Αυτή την εβδομάδα στις προτάσεις των καλοκαιρινών προορισμών, το Ιόνιο με τα γαλαζοπράσινα νερά του έχει την τιμητική του. Οι συντάκτες του 3pointmagazine.gr εξερευνούν γνωστές αλλά και αθέατες πλευρές του Ιονίου πελάγους. Ταξιδεύουμε μέχρι το βορειότερο σημείο του, τα Διαπόντια νησιά, κατευθυνόμαστε νοτιότερα στην πολυσύχναστη Λευκάδα και φτάνουμε μέχρι το παρθένο νησί του Καλάμου.

Διαπόντια νησιά: Κρυμμένοι παράδεισοι

diapontia

Ελάχιστοι τα γνωρίζουν κάτι που σίγουρα αποτελεί πλεονέκτημα. Πριν ακόμα τα Διαπόντια νησιά γίνουν… Κουφονήσια, Ίος, Ανάφη, σπεύσατε να απολαύσετε το ελεύθερο κάμπινγκ στο βορειότερο σημείο του Ιονίου, ελάχιστα μόλις χιλιόμετρα από τις ακτές της Αλβανίας. Το καραβάκι στα βόρεια της Κέρκυρας, μεταφέρει τους ταξιδιώτες σε κάτι παραπάνω από μία ώρα, στην Ερείκουσα, το Μαθράκι και τους Οθωνούς, εκεί όπου οι μόνιμοι κάτοικοι μετά βίας ξεπερνούν τους 500 και οι πιθανότητες να πετύχεις “απαγορευτικό” στο καράβι, είναι μία στις δύο ακόμα και το καλοκαίρι.

Για τους λάτρεις της… πολυτέλειας και στα τρία νησιά υπάρχουν 2-3 ξενοδοχεία, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια (αντίστοιχος και ο αριθμός σε ταβέρνες και μπαράκια), ωστόσο η αυλή του σχολείου (στην Ερείκουσα), η πιο απομακρυσμένη παραλία (στο Μαθράκι) και η αυλή της εκκλησίας (στους Οθωνούς) είναι ό,τι πρέπει για ελεύθερο κάμπινγκ.

 

Να πάτε: Αν ψάχνετε «περίεργους» και παρθένους προορισμούς, ήσυχες παραλίες για κολύμπι, παιχνίδι και διάβασμα, αλλά και ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τους γέροντες των ακριτικών νησιών.

Να μην πάτε: αν δεν έχετε ισχυρές αντοχές! Μπορεί το χειμώνα τα νησιά να ερημώνουν, το καλοκαίρι ωστόσο είναι γεμάτα “βαρντάλος”! Και για όσους δεν γνωρίζουν τον παραπάνω όρο (όλοι δηλαδή εκτός από 6-7 άτομα της οικογένειάς μου) τα “βαρντάλος” είναι τα μικρά αμερικανάκια που το καλοκαίρι επισκέπτονται τους παππούδες τους που ζουν μόνιμα στην Ερείκουσα και φυσικά μιλούν σαν… τη Νία Βαρντάλος!

Σοφιάννα Μπονοβόλια

 

Λευκάδα: Ιόνιο για όλα τα γούστα

leukada

Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, η Λευκάδα, πήρε το όνομά της από τον Λευκό βράχο στο ακρωτήρι του νοτιότερου σημείου του νησιού, που έχει συνδεθεί με διάφορους μύθους και ιστορίες. Σύμφωνα με μία από αυτές η ποιήτρια Σαπφώ, από τη Λέσβο, έπεσε από το εν λόγω ακρωτήρι για να γλιτώσει από τον πόνο του έρωτα.

Το νησί προσφέρεται για κοσμοπολίτικες διακοπές, καθώς είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ελλάδας. Αν είστε λάτρης αυτού του είδους, το Νυδρί και το Κάθισμα είναι ιδανικά για εσάς. Γι’ αυτούς που αγαπούν το camping και τις ερημικές παραλίες, τα Πευκούλια και ο Μύλος προσφέρονται για χαλάρωση και επαφή με τη φύση. Το νησί είναι παγκοσμίως γνωστό για το Πόρτο Κατσίκι που κατατάσσεται στις κορυφαίες παραλίες στον κόσμο. Καταγάλανα κρυστάλλινα νερά θα βρείτε και στους Εγκρεμνούς. Ιδανικό μέρος για διαμονή αποτελεί το παραθαλάσσιο χωριό Άγιος Νικήτας που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός αλλά και η πιο ορεινή Καρυά για όσους αγαπούν να συνδυάζουν βουνό και θάλασσα.

Η Λευκάδα αποτελεί ακόμη μία επιλογή και για εναλλακτικά και extreme sport όπως είναι το windsurf και το kitesurf. Κάθε χρόνο αθλητές – και ριψοκίνδυνοι – από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο καταφθάνουν στη Βασιλική και τον Άι Γιάννη όπου λαμβάνουν χώρα διάφορα τουρνουά και αγώνες.

Μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι μπορείτε να φτάσετε και οδικώς, χάρη στην πλωτή γέφυρα που την ενώνει με την Αιτωλοακαρνανία. Εάν βρεθείτε εκεί μην παραλείψετε να δοκιμάσετε σαλάμι Λευκάδος και να προμηθευτείτε φακές Εγκλουβής που θεωρούνται από τα κορυφαία εδέσματα Λευκαδίτικης παραγωγής.

 

Να πάτε: εάν το σημαντικότερο κριτήριο για σας είναι οι εντυπωσιακές παραλίες με καταγάλανα καθαρά νερά.

Να μην πάτε: εάν ψάχνετε ένα νησί με γραφική χώρα, σοκάκια κ.λ.π.

Σελήνα Διαμαντοπούλου


Κάλαμος: ένας άγνωστος παράδεισος
 kalamos

Και φυσικά δεν αναφέρομαι στον Κάλαμο Αττικής, ο οποίος είναι ο πρώτος που έρχεται στο μυαλό κάποιου. Κι αυτό γιατί το μικρό νησάκι του Ιονίου απέναντι από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας είναι σχεδόν άγνωστο στους περισσοτέρους – εξ ου και η ομορφιά του. Ο Κάλαμος έχει τα εξής χαρακτηριστικά: είναι μικρό νησί με τέσσερις μόνο οικισμούς, δύσβατο κάπως βέβαια, με σκιερές ερημικές παραλίες, που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το πράσινο και το γαλάζιο, το βουνό και τη θάλασσα.

Τον Κάλαμο θα τον ερωτευτείτε. Τέλος. Τους μικρούς οικισμούς του, τον λίγο κόσμο και καλό, τις παραδεισένιες παραλίες με βοτσαλάκι και την πυκνή οργιώδη βλάστησή του που είναι ιδανική για πεζοπορίες, με κορυφαία την διαδρομή Κάλαμος – Επισκοπή.

 

Να πάτε: άμα γουστάρετε μέρη που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος, άμα κάνετε ελεύθερο υπάρχουν 2-3 παραλίες που είναι φανταστικά, άμα δεν σας πειράζει που δεν έχει και πολλά πράγματα.

Να μην πάτε: άμα είστε τύπος που πάτε παντού με το αμάξι, καθώς στον Κάλαμο δεν μπορείτε να το πάρετε και γενικά άμα δεν σας αρέσουν οι αποστάσεις, οι ανηφόρες και η έλλειψη μεταφορικού μέσου.

Κατερίνα Καραβία

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]