«Δεν είμαι απελευθερωτής. Δεν υπάρχουν τέτοιοι. Οι άνθρωποι μόνοι τους απελευθερώνουν τους εαυτούς τους», συνήθιζε να λέει ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Και αυτά τα λόγια είναι που συμπυκνώνουν όλους τους λόγους που ακόμη και σήμερα, ο Τσε παραμένει στα μάτια του κόσμου κάτι περισσότερο από ένας επαναστάτης με σπουδαία επιτεύγματα.

Ο Τσε Γκεβάρα ήταν το είδος του ηγέτη που δεν έδινε εντολές από ένα γραφείο, αλλά έβγαινε στην πρώτη γραμμή της μάχης, πίστευε στην αξία της άποψης του καθένα και πίστευε στην υλοποίηση του φαινομενικά αδύνατου. Έλεγε χαρακτηριστικά: «Κι αν πούνε πως είμαστε ρομαντικοί, αθεράπευτα ιδεαλιστές, πως σκεφτόμαστε πράγματα αδύνατα και πως δεν βγαίνει από τις μάζες το ανθρώπινο αρχέτυπο, εμείς πρέπει να πούμε πως είναι δυνατό, πως έχουμε δίκιο, πως έτσι πρέπει να είναι και έτσι θα είναι σύντροφοι».

Πίστευε ακόμη ότι «η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο απ’ την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη» και έλεγε στους γονείς τους σε ένα γράμμα για να μπορέσουν να τον κατανοήσουν καλύτερα «είμαι από εκείνους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τις αλήθειες τους».

Το πιο θετικό όμως για τον Τσε Γκεβάρα, το πρόσωπο του οποίου όλοι γνωρίζουν στον κόσμο, είναι ότι δεν ήταν διόλου προσωποκεντρικός. Αντίθετα μοιραζόταν συνεχώς την αντίληψη ότι «ο λαός δεν μπορεί ούτε να ονειρευτεί την κυριαρχία αν δεν υπάρχει μια εξουσία που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και στις προσδοκίες του”. Και πρόσθετε ότι “λαϊκή εξουσία δεν σημαίνει μονάχα το ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, η αστυνομία, τα δικαστήρια και όλα τα όργανα της κυβέρνησης πρέπει να βρίσκονται στα χέρια του λαού. Σημαίνει επίσης πως και τα όργανα της οικονομίας πρέπει κι αυτά να περάσουν στα χέρια του λαού».

Ο Τσε Γκεβάρα ήταν επαναστάτης, σύντροφος, άνθρωπος με αδυναμίες όπως όλοι μας. Απέδειξε όμως ότι παρά τις αδυναμίες μας όλοι μπορούμε να αφήσουμε λιγάκι καλύτερο τον κόσμο απ’ ό,τι τον βρήκαμε.

Εδώ, ένας φάκελος δημοσιευμάτων, με αφιερώματα, ρεπορτάζ και ενδιαφέροντα αποσπάσματα.

Αφιερώματα

Ο επαναστάτης, ο σύντροφος, ο άνθρωπος

Ο Τσε Γκεβάρα στην ελληνική μουσική

Έγραψαν για εκείνον

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα μέσα από τα μάτια του πατέρα του

Γιατί πέθανε ο Τσε, του Ερνέστο Σάμπατο

«διαβάτη δεν υπάρχει δρόμος, ο δρόμος γίνεται βαδίζοντας»

Έγραψε για εκείνους

Γράμμα του Τσε Γκεβάρα στα παιδιά του

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]