Το κουτσομπολιό πουλάει. Ειδικά όταν πρόκειται για κόντρες μεταξύ διάσημων. Και πιο ειδικά, όταν πρόκειται για κόντρες μεταξύ διάσημων γυναικών.

Για κάποιο λόγο έχει επικρατήσει ένα στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες να συμπεριφέρονται μόνο ανταγωνιστικά μεταξύ τους και να μην μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ομάδα. Ο ανταγωνισμός αυτός, που θεωρείται ότι λαμβάνει χώρα με σκοπό να αναδείξει το ιδανικότερο θηλυκό στα μάτια των ανδρών, προωθείται καθημερινά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και καθίσταται αποδεκτός όταν δεν υπάρχει μια εξίσου θορυβώδης αντίδραση εναντίον του.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα της στερεοτυπικής αυτής απεικόνισης του γυναικείου φύλου είναι η φήμη που θέλει τις Αμερικανίδες ηθοποιούς Jessica Chastain και Jennifer Lawrence στα μαχαίρια μετά την κοινή τους υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου το 2013 και εξ αιτίας ενός κωμικού μονολόγου της νικήτριας Lawrence στην εκπομπή Saturday Night Live, στον οποίο «έθαψε» τις υπόλοιπες υποψήφιες.

Και όσο εμείς αναρωτιόμαστε πόσο μεγάλο θέμα θα είχε γίνει αυτός ο μονόλογος εάν επρόκειτο για άντρες, η Jessica Chastain έρχεται να δώσει ένα τέλος στη διαιώνιση αυτής της -αβάσιμης ουσιαστικά- φήμης, ελπίζοντας και σε μία δικαιότερη απεικόνιση των σχέσεων μεταξύ γυναικών.

«Έχει δημιουργηθεί ένα στίγμα εκεί έξω ότι οι γυναίκες δε συνεργάζονται καλά. Δεν το έχω δει ποτέ αυτό στις γυναίκες. Θυμάμαι που μεγάλωνα και άκουγα για αυτόν το μύθο: ότι οι γυναίκες τσακώνονται όταν είναι μαζί. Και είναι εντελώς άκυρος. Εγώ αυτό δεν το έχω δει ποτέ.

Το βρίσκω θλιβερό που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατασκευάζουν ψεύτικες ιστορίες τσακωμών μεταξύ των γυναικών σε αυτή τη βιομηχανία. Τα γυρίσματα της ταινίας ‘The Help’ ήταν τόσο φοβερή εμπειρία, και όμως όταν πρόκειται για αυτήν την ταινία, όλο με ρωτάνε για τους ‘τσακωμούς πίσω από τις κάμερες’ (σημείωση: το καστ σε αυτή την ταινία αποτελείται κυρίως από γυναίκες). Γιατί υποστηρίζουμε το μύθο ότι οι γυναίκες είναι ανταγωνιστικές και δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους;

Σας παρακαλώ, μην επιτρέπετε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να διαιωνίζουν το μύθο ότι οι γυναίκες δεν υποστηρίζουν η μία την άλλη. Κάθε φορά που μία γυναίκα τιμάται για την καλή της δουλειά, χαίρομαι. Γιατί, όσο πιο λαμπρή η ερμηνεία της, τόσο πιο πολύ το κοινό ζητά ιστορίες γύρω από γυναίκες. Μέσα από υποστήριξη και ενθάρρυνση μπορούμε να εμπνεύσουμε τη βιομηχανία αυτή να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις γυναίκες. Και, όπως όλοι ξέρουμε, μία καλή χρονιά για τις γυναίκες στον κινηματογράφο είναι μια καλή χρονιά για τον κινηματογράφο.»

Μάλιστα η ηθοποιός, που έχει υπερασπιστεί με αφοσίωση την ισότητα των φύλων πολλές φορές στο παρελθόν, είναι μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας παραγωγής We Do It Together (WDIT), που εστιάζει στην καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ηθοποιοί, σκηνοθέτες και παραγωγοί, αποσκοπώντας στο να ανεβάσει τα απογοητευτικά ποσοστά της γυναικείας παρουσίας στην κινηματογραφική βιομηχανία. (Ενδεικτικά: 16% της σκηνοθεσίας στην τηλεόραση για το 2015 και 6.1% της σκηνοθεσίας στον κινηματογράφο για τις χρονιές 2013-2014 στην Αμερική).

Πού ακριβώς βρίσκεται, λοιπόν, ο ανταγωνισμός;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]