Το Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων διοργανώνει δύο εκδηλώσεις στον Πειραιά και την Ξάνθη με θέμα: 

“Ο ρόλος των αλληλέγγυων σχολείων στην πολυπολιτισμική πραγματικότητα”

Με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα δημιουργείται μια νέα πρόκληση για την εκπαίδευση της χώρας μας, η οποία καλείται:

-να διαμορφώσει ένα περιβάλλον που θα ενισχύσει τα παιδιά που ήρθαν πρόσφατα,
-να αποτελέσει παράγοντα κοινωνικής ένταξης,
-να στηρίξει και να αναπτύξει την έννοια της συνεργασίας μέσα από τη διαφορετικότητα

Παράλληλα διερευνούμε τον ρόλο των αλληλέγγυων σχολείων στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που περιλαμβάνει διαφορετικούς πολιτισμούς.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Απριλίου, στις 8μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. 

Στις δύο εκδηλώσεις θα υπάρχουν ομιλητές από τα αλληλέγγυα σχολεία αλλά και ευρύτερα από το χώρο της διαπολιτισμικής και μειονοτικής εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ομιλητές:
Γκαλίνα Αλτουχόβα (συντονίστρια εκπαίδευσης κέντρου Σκαραμαγκά)
Γιώργος Μόσχος (Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού)
Μαρινίκη Κολιαράκη (Σχολείο Αλληλεγγύης Κερατσινίου)
Καίτη Μενδώνη (Αλληλεγγύη Πειραιά)
Μοσχούλα Δουρή (Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας)

Θα συντονίζει ο Νίκος Αγαπάκης από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.

 

Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ., στο στέκι Kardelen, Μαυρομιχάλη 3, Παλιά Πόλη, Ξάνθη.

Ομιλητές:
Χρήστος Κορολής (Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας)
Βασίλης Αποστολόπουλος (Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας)
Μίλτος Τόσκας (Μαθήματα για όλους Ετεροτοπίας)

Συντονίζει ο Δημήτρης Πολυχρόνης (Στέκι Kardelen)

Σχετικά με το Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων:

Το Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 μετά από πολλές συναντήσεις δομών, που ασχολούνται με την εκπαίδευση στο πεδίο της αλληλεγγύης, σε πλαίσιο αυτοοργάνωσης και δημοκρατίας και αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας συνάντησης, συμπόρευσης και συντονισμού των δομών αυτών.

Σκοπός του Συντονιστικού των Αλληλέγγυων Σχολείων είναι να προωθηθεί ο εναλλακτικός και διεκδικητικός τους χαρακτήρας, μέσα από κοινές δράσεις και κοινές, μικτές συνελεύσεις γονέων-εκπαιδευτικών- μαθητών χωρίς μόνιμους αντιπροσώπους.

Τα Αλληλέγγυα Σχολεία είναι δομές που έχουν συγκροτηθεί στη βάση πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, χωρίς να εξαντλούν το ρόλο τους στην ικανοποίηση αυτών. Ως Συντονιστικό, επιθυμούμε να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε το διακριτό ρόλο που θέλουν να έχουν τα αλληλέγγυα σχολεία στην κοινωνία και στο χώρο της παιδείας.

Δημοκρατική Λειτουργία

Όλες οι αποφάσεις στο συντονιστικό – όπως και σε κάθε αλληλέγγυο σχολείο που συμμετέχει σε αυτό – λαμβάνονται από μικτές συνελεύσεις μαθητών-γονέων-καθηγητών. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συναινετικά, χωρίς ψηφοφορίες και όπου δεν υπάρχει συμφωνία γίνεται σύνθεση των απόψεων.

Αλληλέγγυες Σχέσεις

Μέσα από τα Αλληλέγγυα Σχολεία, μαθητές, γονείς και καθηγητές έρχονται σε επαφή και με άλλες δράσεις στο πεδίο της αλληλεγγύης, του αντιρατσισμού και του πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι αποκτούν βιωματική σχέση με αυτές τις έννοιες και τους δίνεται η ευκαιρία να εμβαθύνουν σε αυτές.

Εναλλακτική Εκπαίδευση

Στο οραματικό μας πλαίσιο εντάσσεται η ενίσχυση εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης. Θέλουμε να παίξουμε ένα ρόλο υποστηρικτικό στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, χωρίς να είμαστε – σε καμία περίπτωση – υποκατάστατο αυτού. Τα αλληλέγγυα σχολεία μπορούν να αποτελέσουν τις μήτρες στις οποίες θα καλλιεργηθούν μορφές εναλλακτικής εκπαίδευση με τις οποίες θα μπολιαστεί το δημόσιο σχολείο.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εκπαιδευτικούς του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όμως να αποτελούμε συνδικαλιστικό φορέα ή να αντιλαμβανόμαστε τις διεκδικήσεις στο χώρο της παιδείας με τρόπο δασκαλοκεντρικό. Επιδιώκουμε ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο για την υπεράσπιση του χαρακτήρα της εκπαίδευσης ως δημόσιο και δωρεάν κοινωνικό αγαθό, που ως τέτοιο θα έχει το στοιχείο του πλουραλισμού και θα εξελίσσεται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και την εξέλιξη της διδακτικής επιστήμης.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]