Η οικονομική κρίση σαφώς και έχει επηρεάσει κάποιες ομάδες της Ευρώπης, κάποιες άλλες όμως, δεν καταλαβαίνουν τίποτα και συνεχίζουν να ξοδεύουν τα εκατομμύρια ευρώ λες και είναι πενταροδεκάρες. Το 3pointmagazine.gr συγκέντρωσε τις σπουδαιότερες μεταγραφές του Ιανουαρίου ανά χώρα και σας τις παρουσιάζει.

Οι μεταγραφές είναι πάντα ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Δεν μπορείς να κάνεις απλά ένα TOP 10 των δέκα ακριβότερων μεταγραφών. Πρώτον, γιατί σίγουρα κάποιες θα μείνουν εκτός λίστας, ενώ είναι πολύ σημαντικές και δεύτερον, επειδή η τιμή απόκτησης ενός παίκτη δεν αντικατοπτρίζει πάντα την ποδοσφαιρική του αξία. Υπάρχουν παίκτες που έχουν αποκτηθεί ως ελεύθεροι και έχουν αποδειχθεί «λίρα εκατό» για τις ομάδες τους και υπάρχουν και άλλοι, για τους οποίους οι ομάδες ακόμα… κλαίνε τα λεφτά τους. Πάμε όμως να δούμε ποιες ομάδες και ποιοι παίχτες πρωταγωνίστησαν σε κάθε πρωτάθλημα ξεχωριστά.

Αγγλία (Premier League) (145 εκατομμύρια ευρώ)

Ντάνιελ Στάριτζ (15) – Φελίπε Κουτίνιο (10) – Λίβερπουλ

Η Λίβερπουλ συνεχίζει στους 32 του Europa League ενώ στο πρωτάθλημα απέχει 7 βαθμούς από την 4η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Στην προσπάθεια της να διακριθεί θα έχει νέους συμμάχους.

Ο Ντάνιελ Στάριτζ ήρθε από την Τσέλσι, πήρε αμέσως φανέλα βασικού και έχει προλάβει ήδη να πετύχει τα πρώτα του γκολ στο Anfield. Όσο για τον Κουτίνιο, ο πρώην παίκτης της Ιντερ, δεν έχει κάνει ακόμα ντεμπούτο με τους “reds”, αλλά… στα χαρτιά είναι μια πολύ καλή κίνηση και για το άμεσο μέλλον αλλά και μακροπρόθεσμα.

Γουίλφριντ Ζάχα (12) – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, με δεδομένο ότι η ομάδα του είναι μόνη πρώτη στο πρωτάθλημα, θέλησε να δείξει την εμπιστοσύνη του στο υπάρχον ρόστερ. Έτσι έκανε μόνο μια μεταγραφική κίνηση, η οποία αποσκοπεί στο μέλλον.

Απέκτησε τον επιθετικό, Γουίλφριντ Ζάχα (20 ετών), από την Κρίσταλ Πάλας έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά τον έδωσε κατευθείαν δανεικό στην πρώην ομάδα του για να μην μπλέξει με τη νομοθεσία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι το καλοκαίρι για να δούμε ποιος είναι ο Ζάχα.

Ντεμπά Μπα (8,5) – Τσέλσι

Ο Φερνάντο Τόρες δεν είναι αυτός που ήταν κάποτε, εδώ και πολύ καιρό. Για αυτό τον λόγο, η Τσέλσι κινήθηκε πολύ γρήγορα και απέκτησε τον Ντεμπά Μπα από την Νιουκάστλ. Ο θηριώδης φορ προσέθεσε δύναμη στην επίθεση της ομάδας του Ράφα Μπανίτεθ και όλοι στο Stamford Bridge θυμήθηκαν για λίγο τον μεγάλο Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ο Μπα έχει πετύχει ήδη τα πρώτα του γκολ με τη νέα του ομάδα.

Γιάνγκα Μπίβα (8) – Ματιέ Ντεμπισί (6,2) – Νιουκάστλ

Η Νιουκάστλ ήταν από τις πιο απασχολημένες ομάδες στην μεταγραφική περίοδο. Έκανε αρκετές προσθήκες, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα από την παραχώρηση του Ντεμπά Μπα.

Συγκεκριμένα οι “Magpies”, απέκτησαν το βασικό δεξί μπακ της Λιλ και της εθνικής Γαλλίας, Ματιέ Ντεμπισί. Ο Ντεμπισί είχε κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις στο προηγούμενο Euro, αλλά δεν πήρε μεταγραφή το καλοκαίρι.

Εκτός από τον πολύ καλό Ντεμπισί, η Νιουκάστλ πήρε και τον αρχηγό της Μονπελιέ, Γιάνγκα Μπίβα, επίσης μέλος της εθνικής Γαλλίας κατά καιρούς. Κάποιοι θα τον θυμούνται από τα παιχνίδια της Μονπελιέ με τον Ολυμπιακό, στα οποία κράταγε σχεδόν μόνος του την άμυνα των Γάλλων.

Νάτσο Μονρεάλ (10) – Αρσεναλ

Όταν ξεκίνησε η μεταγραφική περίοδος, από τις δηλώσεις του Αρσέν Βενγκέρ θα περίμενε κανείς ότι ο Γάλλος τα… έχασε μετά από τόσα χρόνια και θα σκορπάει εκατομμύρια δεξιά και αριστερά και θα πάρει τη μισή ποδοσφαιρική ελίτ.

Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στην τελευταία μέρα των μεταγραφών για να αποκτηθεί ένα αριστερό μπακ. Ο Νάτσο Μονρεάλ της Μάλαγα. Αξιόλογος παίκτης σε μία θέση που δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Σίγουρα καλή κίνηση, αλλά όταν τάζεις, οι οπαδοί δεν περιμένουν τον Μονρεάλ.

Λούις Χόλτμπι (1,5) – Τότεναμ

Ο Χόλτμπι στοίχισε στην Τότεναμ μόλις 1,5 εκατομμύριο γιατί το συμβόλαιο του έληγε το καλοκαίρι και όχι επειδή δεν είναι καλός παίκτης. Είναι μόλις 22 χρονών, αριστεροπόδαρος και την τεχνική του λίγοι την πλησιάζουν. Όχι μόνο στην ηλικία του, αλλά και γενικότερα. Μπήκε ως αλλαγή στο ματς με τη Νόριτς και έμοιαζε να μην έχει ιδιαίτερο πρόβλημα προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Αν αυτό συνεχιστεί, τότε μπορεί να είναι και η «κλοπή» της χρονιάς.

Κρίστοφερ Σάμπα (15) – Λόικ Ρεμί (10,5)

Η ΚΠΡ βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας και η ενίσχυση της ήταν επιβεβλημένη για να έχει πιθανότητες σωτηρίας στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος. Έτσι, οι άνθρωποι της ομάδας δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια.

Ενισχύθηκαν αισθητά σε άμυνα και επίθεση, με τον Κρίστοφερ Σάμπα της Ανζί και τον Λόικ Ρεμί της Μαρσέιγ αντίστοιχα. Ο Σάμπα είναι ένας παίκτης με απίστευτα φυσικά προσόντα, δεν χάνει εναέρια μονομαχία ενώ και στα ένας με έναν είναι δύσκολο να τον περάσει κανείς. Ο Ρεμί από την άλλη, μετά από τρία πολύ καλά χρόνια στην Μαρσέιγ αποφάσισε να κάνει το βήμα παραπάνω. Αμφότεροι θα βοηθήσουν σημαντικά την ΚΠΡ στην προσπάθεια της. Αν καταφέρουν να την σώσουν, είναι μια άλλη ιστορία.

Ιταλία (Serie A) – (93 εκατομμύρια ευρώ)

Μάριο Μπαλοτέλι (20) – Αλεξάντρε Πάτο (15 στην Κορίνθιανς)

Το καλοκαίρι οι οπαδοί της Μίλαν τα είχαν βάλει με τον πρόεδρο της ομάδας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για το γεγονός ότι πούλησε σε μια εβδομάδα τα δύο μεγαλύτερα αστέρια της ομάδας, Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς και Τιάγκο Σίλβα στην Παρί  Σεν Ζερμέν.

Μερικούς μήνες μετά, οι ίδιοι είναι αυτοί που τον αποθεώνουν γιατί έφερε στο Μιλάνο τον Μάριο Μπαλοτέλι της Μάντσεστερ Σίτι! Έχοντας πουλήσει τον (μονίμως τραυματία) Αλεξάντρε Πάτο στην Κορίνθιανς για 15 εκατομμύρια ευρώ, είχε περιθώριο να δώσει μέχρι 20 για τον Super Mario και το έκανε.

Αυτή είναι η τρίτη ακριβότερη μεταγραφή που έγινε στα γήπεδα της Ευρώπης τον Γενάρη και το κλίμα έχει αντιστραφεί πλήρως στη Μίλαν, μετά το πολύ κακό ξεκίνημα της στην αρχή της σεζόν.

Νικολά Ανελκά (ελεύθερος) – Φερνάντο Γιορέντε (ελεύθερος) – Γιουβέντους

Η Γιουβέντους απέκτησε δύο πολύ καλές επιθετικές λύσεις. Ο Νικολά Ανελκά βαρέθηκε την Σανγκάη και αποφάσισε να γυρίσει στην Ευρώπη. Ο Γάλλος αποκτήθηκε, γιατί η Γιούβε δεν κατάφερε  να τα βρει με την Μπιλμπάο, ώστε ο Γιορέντε να γίνει κάτοικος Τορίνου από τον Γενάρη.

Το συμβόλαιο του Ισπανού λήγει το καλοκαίρι και η Γιούβε θα τον πάρει ως ελεύθερο. Όσο για τον Ανελκά, αδιαμφισβήτητα είναι ένας πολύ καλός παίκτης, αλλά με αποχή ενάμιση χρόνου από την Ευρώπη, θα πρέπει να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πέρναγε ιατρικές εξετάσεις για 3 μέρες…

Τζιουζέπε Ρόσι (10) – Φιορεντίνα

Μπορεί να έχει ήδη στην επιθετική της γραμμή τους Λούκα Τόνι, Στέφαν Γιόβετιτς, Μουνίρ Ελ Χαμντάουι και Άντεμ Λάγιτς, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Φιορεντίνα να αποκτήσει και τον Τζιουζεπε Ρόσι από την Βιγιαρεάλ.

Ο Ιταλός διεθνής υπέστη ρήξη χιαστών και αναμένεται να επανέλθει σε αγωνιστικούς ρυθμούς τον Μάρτη ή τον Απρίλη. Το γεγονός αυτό «εκμεταλλεύτηκαν» οι «Βιόλα» για να πάρουν τον παίκτη σε… τιμη ευκαιρίας.

Γαλλία (Ligue 1) (61 εκατομμύρια ευρώ)

Λούκας Μούρα (40) – Ντέιβιντ Μπέκαμ (ελεύθερος)

Η Παρί Σεν Ζερμέν συνέχισε από εκεί που σταμάτησε το καλοκαίρι. Ο Λούκας Μούρα της Σάο Πάολο, ήταν κλεισμένος από τον Ιούλιο για τον Γενάρη έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ! Ο νεαρός Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός έχει προλάβει να αγωνιστεί ήδη τέσσερις φορές με τη φανέλα της Παρί έχοντας πετύχει και ένα γκολ.

Μπορεί για τον Μούρα να δαπανήθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο μεγαλύτερος ντόρος προκλήθηκε για την δεύτερη μεταγραφή της ομάδας του Παρισιού. Τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο Άγγλος μέσος στα 37 του χρόνια υπέγραψε μέχρι το τέλος της σεζόν, με την αμοιβή του συμβολαίου του να πηγαίνει σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του Παρισιού.

Γερμανία (Bundesliga) (38 εκατομμύρια ευρώ)

Στη Γερμανία το μεταγραφικό παζάρι ήταν το πιο υποτονικό, από όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Εκτός από την επιστροφή του Νούρι Σαχίν στην Μπορούσια Ντόρτμουντ και τον δανεισμό του Μισέλ Μπάστος από την Λιόν στην Σάλκε δεν υπάρχει κάτι που να αφορά μεγάλο όνομα. Άξια αναφοράς είναι και η μεταγραφή του Ιβάν Πέρισιτς από την Μπορούσια Ντόρτμουντ στην Βόλφσμπουργκ, η οποία στοίχισε 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τουρκία (Superlig)

Γουέσλι Σνάιντερ (7,5) – Ντιντιέ Ντρογκμπά (ελεύθερος)

Όταν μία ομάδα αποκτά την ίδια μεταγραφική περίοδο τους Γουέσλι Σνάιντερ και Ντιντιέ Ντρογκμπά, όλα τα υπόλοιπα είναι σαν να μην συνέβησαν ποτέ. Αυτό το έκανε λοιπόν η Γαλατασαράι και επισκίασε οτιδήποτε άλλο έγινε στην Τουρκία. Όλη η Ευρώπη μιλάει για τις κινήσεις των Τούρκων που μπορούν να τους φέρουν τουλάχιστον στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ρωσία – Ουκρανία

Για ακόμα μία μεταγραφική περίοδο, ομάδες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κατάφεραν να «κλέψουν» παίκτες από τις ομάδες των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Ο Γουίλιαν της Σαχτάρ που έκανε πράγματα και θαύματα στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν στόχος πολλών ομάδων. Η Ανζί του Ετό όμως, έδωσε 35 εκατομμύρια ευρώ (!) στους Ουκρανούς, έσπασε τη ρήτρα του συμβολαίου του, συμφώνησε και με τον παίχτη και τον έκανε δικό της.

Η Σαχτάρ βέβαια, όπως όλες οι οργανωμένες και με πλάνο ομάδες είχε μαγειρέψει πριν πεινάσει. Είχε ήδη αποκτήσει τον Τάισον από την Μέταλιστ, ο οποίος μπορεί να μην είναι Γουίλιαν, αλλά έχει πολλά κοινά χαρακτηριαστικά με αυτόν. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού σίγουρα θα τον θυμούνται από τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων και για την τεχνική του αλλά και για το μαλλί του.

Τέλος, ένας ακόμα παίκτης που απασχόλησε από το καλοκαίρι πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες αλλά κατέληξε στην Ρουμπίν Καζάν και την Ρωσία είναι ο Γιάν Μ’βιλά. Ο Γάλλος διεθνής της Ρεν απέρριψε πρόταση της ΚΠΡ πριν πάει στην Ρωσία…

ΥΓ1. Οι αριθμοί στις παρενθέσεις αντιστοιχούν σε εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτηση του κάθε παίχτη.

ΥΓ2. Στην Τουρκία και την Ρωσία η μεταγραφική περίοδος συνεχίζεται.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts