Σε ανακοίνωση κατά του διατάγματος 686, που απομακρύνει συναδέλφους τους με την κατηγορία για εμπλοκή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προχώρησαν καθηγητές στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Γλώσσας Ιστορίας και Γεωγραφίας  του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, ζήτησε να επιστρέψουν οι καθηγητές που απομακρύνθηκαν και χαρακτήρισε τη διάταξη άδικη και χωρίς συνείδηση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απομάκρυνση των καθηγητών αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα για το κύρος, την ποιότητα και την ελευθερίας της εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα για όλη τη χώρα.

Η ανακοίνωση των καθηγητών είναι μία ακόμη αντίδραση στις αυταρχικές ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν, στις οποίες προχώρησε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του. Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως, παρά τη διεθνή κατακραυγή εμμένει για την ώρα στις σκληρές και άδικες διατάξεις.

Η ανακοίνωση του τμήματος:

“Σύμφωνα με το διάταγμα 686, απομακρύνθηκαν από το ακαδημαϊκό προσωπικό οι καθηγητές N.Selda Öndül, Tülin Sağlam, B.Beliz Güçbilmez, M.Elif Çongur και από το ερευνητικό προσωπικό, οι ερευνητές Ceren Özcan ve Şamil Yılmaz.

Σύμφωνα με το διάταγμα 679, μαζί με την επίκουρη καθηγήτρια Süreyya Karacabey απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους επτά συνάδελϕοί μας, που αποτελούν σημαντική πλειοψηφία του ακαδημαϊκού προσωπικού μας.

Αυτές οι εξελίξεις, έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του τμήματός μας.

Οι καθηγητές μας, που έχουμε την τιμή να δουλεύουμε πολλά χρόνια μαζί, έχουν αποφέρει σημαντικά  έργα και ανεκτίμητη συμβολή στο χώρο του θεάτρου της Τουρκίας. Η εξαγωγή τους από την ακαδημία, με τον ορισμό που αναφέρεται σε αυτούς που « είναι εμπλεκόμενοι ή μέλη ή συμμετέχουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ομάδες ή δομές οι οποίες χαρακτηρίζονται από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ως απειλή της εθνικής ασφάλειας», δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε με μέτρο συνείδησης ούτε με μέτρο δικαιοσύνης.

Οι απομακρύνσεις με το παρόν διάταγμα, που έχουν εξαπλωθεί σε όλα τα πανεπιστήμια της Τουρκίας, έχουν μετατραπεί σε επιχείρηση εκκαθάρισης της παραγωγής επιστήμης και τέχνης.

Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να αποτελούν πηγή ελεύθερης σκέψης. Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η διαχείριση των πανεπιστημίων με τα διατάγματα αυτά. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η εκκαθάριση αυτή, που έχει προξενήσει το ξερίζωμα των συναδέλφων μας από την Ακαδημία και τους φοιτητές τους, θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους συναδέλφους μας, το τμήμα, το πανεπιστήμιο, την επιστημονική κοινότητα και ολόκληρη τη χώρα μας. Πρωτεύοντος της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Άγκυρας, καταδικάζουμε όλους όσους φέρουν ευθύνη για την απόφαση αυτή και ζητάμε την άμεση επιστροφή των συναδέλφων μας στα καθήκοντα και τις θέσεις τους”.

Διάβασε ακόμη:

Κωνσταντίνος Φίλης: Πιθανό να δούμε στην Ευρώπη και Τούρκους πρόσφυγες

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]