Πριν από λίγες μέρες το Κατάρ απαγόρεψε την προβολή της ταινίας “Τhe Danish Girl” από τις κινηματογραφικές αίθουσες έπειτα από διαδικτυακές διαμαρτυρίες που έκαναν λόγο περί διαφθοράς και ανηθικότητας.

Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή της transgender Δανού ζωγράφου Lili Ebner, η οποία προέβη σε μία από τις πρώτες παγκοσμίως εγχειρήσεις επαναπροσδιορισμού φύλου το 1930, με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με όσκαρ, Eddie Redmayne.

Τέσσερις μόλις μέρες προβολές άντεξε η ταινία στις αίθουσες του Ντόχα, πριν αποσυρθεί από τον Υπουργό Πολιτισμού του Κατάρ. Μάλιστα στο twitter εκείνες τις ημέρες κυκλοφορούσε το hashtag #لا_لعرض_فيلم_الفتاه_الدنماركيه (#NotothescreeningofTheDanishGirl), το οποίο και υποστήριζε την απόφαση του Υπουργείου. Πολλοί ήταν εκείνοι δε που διαμαρτύρονταν δίχως καν να δουν πρώτα την ταινία, έχοντας αρκεστεί στο trailer της. Η ταινία “Τhe Danish Girl” είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Εμπερσχοφ που κυκλοφόρησε το 2000 και αφηγείται αληθινά γεγονότα. Το μυθιστόρημα με τη σειρά του είναι βασισμένο στις αυτοβιογραφικές σημειώσεις της ίδια της Lili Ebner. Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που συντηρητικά καθεστώτα απαγορεύουν την προβολή ταινιών με ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την ηθική διαφθορά των νέων για να συγκαλύψουν την ολοφάνερη ομοφοβία και τρανσφοβία τους. Το 3pointmagazine.gr θυμάται άλλα τρία παραδείγματα. Τhe Brokeback Mountain (2005) H πολυβραβευμένη και οσκαρική ταινία του Ang Lee,, η οποία αφηγείται τον έρωτα δύο παντρεμένων καουμπόηδων στην Aμερική δεν θα μπορούσε παρά να ξυπνήσει το μίσος χιλιάδων χριστιανών. Αρκετές χριστιανικές συντηρητικές ομάδες όπως η Concerned Women for America και η Focus on the Family, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το περιεχόμενο της ταινίας, η οποία σύμφωνα με αυτούς έρχεται κόντρα στις αξίες της παραδοσιακής οικογένειας. Ο Larry H. Mille, ιδιοκτήτης κινηματογράφων στην Utah αποφάσισε να ακυρώσει τις προβολές της ταινίας κάνοντας λόγο για “επικίνδυνο περιεχόμενο”.

Πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως τα Ενωμένα Εθνικά Εμιράτα απαγόρεψαν παντελώς την προβολή της. Γεγονός που δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς ότι σε πολλές από αυτές η ομοφυλοφιλία παραμένει ακόμη ποινικοποιημένη. I want your Love (2012) H ταινίας περιστρέφεται γύρω από τη ζωή του Jesse Metzger, ενός γκέι τριαντάρη άνδρα που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Σαν Φρανσίσκο λόγω οικονομικών προβλημάτων και να γυρίσει στην γενέτειρα του. Η ταινία είναι σκηνοθετημένη και γραμμένη από τον Travis Mathews.

H επιτροπή αξιολόγησης ταινιών της Αυστραλίας είχε απαγορεύσει την προβολή της στο Sydney Mardi Gras φεστιβάλ κάνοντας λόγο για προκλητικές σεξουαλικές σκηνές. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει πολλές και έντονα αρνητικές αντιδράσεις τη στιγμή που στο Underground φεστιβάλ του Σύδνευ είχε επιτραπεί η προβολή του κολομβιανού ντοκιμαντέρ “Donkey Love”, το οποίο περιείχε σκηνές κτηνοβασίας. Ο ηθοποιός James Franco, που είχε συνεργαστεί με τον Travis Mathews για την ταινία “Interior. Leather Bar, είχε αποκαλέσει τη συγκεκριμένη κίνηση ως “πολύ ηλίθια” και “κοντόφθαλμη”. “Το σεξ στις ταινίες δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να εξελιχθεί και να μετατραπεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο διήγησης ιστοριών. Ειλικρινά, οι ενήλικες πρέπει να μπορούν να διαλέξουν. Δεν ξέρω γιατί στην εποχή μας κάτι τέτοιο απαγορεύτηκε. Είναι απλά ντροπιαστικό”, είχε δηλώσει. Stories of our Lives (2014) H ταινία με χώρα προέλευσης την Κένυα αφηγείται τη ζωή, αλλά και τις καθημερινές δυσκολίες που καλείται να αντεπεξέλθει η ΛΟΑΤ κοινότητα της χώρας. Έχοντας αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές στο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών του Τορόντο, λίγες μέρες έπειτα η επιτροπή αξιολόγησης ταινιών της χώρας απαγόρευσε τη διανομή και την προβολή της. Ο λόγος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το περιεχόμενό της : “αισχρότητα, έντονες σκηνές με σεξουαλικό περιεχόμενο και προώθηση της ομοφυλοφιλίας, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις νόρμες και τις αξίες της χώρας”.

Η ομοφυλοφιλία στην Κένυα παραμένει “παράνομη”, αν και τα περιστατικά δίωξης ΛΟΑΤ ατόμων, είναι ευτυχώς ελάχιστα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]