Του Μιχάλη Κωνσταντόπουλου, δημοσιογράφου στην Εφημερίδα των Συντακτών

Έφτασε η ώρα της κρίσεως για τον φετινό Παναθηναϊκό που μετά από 5 χρόνια έχει το πλεονέκτημα έδρας και διεκδικεί με αξιώσεις τη συμμετοχή του σε ένα φάιναλ φορ. Μάλιστα αυτό διεξάγεται στον τόπο του εγκλήματος, την Κωνσταντινούπολη όπου την τελευταία φορά πήγε ως κάτοχος και έφυγε στραπατσαρισμένος έχοντας δίκαια παράπονα από τη διαιτησία.

Αντίπαλος η Φενέρμπαχτσε του λατρεμένου της πράσινης εξέδρας Ομπράντοβιτς, που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να καθιερωθεί στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Με το φάιναλ φορ να γίνεται στο σπίτι της δεν μπορεί να διανοηθεί να απουσιάζει.

Για τον εξάστερο η σεζόν είχε αρχίσει άσχημα και τον Οκτώβριο η τετράδα φάνταζε ίσως όνειρο. Κάποιοι λένε ότι ήδη αυτό το πλασάρισμα συνιστά υπέρβαση, ωστόσο η πραγματική υπέρβαση θα γίνει μόνο με τη συμμετοχή σε ένα φάιναλ φορ, εκεί που η ομάδα ανήκει στην τελευταία 20ετία που κακόμαθε φίλους και εχθρούς.

Κάποιοι ήθελαν τη Μπασκόνια αγνοώντας εάν το περσινό πάθημα έγινε μάθημα, ωστόσο μια σειρά απροσδόκητων αποτελεσμάτων έφερε τελικά στο δρόμο τη Φενέρ. Μόλις έγινε γνωστή η αντίπαλος ήρθε κι ένα κύμα απαισιοδοξίας στηριζόμενο σε διάφορα επιχειρήματά.

Μπορεί λοιπόν ο Παναθηναϊκός να περάσει τη Φενέρ;

  • Ναι, γιατί τους τελευταίους μήνες χτίζει χαρακτήρα και αρχίζει να παίρνει αποτελέσματα. Ακόμα και το σοκ των χαμένων παιχνιδιών στα τελευταία δευτερόλεπτα έχει αρχίσει να ξεπερνιέται.
  • Ναι, γιατί το ΟΑΚΑ δείχνει απόρθητο (14-1 φέτος) κάτι που μπορεί να αποτελέσει το κλειδί εν τέλει σε μια τέτοια σειρά ειδικών συνθηκών. Ιστορικά ο Παναθηναϊκός έχει 25 στα 26 (!) με τουρκικές ομάδες στο σπίτι του, ενώ στα πλέιφ όφ από το 1991/92 έχει το 8 στα 10 με πλεονέκτημα έδρας (Ολυμπιακός το 1997 και Ταού το 2006 την έσπασαν)
  • Ναι, γιατί η Φενέρ στο δεύτερο γύρο έδειξε ότι κάθε άλλο παρά φόβητρο είναι και ότι επίσης της λείπει η νοοτροπία για τα μεγάλα ματς
  • Ναι, γιατί η τριάδα Γκιστ, Καλάθης, Τζέιμς αρχίζει να αποτελεί έναν αξιόπιστο κορμό, ενώ ο Παππάς έχει ωριμάσει, αντιλαμβάνεται την πώρωση του κόσμου όπως άλλες εποχές και διψάει να βρεθεί για πρώτη φορά σε F4

Γιατί όμως η σειρά μπορεί να καταλήξει προς Φενέρ μεριά;

  • Γιατί ο Ομπράντοβιτς είναι ανώτερος του Πασκουάλ και μπορεί να τον παγιδεύσει ακόμα και στο ΟΑΚΑ. Επίσης, ο Ζοτς διαθέτει και βάθος πάγκου στην ομάδα του.
  • Γιατί η Φενέρ κατάπιε τον Παναθηναϊκό στην Τουρκία και φαίνεται δύσκολο οι πράσινοι να σπάσουν αυτή την έδρα, πολύ πιο δύσκολο από ένα διπλό του Ζοτς στην Αθήνα
  • Γιατί η διαιτησία μπορεί να δώσει κάποια σφαλτσοσφυρίγματα στην τουρκική ομάδα που δεν θα είναι “σφαγή: αλλά θα την βοηθήσουν σε δύσκολες στιγμές
  • Γιατί με το Μπογκντάνοβιτς μέσα η Φενέρ λειτουργεί αλλιώς και θυμίζει στο παιχνίδι της καλές εποχές του Παναθηναϊκού. Το ίδιο ισχύει και με την επιστροφή του Σλούκα που είναι από τους πιο ολοκληρωμένους Έλληνες παίκτες.

Εν κατακλείδι, περιμένουμε μία συναρπαστική σειρά με κινήσεις στη σκακιέρα και από τους δύο προπονητές που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψουν τα δεδομένα. Εκτιμώντας τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα ίσως η Φενέρ έχει ένα προβάδισμα του τύπου 55-45 αλλά αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει το 2-0 στο ΟΑΚΑ τότε το άγχος θα έχουν οι Τούρκοι που φέτος θέλουν να πετύχουν περισσότερο από ποτέ και ίσως αυτό αποτελεί ένα έξτρα βάρος.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]