Στις 7 Νοεμβρίου του 2006 υπερψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ίδρυση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. Το 2010 η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ανακοινώνει την άμεση οικοδόμηση του τεμένους Αθηνών. Τον Νοέμβριο του 2011 ο τότε υπουργός Μεταφορών, Μάκης Βορίδης, παγώνει τις διαδικασίες, ενώ ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2012 ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Σαμαρά, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στέλνει στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών τα σχετικά έγγραφα για τη δημοπράτηση της κατασκευής του τεμένους, τη μεταφορά κονδυλίων και την έγκριση της πίστωσης.

Τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις και επτά χρόνια αργότερα, τα σχέδια για την ανέγερση τζαμιού έχουν μείνει ακόμα στα χαρτιά, όπως και η δήλωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά έναν περίπου χρόνο πριν, ότι “Η κατασκευή του τζαμιού συνάδει με την πολιτική μιας χώρας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Η ανάγκη να αποκτήσουν χώρους λατρείας οι περίπου 200.000 μουσουλμάνοι που ζουν στην Ελλάδα, είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Το γεγονός μάλιστα ότι η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει τζαμί, έχει προκαλέσει πολλάκις την αντίδραση και την κριτική ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, αλλά και μεταναστευτικών οργανώσεων, φορέων και πολιτικών κομμάτων, στην Ελλάδα. 

 

tzami1

 

Σε όλες τις χώρες του κόσμου, πλην ενδεχομένως σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, κατοχυρώνεται συνταγματικά  η ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν ορθόδοξοι χριστιανικοί ναοί σε όλα τα μέρη του κόσμου στα οποία η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί άλλο θρήσκευμα. Για να είναι, όμως, ουσιαστικά και όχι τυπικά ελεύθερο ένα θρήσκευμα θα πρέπει οι πιστοί να μπορούν να τελέσουν ελεύθερα το τελετουργικό της θρησκείας τους, αναγκαία προϋπόθεση του οποίου είναι να υπάρχουν λατρευτικοί χώροι.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται;…
Γιατί όμως σε μία εποχή που ο κατασκευαστικός κλάδος γνωρίζει τέτοια ύφεση και τα δημόσια έργα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, καμία κατασκευαστική εταιρεία δεν έχει συμμετάσχει στους τέσσερις διαγωνισμούς (οι τρεις επαναληπτικοί) που έχουν γίνει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων; Ένα έργο που έχει κοστολογηθεί στα 846.000 ευρώ, βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Αθήνας και γίνεται με διαγωνισμό του Υπουργείου Μεταφορών, θα αποτελούσε σε άλλες περιπτώσεις “φιλέτο” για τις κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες θα “μονομαχούσαν” για να το αναλάβουν.

Αντιθέτως μέχρι σήμερα στους τέσσερις διαγωνισμούς που έχουν διεξαχθεί, καμία εταιρεία δεν προσήλθε με προσφορά. “Στον πέμπτο διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη (14/11), έχουν τροποποιηθεί τα δεδομένα και οι όροι συμμετοχής, σύμφωνα πάντα με τον νόμο 3669, ώστε να συμμετάσχουν και πιο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν δημόσια έργα”, ανέφερε στο 3pointmagazine ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, προϊστάμενος της ΕΥΔΕΚ (Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων και Κτιρίων). “Σε περίπτωση που και αυτός ο διαγωνισμός δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε θα ακολουθήσουμε τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος” καταλήγει.

Το 3pointmagazine προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο πολιτικό φορέα, τον γενικό γραμματέα δημοσίων έργων, κ. Στράτο Σιμόπουλο, προκειμένου να ζητήσει ένα σχόλιο για τους λόγους που κατασκευαστικές εταιρείες δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να υποβάλλουν προσφορά, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό.

… ή δεν υπάρχει πραγματική βούληση;
Όπως μας εξηγεί η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, Ελένη Πορτάλιου, “οι συντηρητικές και φασίζουσες αντιδράσεις έχουν σαφή στόχο: να μη γίνει κανένα ισλαμικό τέμενος. Η επίλυση του θέματος καθυστερεί απαράδεκτα,  με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα ρατσιστικά και μισαλλόδοξα κηρύγματα της Χρυσής Αυγής και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων. Είναι σαφής η έλλειψη πολιτικής βούλησης”.

Είναι όντως αλήθεια ότι οι συντηρητικές ορθόδοξες φωνές έχουν εναντιωθεί στην ανέγερση λατρευτικού χώρου για τους μουσουλμάνους, με τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, να καταφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να κηρυχθεί ο νόμος για την ανέγερση του τεμένους “όλως αντισυνταγματικός και ανθελληνικός”. Σύμφωνα με δηλώσεις του Μητροπολίτη σε ρεπορτάζ του BBC, “δεν είμαστε πολυπολιτισμική χώρα. Είμαστε ένα ελληνικό έθνος και όλα τα υπόλοιπα αποτελούν εφεύρημα της “νέας τάξης” του σιωνισμού. Προσπαθούν να διαφθείρουν τον χαρακτήρα μας”.

 

tzami2

 

Όπως λοιπόν μας εξήγησε ο Ζουμπάιρ, μετανάστης από το Πακιστάν “είναι πολλοί αυτοί που δεν αφήνουν να γίνει τζαμί. Οι παπάδες είναι μέσα σε αυτούς. Και έτσι όπως είναι τα πράγματα, δε νομίζω ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση, άμεσα. Αν το ήθελαν, θα το είχαν ήδη κάνει. Όπως υπάρχουν χριστιανικές εκκλησίες στο Πακιστάν, έτσι θα έπρεπε και στην Ελλάδα, που αποτελεί και χώρα της ΕΕ, να υπάρχει χώρος λατρείας και για εμάς”.

Να σημειωθεί, ότι ο Αρχιεπίσκοπος στην περιοχή του οποίου θα ανεγερθεί το μουσουλμανικό τζαμί έχει ταχθεί υπέρ της κατασκευής του, στο πλαίσιο του σεβασμού όλων των θρησκευτικών ελευθεριών.

Λεφτά υπάρχουν, όπως και κτίρια
Ένα από τα πλέον συνηθισμένα επιχειρήματα κατά της ανέγερσης τζαμιού στην Αθήνα, σχετίζεται με το κατά πόσο σε περίοδο κρίσης, μπορεί το κράτος να δαπανήσει χρήματα που φτάνουν στο ένα εκατομμύριο και κατά πόσο οι έλληνες φορολογούμενοι μπορούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για μία τέτοια δαπάνη.

Το αντεπιχείρημα απαντά ότι το ελληνικό κράτος δεν θα χρειαστεί να βάλει ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή του. “Πριν κάποια χρόνια η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε προσφερθεί να αναλάβει η ίδια το κόστος κατασκευής του τζαμιού, χωρίς επιβάρυνση της ελληνικής κυβέρνησης”, εξηγεί ο Ζουμπάιρ.

Πέρα από τη Σαουδική Αραβία, πρόσφατα η κυβέρνηση Ερντογάν δήλωσε διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, βρίσκοντας βέβαια κλειστές πόρτες τόσο από την κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και από μουσουλμανικές ενώσεις στην Ελλάδα, όπως η Ένωση Πακιστανών, που είναι αρνητικές στο ενδεχόμενο η Τουρκία να “σφετεριστεί” τον μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων στην Ελλάδα, προς όφελός της.

 

tzami3

 

Τέλος, έντονο ενδιαφέρον για την ανέγερση τζαμιού έχουν εκφράσει τόσο δυτικές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος και το Ιράν.

Κι αν ακόμα το κόστος κατασκευής φαντάζει υπέρογκο για την ελληνική κυβέρνηση, τα κλειστά τζαμιά που υπάρχουν σε όλη την Αθήνα και μένουν εντελώς αναξιοποίητα από την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, σίγουρα δε βοηθούν στη σημερινή κατάσταση των παράνομων τζαμιών, τα οποία λειτουργούν κυρίως σε υπόγεια και γκαράζ και υπολογίζονται σε περισσότερα από εκατό σε ολόκληρη την Αττική, με αποτέλεσμα οι μουσουλμάνοι της χώρας μας να προσεύχονται σε καθεστώς κρυφού σχολειού.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]