Του Ευριπίδη Ταρασίδη (Στο Κόκκινο)

Στις 23 Φεβρουαρίου φεύγει από τη ζωή, ένας διεθνούς φήμης Έλληνας ηθοποιός, ο Τίτος Βανδής. Γεννημένος στις 7 Νοεμβρίου του 1917 στο Παλαιό Φάληρο, με καταγωγή από την Καβάλα και με πατέρα καπνέμπορο, επέστρεψε στην πόλη καταγωγής του σε μικρή ηλικία, απ’ την οποία τελικά αποχώρησε για την Ελβετία, λόγω Ελονοσίας. Οι μετακινήσεις δεν σταμάτησαν και μετά από μερικά χρόνια στο εξωτερικό, συνέχισε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη, όπου φοίτησε στο Γαλλικό Λύκειο της πόλης και μετέπειτα στο Ωδείο Θεσσαλονίκης.
=
Παρά της εκ διαμέτρου αντίθετης οικονομικής και κοινωνικής θέσης, ο Τίτος Βανδής μυήθηκε στον κομμουνισμό. Στα 16 του, γράφτηκε στο Εθνικό Θέατρο και ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή, το 1934, έργο του Σπύρου Μελά «Ιούδας». Μέχρι τον πόλεμο, συνεργάστηκε με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, Μιχάλη Κουνελάκη, τον Βασίλη Αργυρόπουλο. Πολέμησε στον Β’ παγκόσμιο και στην κατοχή οργανώθηκε στο ΚΚΕ και συμμετείχε σε ΕΑΜικούς θιάσους.

Την περίοδο 1951-1956 ξαναπάτησε στο σανίδι του Θεάτρου Κοτοπούλη. Ακολούθησαν συνεργασίες του με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) και την Αθηναϊκή Σκηνή. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στις ταινίες του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» (1960) και «Τοπ Καπί» (1964), ενώ η πρώτη του διάκριση στη μεγάλη οθόνη ήλθε το 1962 με το πρώτο βραβείο ερμηνείας που απέσπασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ελληνογαλλική ταινία «Πολιορκία» του Κλοντ Μπερνάρ-Ομπέρ. Το 1964 σχημάτισε εκ νέου δικό του θίασο και παρουσίασε το έργο του Μπρένταν Μπίαν «Ένας Όμηρος», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Παράλληλα, ίδρυσε μαζί με το Γιώργο Θεοδοσιάδη τη Δραματική Σχολή Αθηνών, όπου και δίδαξε.

Το 1965, ξεκινά η υπερατλαντική του περιπέτεια. Είναι τότε που δοκιμάζει την τύχη του στις ΗΠΑ, συμμετέχοντας σε μεγάλες επιτυχίες του Μπροντγουέι, όπως το «Ίλια Ντάρλινγκ», ενώ αξιομνημόνευτη ήταν και η παρουσία του στον κινηματογράφο με παρουσίες στις ταινίες «Youngs Doctors in love», «The Betsy», «Τα πάντα γύρω από το σεξ» του Γούντι Άλεν, «Εξορκιστής» κ.α.. Συμμετείχε σε πολλές σειρές της αμερικάνικης τηλεόρασης.

Το 1983 επιστρέφει μόνιμα στην Ελλάδα, όπου συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές, ενώ τιμήθηκε με το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου «Προσοχή, Κίνδυνος!».
Έφυγε από τη ζωή, μία μέρα σαν σήμερα, το 2003.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]