Για πολλούς μία σοβαρή και κατά κύριο λόγο θανατηφόρα ασθένεια αποτελεί την αρχή του τέλους. Ορισμένοι προσπαθούν να παλέψουν διατηρώντας την αισιοδοξία τους, άλλοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε κάτι ανώτερο (για κάποιους είναι ο Θεός και γενικότερα η θρησκεία, για άλλους η μοίρα ή το ριζικό και για άλλους το θαύμα) και κάποιοι άλλοι παραδίδουν τα όπλα και καταρρέουν.

Υπάρχει όμως και μία περίπτωση στην οποία η ασθενής όχι μόνο πάλεψε για να τα καταφέρει, αλλά επιδόθηκε σε έναν αγώνα για να αποδείξει ότι η αρρώστια της… δεν υπάρχει!

Η περίπτωση αυτή είναι της δημοσιογράφου, Μαίρης Παπαγιαννίδου, στην οποία από το 1985 είχε διαγνωστεί η νόσος Aids. Από τότε μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα που μας πέρασε, η συντάκτρια του Βήματος ζούσε με τον ιό HIV, τον οποίο όμως δεν αναγνώρισε ποτέ η ίδια! Πριν δύο μέρες όμως ο οργανισμός της την πρόδωσε και μετά από πνευμονική εμβολή και θρόμβωση του δεξιού ποδιού, έχασε τη μάχη με τον θάνατο.

Η ίδια η Παπαγιαννίδου έχει τονίσει σε συνεντεύξεις της κατά καιρούς, αλλά και στο προσωπικό της σάιτ (ΗivWave): “Θεωρούμαι “οροθετική” εδώ και 25 χρόνια περίπου. Παρέμεινα χωρίς κανένα σύμπτωμα της “μόλυνσης” επί σειρά ετών, και άρχισα να έχω σοβαρές περιφερειακές λοιμώξεις, δηλαδή έγινα ασθενής του AIDS, στην περίοδο που έπαιρνα τα φάρμακα του AIDS, από το 1995 ως το 2007.

Χάρη στην εσπευσμένη κάθε φορά αντιμετώπιση από τους γιατρούς μου και με αλλαγή της αντιρετροϊκής θεραπείας, κάθε περιπέτεια είχε ανεξήγητη ανάκαμψη. Έγινε αυτό κάπου 12 φορές. Ώσπου άρχισα να αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά σε μένα και σε άλλους. Και ξεκίνησα την έρευνα που δημοσιεύω έκτοτε σε αυτή την ιστοσελίδα. Η λύση έρχεται αυτομάτως όταν αρχίζεις να μπαίνεις στο νόημα”.


Σταμάτησε τα φάρμακα και βελτιώθηκε

Το 2007 η Μαίρη σταμάτησε να παίρνει τα κλασικά κοκτέιλ κι άρχισε εναλλακτική θεραπεία. Η βελτίωσή της ήταν θεαματική, σε σημείο που ανακοίνωσε ότι νίκησε το AIDS. Πίστευε ότι τα αντιρετροϊκά φάρμακα την δηλητηρίαζαν σταδιακά και σταθερά. Μέχρι τελευταία στιγμή υποστήριζε ότι σ’αυτά οφείλονται τα εκφυλιστικά φαινόμενα του οργανισμού της.


“Φανταστικός εχθρός”

Χαρακτήριζε μάλιστα την όλη ιστορία με τον ιό του aids ως μεγάλο ψέμα. “Στοίχημα για εμάς πλέον είναι να διορθώσουμε τις βλάβες που προκλήθηκαν στον οργανισμό όσον καιρό λαμβάναμε τοξικά φάρμακα  για την καταπολέμηση ενός φανταστικού εχθρού. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει επέλθει ανοσοκαταστολή από την πολύχρονη χημειοθεραπεία και από το παρατεταμένο άγχος στο οποίο καταδικαστήκαμε χωρίς λόγο.

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων η δημοσιογράφος παρέμεινε στο Βήμα, καλύπτοντας το πολιτιστικό ρεπορτάζ και κυρίως τις κριτικές βιβλίων, ενώ εξέδωσε και τρία δικά της βιβλία σχετικά με τον “μύθο” του Αids. Υποστήριξε μάλιστα με πάθος αυτή τη θέση, προκαλώντας δημόσιες αντιπαραθέσεις.

“Θα επιστρέψω…”
Τους τελευταίους μήνες μια ξαφνική επιδείνωση την απομάκρυνε από την εφημερίδα. Εστελνε mail όπου περιέγραφε την εξέλιξη της υγείας της με χιούμορ και απόσταση σαν να μην αφορούσε την ίδια. Το τελευταίο mail το έστειλε την Μεγάλη Εβδομάδα. Μιλούσε για την θρόμβωση. «Τώρα πρέπει να προσπαθήσω πολύ» έγραφε. «Αλλά θα επιστρέψω».

Τελικά όμως δεν επέστρεψε. Το αντίθετο. Τις πρώτες ώρες της Κυριακής του Πάσχα άφησε την τελευταία της πνοή (σε ηλικία 47 ετών), λόγω της πνευμονικής εμβολής και θρόμβωσης του δεξιού ποδιού, συνδεδεμένα και τα δύο με το ΑIDS.

Αν παλεύεις δικαιώνεσαι
Μπορεί η Μαίρη Παπαγιαννίδου λοιπόν να μην μπόρεσε να νικήσει την αρρώστια της, η οποία όπως φάνηκε όχι μόνο υπήρχε, αλλά την σκότωσε κιόλας, αλλά μπόρεσε να ζήσει 27 χρόνια παρότι είχε μολυνθεί από τον ιό HIV. Ένα παράδειγμα που μαρτυρά με τον πιο περίτρανο τρόπο πως όποιος θέλει να ζήσει, βρίσκει τον τρόπο να το κάνει και ειδικά όταν πρόκειται για μία σοβαρότατη και θανατηφόρο αρρώστια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]