανθρώπου!

Εκείνη την ημέρα το ΕΣΡ πήρε ένα αρκετά κάλο μάθημα περί λογοκρισίας. Εκείνη την ημέρα τα στερεότυπα και ο συντηρητισμός του ΕΣΡ έχασαν μία πολύ σημαντική μάχη, δείχνοντας μεταξύ άλλων ότι η τέχνη πρέπει να παραμένει ελεύθερη και σε καμία των περιπτώσεων να περιορίζεται με μωσαϊκά, μπιπ και πρόστiμα!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]