Η Κάρολα Ρακέτε είναι η καπετάνισσα του σωστικού πλοίου Sea Watch 3 που αψήφησε Σαλβίνι και Ευρωπαίους και έδεσε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα προκείμενου να αποβιβάσει 42 πρόσφυγες που είχε περισυνελλέξει το πλοίο και βρίσκονταν επί δύο εβδομάδες εν πλω.

Με πυξίδα της την αλληλεγγύη, η Ρακέτε αψήφησε προειδοποίησεις και νόμους και μπήκε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα για να φέρει τους βασανισμένους αυτού του κόσμου σ΄ένα “πολιτισμένο” ευρωπαϊκό λιμάνι, την ώρα που οι Ευρωπαίοι σφυρίζαν αδιάφορα.

Η επιστροφή των μεταναστών στη Λιβύη ήταν εκτός συζήτησης, είχε ξεκαθαρίσει η Ρακέτε. «Θα παραβίαζα τη Σύμβαση της Γενεύης αν πήγαινα τους ανθρώπους εκεί, επειδή είναι σίγουρο ότι θα υποστούν περαιτέρω παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι ο νόμος είναι σίγουρα στο πλευρό μου» είχε πει η καπετάνισσα του σωστικού πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ.

Και συνέχισε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη. Είμαι αρκετά σίγουρη ότι το ιταλικό δικαστήριο θα αναγνωρίσει ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι πολύ σημαντικότερο και ότι το δικαίωμα των ανθρώπων στην ασφάλεια και τη ζωή τους, προφανώς και αναμφισβήτητα, είναι σημαντικότερο από το δικαίωμα της Ιταλίας στα εθνικά χωρικά της ύδατα».


«Ξέρω τι διακινδυνεύω, αλλά οι 42 επιζώντες που έχω στο σκάφος είναι εξαντλημένοι και πρέπει να τους οδηγήσω κάπου με ασφάλεια», δήλωσε η η Κάρολα.

Απέναντί της η Κάρολα είχε τον επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας και υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος φυσικά δεν έχασε ευκαιρία να καταφερθεί εναντίον της Κάρολα λέγοντας την «ξιπασμένη» και δηλώνοντας: «Αν γεννήθηκες λευκή, πλούσια και Γερμάνιδα και θέλεις να κάνεις εθελοντισμό, κάν’ το στη Γερμανία βοηθώντας τους ηλικιωμένους ή τους ανάπηρους».

Μετά από δυο εβδομάδες εν πλω, περιμένοντας στο κανάλι της Σικελίας, τα ξημερώματα του Σαββάτου 29 Ιουνίου η Ρακέτε έδεσε το πλοίο και συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κατηγορίες της υπόθαλψης παράνομης μετανάστευσης και παραβίασης των κανόνων περί ναυσιπλοΐας που μπορεί να επιφέρει ποινή έως και 15 χρόνια κάθειρξη.

Ήδη οι Ιταλοί συγκέντρωσαν μέσα σε 24 ώρες 220.000 ευρώ, προκειμένου να διατεθούν για την πληρωμή των προστίμων -από 10 έως 50.000 ευρώ- που προβλέπει για το πλήρωμά του, το διάταγμα που έχει εκδώσει ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, σχετικά με την απαγόρευση κατάπλου πλοίων ΜΚΟ σε ιταλικά λιμάνια.

«Δεν είμαστε ανακουφισμένοι, είμαστε θυμωμένοι», δήλωσε η Κάρολα, μετά τον ελλιμενισμό του Sea Watch 3 στη Λαμπεντούζα.

«Αυτή η αποβίβαση θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί πριν από δύο εβδομάδες  και θα έπρεπε να είχε συντονιστεί αντί να παρεμποδιστεί από τις αρχές. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από τα κλιματιζόμενα γραφεία τους έπαιζαν με τις ζωές αυτών των ανθρώπων για περισσότερο από 16 ημέρες. Αυτό είναι απάνθρωπο, απαράδεκτο και πιθανόν εναντίον κάθε συντάγματος που αυτοί οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν. Είναι ντροπή και για τις δύο λέξεις, Ευρώπη και Ένωση. Όλοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τους άλλους για τον αποκλεισμό, ενώ ούτε ένας ευρωπαϊκός θεσμός δεν ήταν πρόθυμος να αναλάβει την ευθύνη, μέχρι που αναγκάστηκα να το κάνω εγώ». Αυτά ήταν τα λόγια της Ρακέτε όταν εισήλθε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, μετά από 16 ημέρες προειδοποιήσεων και απαγορεύσεων εν μέσω αδιαφορίας των ευρωπαϊκών κρατών να υποδεχθούν τους 42 πρόσφυγες που διέσωσε το πλοίο της Κάρολα.

Ποια είναι η καπετάνισσα που σώζει πρόσφυγες

Η Κάρολα είναι πτυχιούχος Περιβαλλοντικής Διατήρησης του Edge Hill University στο Lancashire, με πτυχιακή εργασία στα albatros. Υπήρξε καπετάνιος ενός παγοθραυστικού στον Βόρειο Πόλο για ένα από τα μεγαλύτερα γερμανικά ωκεανογραφικά ινστιτούτα, αξιωματούχος πλεύσης του Alfred Wegener Institute για το οποίο εργάστηκε από το 2011 μέχρι το 2013.

Σε ηλικία 25 χρόνων ήταν η δεύτερη τη τάξει αξιωματούχος στο Ocean Diamond, σε ηλικία 27 χρονών κατείχε την ίδια θέση στο Artic Sunrise της Greenpeace. Σε ηλικία 30 χρονών οδηγούσε μικρές εκδρομικές βάρκες στο πιο βόρειο σημείο του πλανήτη, στα νησιά Svalbard, στον Αρκτικό Ωκεανό. Εργάστηκε επίσης με τον στόλο της Βritish Antartic Survey.

«Η ζωή μου ήταν εύκολη, μπόρεσα να φοιτήσω σε τρία πανεπιστήμια και στα 23 μου ήμουν απόφοιτη. Είμαι λευκή, Γερμανίδα, γεννήθηκα σε μια χώρα πλούσια με ένα διαβατήριο “σωστό”. Όταν τα συνειδητοποίησα όλα αυτά, ένιωσα ότι έχω ηθική υποχρέωση να βοηθήσω όσους δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με εμένα». Έτσι εξηγεί την απόφασή της να γίνει πλοίαρχος σε ένα πλοίο που διασώζει πρόσφυγες στη Μεσόγειο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts