Μέσα σε απόσταση λίγων ημερών από τη βία των αστυνομικών στις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου, νέα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας καταγράφηκαν χτες στη συμπλήρωση των δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η σκληρότητα της αστυνομικής βίας, όμοια με εκείνη παλιότερων χρόνων και επί δεξιών κυβερνήσεων, έχει ανοίξει ξανά την κουβέντα για το κατά πόσο άλλαξε ο τρόπος προσέγγισης από την αστυνομία επί ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη του οποίου διαδήλωναν ενάντια στην αστυνομική καταστολή, θύματα άλλωστε της οποίας ήταν και οι ίδιοι.

Στην αρχή της δεύτερης κυβερνητικής του θητείας ο ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον Νίκο Τόσκα αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάργηση των ομάδων ΔΕΛΤΑ. Ήταν πράγματι μία σημαντική ενέργεια καθώς οι ομάδες ΔΕΛΤΑ λειτουργούσαν συχνά με αυθαίρετο τρόπο, ακόμη και σε καθημερινό επίπεδο ενοχλώντας κόσμο στα στενά των Εξαρχείων. Από εκεί κι έπειτα όμως, δεν ακολούθησε καμία κίνηση που να δείχνει ότι υπάρχει πραγματική πρόθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιστρέψει την κατάσταση στην αστυνομία. Δεν θα ήταν εύκολο σε ένα σώμα που το 50% ψηφίζει Χρυσή Αυγή. Θα ήταν ωστόσο σημαντικό να δοθεί ένα σήμα ότι δίνεται η μάχη κι ας απαιτεί αρκετό χρόνο να επιτευχθεί μια πραγματική αλλαγή. Αντ’ αυτού βγήκαν και οι αύρες στον δρόμο.

Δεν φαίνεται να ενδιαφέρει πραγματικά τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την αστυνομία. Κάτι που αποτυπώνεται σε όλα τα πεδία.

Δεν είναι μόνο ότι έχουν γυρίσει τούμπα σε μια δεκαετία οι παλιότερες διεκδικήσεις του, θυμίζω ότι ο Τσίπρας τις ημέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ζητούσε κατάργηση των ΜΑΤ, αλλά και ότι σε επίπεδο διαμόρφωσης συνειδήσεων επιχειρεί να αποδαιμονοποιήσει μέσα καταστολής και να εξοικειώσει τον κόσμο με τη χρήση τους. (Γενικώς η κυβέρνηση το έχει με την αποδαιμονοποίηση όσων παλιότερα βρίσκονταν απέναντί της: μνημόνια, αστυνομική καταστολή κτλ).

Έτσι λοιπόν από χτες, σε διάφορα φίλα προσκείμενα μέσα παίζουν ειδήσεις για τις “αύρες” με τίτλους όπως “Έτσι επιχείρησαν οι “αύρες” μέσα στα Εξάρχεια”. Λες και πρόκειται για βίντεο από παίκτη που μόλις απέκτησε κορυφαία ομάδα και κάνει την πρώτη του προπόνηση. Τρώει ο άλλος μπροστά στον υπολογιστή και βλέπει με αντίστοιχη χαλαρότητα την αύρα να επιτίθεται στον κόσμο. Μεθαύριο όμως, αν δεν συμβαίνει ήδη, δεν θα του προκαλεί καμία αίσθηση η παρουσία της αύρας και η κίνησή της ανάμεσά μας, μάλλον απέναντί μας, θα είναι εντελώς φυσιολογική στα μάτια του, όπως το Α8 στη Στουρνάρη.

Όπως όμως έχει διαπιστωθεί ανά τα χρόνια και σε διάφορες γωνιές του πλανήτη η “αύρα”, η αυρούλα, το αυρουλίνι, δεν έχει πάνω στο όχημα νεροπίστολο. Δεν παίζουν οι αστυνομικοί με τους διαδηλωτές μπουγέλο.

Αντίθετα υπάρχει μια μακρά λίστα θυμάτων από ρίψεις νερού στο εξωτερικό, που είτε έχουν τυφλώσει επανειλημμένως διαδηλωτές, είτε ακόμη τους έχουν σκοτώσει.

Για ποια κατάργηση των ομάδων Δέλτα λοιπόν μου μιλάς Βίρνα, όταν έχεις επαναφέρει ένα μέτρο από την εποχή των ξέρεις ποιων και την ίδια ώρα αφήνεις πλήρως ανεξέλεγκτους, ατιμώρητους και μη καταργημένους τους ματατζήδες που έχουν στο πλευρό τους και τους Δελτάδες. Έφυγαν από τα μηχανάκια, για να σπέρνουν τον τρόμο από αλλού.

Για ποιον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας μου μιλάς Βίρνα, όταν τρεις εβδομάδες μετά τα σκηνικά του Πολυτεχνείου ο Ματατζής χτυπάει τον δεμένο με χειροπέδες πιτσιρικά, ανήμερα της δολοφονίας ενός άλλου πιτσιρικά;

Για ποια επέτειο 10 χρόνων από την εξέγερση που συμμετείχες και τιμάς μιλάς Βίρνα, όταν 10 χρόνια μετά, στο υπουργείο σου έχεις μία από εκείνους επικεφαλής. Που έχει δείξει πώς αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο που διαφέρει από εκείνη, χαρακτηρίζοντας τους μετανάστες κατσαρίδες.

Με την Παπακώστα (υφ)υπουργό, αύρες στους δρόμους, ατιμώρητους ματατζήδες και διαφημιστικές ειδήσεις για νέα ή πολύ παλιά μέσα καταστολής δεν δηλώνεις ακριβώς ότι προσπαθείς να αλλάξεις την αστυνομία. Μάλλον επιβεβαίωνες ότι άλλαξες εσύ. Και μάλιστα πολύ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X