Στο ειρηνοδικείο Αμαρουσίου μαζί με το Jason – Αντιγόνη και τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο βρέθηκε λίγο μετά τις 09.00 το πρωί ο Γρηγόρης Βαλιανάτος, στηρίζοντας το αίτημα του πρώτου να μην διαθέτει ανδρικό ή γυναικείο φύλο. Έτσι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκδικάστηκε υπόθεση διαγραφής φύλου από ληξιαρχική πράξη γέννησης, αλλά και προσθήκη ονόματος σε ταυτότητα ατόμου που ζητά να αναγνωριστεί ως non binary, δηλαδή που δεν υπάγεται στο δίπολο των φύλων (άρρεν ή θήλυ).

Από μικρό παιδί δεν ένιωθα ότι ταιριάζω στο φύλο με το οποίο ετεροπροσδιοριζόμουν, δηλαδή το ανδρικό.

«Από μικρό παιδί δεν ένιωθα ότι ταιριάζω στο φύλο με το οποίο ετεροπροσδιοριζόμουν, δηλαδή το ανδρικό. Ούτε όμως ένιωθα κορίτσι. Η συμπεριφορά, τα γούστα μου, οι ασχολίες μου δεν σχετίζονταν με τα στερεότυπα γύρω από το έμφυλο δίπολο. Μου άρεσε να παίζω με κούκλες. Τώρα πια ντύνομαι με όλων των ειδών τα ρούχα, ακόμη και με φορέματα. Χρησιμοποιώ ουδέτερη αντωνυμία, αλλά και το όνομα Αντιγόνη μαζί με το δοσμένο μου όνομα, συστήνομαι δηλαδή ως εξής: ‘Είμαι το Jason-Αντιγόνη’» λέει σε σχετικό του σημείωμα στο Facebook.

Η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα στο ειρηνοδικείο Αμαρουσίου σε μια γρήγορη διαδικασία και αναμένεται η απόφαση τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες, αναφέρεται σε δυνατότητα αλλαγής φύλου και ως εκ τούτου δεν φαίνεται να καλύπτει τη συγκεκριμένη περίπτωση.

«Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα, αν δεν δικαιωθούμε εδώ θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα δικαιωθούμε όπως έγινε και με το σύμφωνο συμβίωσης» δήλωσε το Jason-Αντιγόνη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ μετά το πέρας της διαδικασίας.

Το κάλεσμα:

Την 1η Νοεμβρίου 2017 δικάζεται το αίτημα του Jason – Αντιγόνη Dane για την προσθήκη του “Αντιγόνη” στα επίσημα έγγραφά του και για την διαγραφή του φύλου του από την ληξιαρχική πράξη γέννησής του. Το αίτημα αφορά την αναγνώρισή του ως άτομο που δεν υπάγεται στο δίπολο των φύλων (άρρεν ή θήλυ) και ζητά από την Δικαιοσύνη να αναγνωρίσει την ιδιότητά του ως non binary άτομο, ώστε η ταυτότητά του να γίνεται σεβαστή και να μην δέχεται αρνητικές διακρίσεις από άτομα που αναμένουν μια στερεοτυπική ανδρική ή άλλη binary συμπεριφορά.

Στον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν.4491/2017 για την ταυτότητα φύλου δεν προστέθηκε το αίτημα για κενή καταχώριση φύλου, όπως ζητήθηκε από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τα κράτη να πράξουν με το Ψήφισμα 2048/2015 και το Ψήφισμα 2191/2017.

Mε την υπόθεση αυτή, η Δικαιοσύνη καλείται να αναγνωρίσει ότι ο νομοθέτης άφησε αυτό το κενό και ότι τα non binary άτομα θα πρέπει να μπορούν να διαγράφουν το φύλο τους από τα επίσημα έγγραφά τους.

Στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια καταγράφηκαν το 2016 οι δυο πρώτες δικαστικές αποφάσεις στις ΗΠΑ με τις οποίες καταχωρήθηκε ως φύλο ο όρος non binary. H Καλιφόρνια φέτος απέκτησε και νομοθεσία με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα.

«Από μικρό παιδί δεν ένιωθα ότι ταιριάζω στο φύλο με το οποίο ετεροπροσδιοριζόμουν, δηλαδή το ανδρικό. Ούτε όμως ένιωθα κορίτσι. Η συμπεριφορά, τα γούστα μου, οι ασχολίες μου δεν σχετίζονταν με τα στερεότυπα γύρω από το έμφυλο δίπολο. Μου άρεσε να παίζω με κούκλες. Τώρα πια ντύνομαι με όλων των ειδών τα ρούχα, ακόμη και με φορέματα. Χρησιμοποιώ ουδέτερη αντωνυμία, αλλά και το όνομα Αντιγόνη μαζί με το δοσμένο μου όνομα, συστήνομαι δηλαδή ως εξής: «Είμαι το Jason-Αντιγόνη». Νιώθω άβολα με την αυθαίρετη και με βάση την ανατομία μου απόδοση φύλου από τον κόσμο, το να με θεωρούν δηλαδή άνδρα. Δεν είμαι όμως και τρανς γυναίκα. Είμαι τρανς μη δυικό ως προς το φύλο άτομο (gender non binary), και πιο συγκεκριμένα άφυλο άτομο (agender). Ζητώ, λοιπόν, διαγραφή του καταχωρισμένου μου φύλου. Η θεσμική αυτή επιβεβαίωση του πώς βιώνω την ταυτότητα φύλου μου είναι πολύ σημαντική για να νιώθω ικανοποιημένο κι ευτυχισμένο. Το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο δεν προέβλεπε τις non binary ταυτότητες φύλου, και σε περίπτωση που δικαιωθώ από την ελληνική δικαιοσύνη θεωρώ πως θα ανοίξει ο δρόμος για την συμπερίληψη και την αποδοχή μας από την πολιτεία και κοινωνία.»

 Με πληροφορίες από skai.gr και left.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]