Κάπου στην Ισπανία, η μικρή Άλμα μεγαλώνει παίζοντας μαζί με τον αγαπημένο της παππού στην αιωνόβια ελιά του κτήματός του.

Δέκα χρόνια αργότερα, και ενώ το δέντρο έχει πουληθεί από την οικογένεια σε μία μεγάλη γερμανική εταιρεία, η εικοσάχρονη πλέον Άλμα (Anna Castillo) προσπαθεί να ανακτήσει την επικοινωνία με τον παππού της, ο οποίος καταθλιμμένος από την απουσία του δέντρου, αρνείται να μιλήσει ή να φάει. Η γενναία και πεισματάρα Άλμα αποφασίζει ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να βοηθήσει τον παππού της. Έτσι, με τη βοήθεια του θείου της και ενός φίλου, αλλά χωρίς κανένα υλοποιήσιμο σχέδιο, ξεκινά ένα ταξίδι για το Ντίσελντορφ, με σκοπό να βρει το δέντρο και να το φέρει πίσω, εκεί όπου ανήκει.

el olivo

Η σκηνοθέτης Iciar Bolain και ο σεναριογράφος Paul Laverty, στη δεύτερη συνεργασία τους, μετά το «Ακόμα και η βροχή» του 2010, μας παρουσιάζουν μια ιστορία που αναζητά την ίαση και τη δικαίωση της μνήμης μέσα από την επανένωση με τη φύση, την πατρίδα και τη συναισθηματική κληρονομιά.

el olivo_cover

Μέσα από όμορφα ανθρώπινες ερμηνείες οι Javier Gutiérrez και Pep Ambròs συνοδεύουν την εκρηκτική Castillo σε μία συμβολικά δοσμένη μάχη μεταξύ της αθωότητας της νιότης ενάντια στην απρόσωπη κυριαρχία της πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εσωτερικής σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά και της ιμπεριαλιστικής καταστροφής της φυσικής ομορφιάς, η νέα πραγματικότητα επιτρέπει τον ξεριζωμό των αξιών της εργατικής τάξης και την υποταγή τους στον καπιταλισμό. Όμως οι άνθρωποι ενωμένοι τιμούν τη μνήμη και παλεύουν με ό,τι μέσα έχουν για να υπερασπιστούν αυτά που τους κάνουν να παραμένουν… άνθρωποι.

Αν σας άρεσε, δείτε επίσης: Ακόμα και η Βροχή (Tambien la Lluvia) www.youtube.com/watch?v=iEwgnVZfJXQ

Σχόλια

X