Σε απόσταση 90 λεπτών από τον Τορόντο, οι κάτοικοι της κοινότητας Six Nations παλεύουν καθημερινά με τον εφιάλτη της λειψυδρίας, ενώ την ίδια στιγμή η Nestlé αντλεί εκατομμύρια λίτρα νερού από την περιοχή.

Η περιοχή «Six Nations of the Grand River» βρίσκεται σε απόσταση 90 λεπτών από το Τορόντο, τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη του Καναδά. Η ονομασία αναφέρεται σε έξι φυλές Ινδιάνων που ζούσαν γύρω από το «Μεγάλο Ποταμό» στο Οντάριο. Εκτός από το ποτάμι, η περιοχή περιστοιχίζεται από τρεις μεγάλες λίμνες, ανάμεσά τους μια από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου η λίμνη Χιούρον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian», οι ιθαγενείς κάτοικοι της περιοχής είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν νερό από τις δημόσιες βρύσες για να καθαρίζουν τα σπίτια τους και για την προσωπική τους υγιεινή, ενώ πίνουν εμφιαλωμένο νερό το οποίο αναγκάζονται να αγοράζουν. Η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό, έχει οδηγήσει σε μια σειρά προβλήματα υγείας κάποιους από τους κατοίκους της περιοχής. Για παράδειγμα, κάποια παιδιά εμφανίζουν δερματικά προβλήματα, εξαιτίας των κακών συνθηκών υγιεινής, ενώ είναι συχνά τα κρούσματα ηπατίτιδας Α, γαστρεντερίτιδας, ακόμη και ψώρας!

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του 6χρονου Θέρον και το μυστηριώδες εξάνθημα στο χέρι του που δεν υποχωρούσε. Σχεδόν για έναν χρόνο, η μητέρα του και κάτοικος της περιοχής χρησιμοποιούσε αλοιφές και κρέμες, που το έδιωχναν για λίγο, αλλά το περίεργο κόκκινο εξάνθημα ξαναεμφανιζόταν. Τότε η μητέρα του άρχισε να συνειδητοποιεί πως η αιτία ήταν η έλλειψη νερού. «Ολόκληρη η οικογένεια υπέφερε από την έλλειψη νερού. Βασικές καθημερινές ανάγκες όπως η χρήση της τουαλέτας και του μπάνιου δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν. Όλη αυτή η κατάσταση είναι εξαντλητική και απαράδεκτη, ιδιαίτερα σε μία χώρα όπως ο Καναδάς, που θεωρείται ανεπτυγμένη», αναφέρουν μέλη της οικογένειας στον Guardian.

Ενώ λοιπόν ολόκληρη η κοινότητα των ιθαγενών είναι υποχρεωμένοι να ζουν χωρίς νερό, η Nestlé αντλεί δωρεάν εκατομμύρια λίτρα νερού από την περιοχή σε καθημερινή βάση με αποτέλεσμα να εξαντλεί τις πηγές και να μην υπάρχει περιθώριο ανανέωσης. Σύμφωνα με τους ντόπιους, η Nestlé εμπορευματοποιεί και στερεύει τις φυσικές πηγές της περιοχής δημιουργώντας τεράστια έλλειψη. Έτσι, δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε μία τόσο βασική πηγή ζωής, στο νερό.

Το πρόβλημα του περιβαλλοντικού ρατσισμού και των διακρίσεων σε βάρος των αδύναμων είναι πιο έντονο από κάθε άλλη φορά και η πρόσβαση των ανθρώπων σε βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους καθίσταται όλο και πιο δύσκολη. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του για το ντοκιμαντέρ “We Feed the World”, ο πρόεδρος της Nestlé, Peter Brabeck, έκανε την απίστευτη δήλωση ότι το νερό δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.

Η Nestlé είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής νερού παγκοσμίως. Ο Brabeck υποστηρίζει – ορθώς- ότι το νερό είναι η πολυτιμότερη πρώτη ύλη του πλανήτη. Ωστόσο, προσθέτει ότι η ιδιωτικοποίησή του είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις τη δικαιότερη διανομή του. «Η ιδέα ότι το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, προέρχεται από εξτρεμιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις», λέει ο Brabeck, προσθέτοντας ότι «το νερό όπως κάθε άλλο διατροφικό αγαθό θα πρέπει να έχει αγοραστική αξία».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]