3 χρόνια CityPlaza | Θραξ πανκc και Πετρολούκας Χαλκιάς

Ζούμε μαζί, αγωνιζόμαστε μαζί και θα γιορτάσουμε μαζί!

❗️Σάββατο 18 Μάη. από τις 7 το απόγευμα στο Πεδίον του Άρεως (είσοδος από Μαυροματαίων)

❗️Μουσική | χορός | φαγητό | συζητήσεις | παιδικό παιχνίδι

👉🏿 Χαμίτ Ουρμιέ (Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν)
👉🏿 Θραξ πανκc
👉🏿 Πετρολούκας Χαλκιάς

Επίσης
Το πρόγραμμα εκτός από τις συναυλίες έχει και 2 ώρες δραστηριότητες με/για τα παιδιά

👉🏿 19:00 παιχνίδια και άλλες εκπλήξεις με/για παιδιά και μεγάλους
👉🏿 19:30 clown without orders, show για όλες τις οικογένειες με live μουσική, ακροβατικά και πολύ χιούμορ
👉🏿 20:00 Agia Fanfara + Make Some Noiz
Balkan hymns, ethnic groove, dynisous sound, brass that take you to the heaven

H γιορτή στο facebook


Ανακοίνωση για τα 3 χρόνια του Χώρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza

Tρία Χρόνια City Plaza

Τρία χρόνια, Αντίσταση, Αλληλεγγύη και Αυτοοργάνωση!

Τρία χρόνια πριν, ξεκινούσε μια μεγάλη περιπέτεια κι ένας μεγάλος αγώνας.
«Από σήμερα, Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στις 10 το πρωί, το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο City Plaza, στο κέντρο της Αθήνας, μετατράπηκε σε Χώρο Στέγασης Προσφύγων», έγραφε η πρώτη μας ανακοίνωση (👉🏿 http://solidarity2refugees.gr/choros-stegasis-prosfygon-city-plaza/). Εκατό πρόσφυγες και εκατόν πενήντα ντόπιοι-ες αγωνιστές και αγωνίστριες ήταν η ιδρυτική ομάδα που εκείνη την πρώτη ήμερα άνοιξαν το χώρο, δούλεψαν να τον κάνουν κατοικήσιμο, έκαναν συνελεύσεις, οργάνωσαν τις βάρδιες και κοιμήθηκαν κουρασμένοι-ες, με μια γλυκιά αγωνία. Για τους πρόσφυγες ήταν η πρώτη νύχτα σε δωμάτιο με πόρτα και τουαλέτα μετά από έναν χειμώνα σε σκηνές.

Το City Plaza καταλείφθηκε ένα μήνα μετά το κλείσιμο των συνόρων και την εφαρμογή της Ευρωτουρκικής Συμφωνίας. Η κυβέρνηση, με ευρωπαϊκή καθοδήγηση και χρηματοδότηση, οργάνωνε τη «διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» στα σύνορα της ΕΕ και αναλάμβανε τη βρώμικη δουλειά της συγκράτησης και αποθάρρυνσης της μετανάστευσης. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίζονταν στην Ελλάδα και μέσα σε λίγες ημέρες έπρεπε να επιβιώσουν άστεγοι στους δρόμους, το λιμάνι του Πειραιά, τους πρόχειρους καταυλισμούς του στρατού και, δίπλα μας, στην πλατεία Βικτωρίας.

Τις ημέρες εκείνες, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες κατήγγειλε ότι η πολιτική της Ευρωτουρκικής συμφωνίας και των Hot Spot δεν ήταν τίποτε άλλο από μια μηχανή παραβίασης δικαιωμάτων και παραγωγής εξαθλίωσης. Και μαζί με αυτά δημιουργίας των συνθηκών για την επανάκαμψη της Ακροδεξιάς, συνέπεια μιας αδιέξοδης πολιτικής που, στο όνομα της «μη προσέλκυσης νέων μεταναστών», αρνείται την υποδοχή και την ένταξη και διαιωνίζει μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το City Plaza, τμήμα του μεγαλειώδους κινήματος αλληλεγγύης του 2015-16, αντιστάθηκε στην νέα αυτή «κανονικότητα» στα σύνορα της Ευρώπης. Στην πράξη, αμφισβήτησε τον όψιμο «πραγματισμό» της «κυβερνώσας Αριστεράς», η οποία διαμήνυε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την επιβολή του δίκαιου του ισχυρού. Οι χιλιάδες άνθρωποι που έτειναν το χέρι και ένωσαν τη φωνή τους με τους πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη αντιπαρέβαλλαν με την πράξη τους την πραγματικότητα μιας αλληλέγγυας κοινωνίας. Έδειχναν πως οι «από κάτω» έχουν τη δύναμη όταν είναι ενωμένοι-ες να δημιουργούν χώρους αντίστασης και ελευθερίας και να επαναδιεκδικούν τα δικαιώματα που στερούνται. Αυτή υπήρξε η αρχή του City Plaza: η ύπαρξη εγκαταλειμμένης και απαξιωμένης από την κρίση υποδομής στέγασης, την στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι παλεύουν άστεγοι για την επιβίωση τους, είναι το πραγματικό σκάνδαλο. Η επανοικειοποίηση των κοινωνικών υποδομών αποτελεί, παρότι τυπικά μη «νόμιμη», μια κοινωνικά δίκαιη και νομιμοποιημένη πράξη.

Τρία χρόνια μετά, σήμερα 22 Απριλίου 2019 οι άνθρωποι του City Plaza έχουμε χιλιάδες λόγους να πούμε ότι το εγχείρημά μας με όλες του τις αντιφάσεις και τα όριά του, την χαρά του αγώνα και την επιμονή στις δυσκολίες, ήταν και είναι ένας δίκαιος και σωστός αγώνας.

– Περισσότεροι-ες από 2.500 πρόσφυγες, το 1/3 από αυτούς παιδιά, πέρασαν από το City Plaza. Στην κοινότητα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε βρήκαν ένα προσωρινό ή μονιμότερο κατάλυμα, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας, ώστε να συνεχίσουν τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής. Οι άνθρωποι του City Plaza είναι σήμερα μια διεθνική κοινότητα στη διασπορά, σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης, πολλοί από αυτούς ενεργοί-ες στο κίνημα.

– Χιλιάδες άνθρωποι, ντόπιοι-ες, διεθνείς αλληλέγγυοι και πρόσφυγες εμπνεύστηκαν και συνέβαλαν με τις ιδέες και τη δημιουργικότητά τους στις διαρκείς προκλήσεις της αυτο-οργάνωσης της καθημερινότητας, στις ανάγκες του συντονισμού, δικτύωσης και της οργάνωσης των κινητοποιήσεων.

– Εκατοντάδες συλλογικότητες και άτομα εμπνεύστηκαν και έδειξαν την αλληλεγγύη τους προσφέροντας χρήματα και υλικά, καλύπτοντας από τα κάτω τις τεράστιες ανάγκες του εγχειρήματος, που δεν είχε καμία ενίσχυση από κρατικές ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

– Οι άνθρωποι του City Plaza συμμετείχαμε και οργανώσαμε δεκάδες κινητοποιήσεις για την πρόσβαση των προσφύγων σε κοινωνικά δικαιώματα: για την εκπαίδευση, την φοίτηση των παιδιών στα δημόσια σχολεία, την υγεία και την αξιοπρεπή στέγαση. Και στο εσωτερικό στήσαμε μαθήματα ξένων γλωσσών, χώρο γυναικών, διάφορες παιδικές δραστηριότητες και πολλά άλλα.

– Πήραμε μέρος σε δεκάδες αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, ημέρες διεθνιστικής δράσης, αλλά και στηρίξαμε μεμονωμένους ανθρώπους που υφίσταντο την καταστολή. Οργανώσαμε δεκάδες συζητήσεις και εκδηλώσεις, για τις αλληλέγγυες πόλεις, την ποινικοποίηση της διάσωσης στη θάλασσα και τα κινήματα που υφίσταται καταστολή, αλλά και επιστημονικά εργαστήρια και συντονιστικά με συντρόφους-ισσες από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Σήμερα, στα τρία χρόνια του City Plaza, συνεχίζουμε να επιμείνουμε ότι ο αγώνας ντόπιων και προσφύγων είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ. Η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, παρά την χρεωκοπία και τα καταστροφικά αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής τους, επιμένουν να επιτίθενται στους πρόσφυγες και να στρώνουν το δρόμο στην Ακροδεξιά. Σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο εντάσσονται και οι πρόσφατες εκκενώσεις προσφυγικών καταλήψεων, οι οποίες με τη γνωστή τακτική της μετατροπής των προσφύγων σε εξιλαστήρια θύματα, προώθησαν περαιτέρω την καμπάνια σπίλωσης της αλληλεγγύης και των δαιμονοποίησης αγώνων των μεταναστών.

Η επέτειος των τριών χρόνων του City Plaza είναι ένα ακόμη κάλεσμα στον κόσμο της αντίστασης και την κοινωνία της αλληλεγγύης. Είναι επείγον και αναγκαίο να αγωνιστούμε για να σταματήσουν η εξαθλίωση στα Hot Spot των νησιών, οι παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο και το Αιγαίο, η μονιμοποίηση και επέκταση των άθλιων προσφυγικών στρατοπέδων. Να αγωνιστούμε για την ισότητα και την αλληλεγγύη των καταπιεσμένων. Για την ελευθερία μετακίνησης και την παραμονή με δικαιώματα!

Η αλληλεγγύη θα νικήσει!

22/4/2019,
Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]