Η επιρροή του ΠΑΣΟΚ δεν μετριέται μόνο με τη συνεχιζόμενη παρουσία του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το κόμμα μπορεί να μην είναι στην επόμενη κυβέρνηση, μπορεί να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, μπορεί ακόμα και να διαλυθεί. Η πασοκική νοοτροπία, όμως, θα κυριαρχεί για πολύ καιρό ακόμα.

Πριν από μερικούς μήνες έγραφα: “Όλα δείχνουν ότι το ‘Κίνημα’ οδεύει προς το οριστικό σβήσιμο από τον πολιτικό χάρτη –  ένα ενδεχόμενο που άρχισε να διαφαίνεται από τα πρωτοφανή χαμηλά ποσοστά του στις διπλές εκλογές […]. Πλέον, η -ουσιαστική, αν όχι και τυπική- διάλυση [του ΠΑΣΟΚ] είναι θέμα χρόνου”. Αποδείχτηκα αφελής. Στην 39η επέτειο της ίδρυσής του (3/9/1974), το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα εδώ – όχι και τόσο ενωμένο, αλλά σίγουρα δυνατό.

Το ίδιο το κόμμα, φυσικά, είναι καθηλωμένο σε μονοψήφια δημοσκοπικά ποσοστά. Αλλά ο αρχηγός του είναι αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών σε μία κυβέρνηση που γίνεται ανεκτή από μεγάλο μέρος της κοινωνίας ως “λύση ανάγκης” ή, ακόμη χειρότερα, ως “μονόδρομος”. Τα στελέχη του εμφανίζονται ακόμη στη Βουλή και στα τηλεοπτικά πάνελ υπερασπιζόμενοι ένα ξοφλημένο παρελθόν και ένα αδιέξοδο παρόν.

Ωστόσο, η επιρροή του ΠΑΣΟΚ δεν μετριέται μόνο με τη συνεχιζόμενη παρουσία του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το κόμμα μπορεί να μην είναι στην επόμενη κυβέρνηση, μπορεί να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, μπορεί ακόμα και να διαλυθεί. Η πασοκική νοοτροπία, όμως, θα κυριαρχεί για πολύ καιρό ακόμα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, στη “σοσιαλιστική τάση” του ΣΥΡΙΖΑ και σε όλους τους ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης που περιμένουν από τον Αλέξη Τσίπρα να γίνει ο νέος Ανδρέας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, στα ανοίγματα του Πάνου Καμμένου στους “πατριώτες του σοσιαλιστικού χώρου”, σε εκείνους που έχουν αντικαταστήσει τη ρητορεία περί βάσεων και ΕΟΚ του ’80 με αυτήν περί “τοκογλύφων” και “κατοχής”.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, σε εκείνον τον ταξιτζή που μου είπε τις προάλλες ότι 35 χρόνια το έριχνε δαγκωτό, αλλά “ο Γιωργάκης μας πρόδωσε”. Και τώρα το ρίχνει δαγκωτό στη Χρυσή Αυγή.

tzoxatzopoulos

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, στους “μεταρρυθμιστές” εκείνους – κάποτε ήταν “εκσυγχρονιστές” – που είτε δεν χώρεσαν είτε δεν θέλησαν να χωρέσουν στα πλάνα του κ. Βενιζέλου και αναζητούν εναγωνίως πολιτική στέγη για να τη μετατρέψουν σε έναν νέο “τρίτο πόλο”.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, στους συνδικαλιστές που θυμούνται το λαϊκό εισόδημα και το δίκιο του εργάτη ξαφνικά, όταν οι περικοπές ή οι απολύσεις αγγίξουν τον κλάδο τους – και μόνο τότε. Για να κάνουν μία στάση εργασίας και μία 24ωρη απεργία πριν συμβιβαστούν ξανά.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, στους στημένους και φωτογραφικούς διαγωνισμούς του Δημοσίου, στους ειδικούς συμβούλους και στους μετακλητούς υπαλλήλους.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, στα δημόσια έργα και τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που περνούν από δεκάδες υπηρεσίες, υπουργεία, διευθύνσεις, κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, για να καταλήξουν σε μίζες για τους “μεγάλους” και λίγα ψίχουλα για τους “μικρούς” ημετέρους.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, στις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, στους ημιυπαίθριους και στους αιγιαλούς, στα εντός και εκτός σχεδίου. Στα πρόστιμα της Εφορίας που εξαφανίζονται, στις κλήσεις της Τροχαίας που σβήνονται, στα λουκέτα του ΣΔΟΕ που μπαίνουν σήμερα και βγαίνουν αύριο.

Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα είναι για πολύ καιρό εδώ – εγγεγραμμένο στο DNA του Νεοέλληνα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]