Διάταγμα με το οποίο χαλαρώνει τους κανόνες για την οπλοφορία πολιτών υπέγραψε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, επιτρέποντας σε περίπου είκοσι κατηγορίες επαγγελματιών και προσώπων να φέρουν δημόσια οπλισμό χωρίς να υποχρεούνται πλέον να αποδείξουν πως το έχουν ανάγκη.

Αιρετοί, λειτουργοί του δικαστικού συστήματος, οδηγοί, δικηγόροι, ακόμη και ορισμένοι δημοσιογράφοι θα έχουν πλέον δικαίωμα να φέρουν όπλα που μέχρι τώρα μπορούσαν να έχουν στρατιωτικοί. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, μόλις 36.700 πρόσωπα διέθεταν άδεια οπλοφορίας, για την απόκτηση της οποίας χρειαζόταν μια μακρά διαδικασία στη χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων.

Παράλληλα, όμως, το νομοσχέδιο αυξάνει την ισχύ των όπλων που διατίθενται στο εμπόριο: Πλέον τα όπλα μπορούν να έχουν ισχύ 1.620 Τζάουλ, (joule), από 407 Τζάουλ που ίσχυε μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα ότι πλέον και επιθετικά τυφέκια, μπορούν να πωλούνται ελεύθερα στο εμπόριο.

Ένα από αυτά τα τυφέκια, που θα πωλούνται χωρίς καμία μετατροπή, είναι το Τ4 της βραζιλιάνικης «Taurus» το οποίο είναι βασισμένο στο αμερικανικού τυφεκίου Μ4 που χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, και χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία της Βραζιλίας, αλλά και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με την εταιρεία Taurus, υπάρχει ήδη ένας κατάλογος αναμονής για την αγορά 2.000 τυφεκίων T4, που χρησιμοποιούνται μόνο από τις ένοπλες δυνάμεις.

Με το διάταγμα του Μπολσονάρου, 19 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν όπλα ανώτερου τύπου, όπως αυτόματα πυροβόλα όπλα. Η Βραζιλία έχει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά ανθρωποκτονιών στον κόσμο, φτάνοντας τις 64.000 το 2017, δηλαδή τριπλάσιο του ορίου της ενδημικής βίας που έχει ορίσει ο ΟΗΕ.

Ήδη έχουν κατατεθεί προσφυγές κατά του διατάγματος στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας και στο ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο (STF), ενώ οι κυβερνήτες 14 από τις συνολικά 27 επαρχίες της Βραζιλίας επέκριναν με δημόσια επιστολή τους την απόφαση Bolsonaro για την διευκόλυνση της οπολοκατοχής, πώλησης όπλων στη χώρα. Σύμφωνα με τους επικεφαλής των περιφερειακών διοικήσεων, η χαλάρωση της νομοθεσίας «θα αυξήσει τη βια και όχι την ασφάλεια των πολιτών.

Γι’ αυτό και οι διαδηλωτές κατά των περικοπών στην παιδεία τις προηγούμενες ημέρες φώναζαν στους δρόμους της Βραζιλία «Όχι στα όπλα, ναι στα βιβλία». Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ύστερα από κάλεσμα συνδικαλιστικών οργανώσεων για κινητοποιήσεις ενάντια στο πάγωμα του 30% του προϋπολογισμού των ομοσπονδιακών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με πρόσχημα την επισφαλή δημοσιονομική κατάσταση.

Με πληροφορίες από telesur, nodal.am

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]