Αντιμέτωποι με την άκαμπτη στάση του Ματέο Σαλβίνι και την απαγόρευση ελλιμενισμού σε πλοία που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται τις τελευταίες ώρες άλλοι 90 άνθρωποι που διασώθηκαν από δύο πλοία ΜΚΟ.

Πρόκειται για 40 μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν την Τετάρτη, όχι μακριά από τη Λιβύη, από το πλοίο Αϊλάν Κούρντι της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Eye, καθώς και άλλους 52 που διέσωσε πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ ProActiva Open Arms ανοιχτά της Λιβύης.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, κατήγγειλε μια «πολλοστή πρόκληση στη Μεσόγειο εκ μέρους μιας γερμανικής ΜΚΟ» και κατηγόρησε τους διασώστες ότι συμπεριφέρονται «με μικροπρεπή τρόπο».

Την Τετάρτη υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο απαγορεύει την είσοδο του ανθρωπιστικού πλοίου στα ιταλικά χωρικά ύδατα και υποστήριξε πως η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε πολύ πιο κοντά στην Τυνησία απ΄ ό,τι στη Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με τη Sea-Eye, οι μετανάστες που διασώθηκαν είναι από τη Δυτική Αφρική. Ανάμεσά τους βρίσκονται μια έγκυος, τρία μικρά παιδιά, ένας άνδρας που έχει τραυματιστεί από σφαίρα και δύο επιζώντες ενός βομβαρδισμού που σκότωσε δεκάδες μετανάστες στις αρχές Ιουλίου στο κέντρο κράτησης της Τατζούρα, κοντά στην Τρίπολη.

Σε ανακοίνωσή της μέσω Twitter, η γερμανική ΜΚΟ αναφέρει πως οι ιταλικές Αρχές ρίχνουν το μπαλάκι στη Μάλτα, παρόλο που το πλοίο είναι μπροστά στη Λαμπεντούζα και η Μάλτα απέχει περίπου 20 ώρες.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται στο μεταξύ οι 52 μετανάστες που επέβαιναν σε ξύλινο πλεούμενο το οποίο διέτρεχε κίνδυνο και διασώθηκαν από πλοίο της ProActiva Open Arms.

Διασώθηκαν «55 άνθρωποι που είχαν αγοραστεί και πουληθεί ως σκλάβοι, είχαν βασανιστεί, είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Για αυτούς αναζητούμε ασφαλές λιμάνι», τόνισε η ProActiva Open Arms, διευκρινίζοντας πως μεταξύ τους συγκαταλέγονται 16 γυναίκες, μία από τις οποίες είναι έγκυος, και δύο βρέφη εννιά μηνών.

Ο Σαλβίνι απαγόρευσε και σε αυτό το πλοίο να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της χώρας του.

*Αλιευμένο από την efsyn.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]