Ανταπόκριση από την πορεία για την έμφυλη βία και την πατριαρχία

Φωτογραφίες: Μαρία Χουρδάρη (Maria Chourdari)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κ.

Με παλμό, πολλά συνθήματα για τον/την Ζακ/-ckie Κωστόπουλο και την καθαρίστρια που καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα ετών αλλά και σχεδόν διπλάσιο κόσμο από την αντίστοιχη περυσινή πορεία, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η κινητοποίηση για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, της πατριαρχίας και του ρατσισμού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), εκατοντάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Καπνικαρέας, όπου μοίρασαν προκηρύξεις και κείμενα στους περαστικούς. Στο σημείο είχε στηθεί και μικροφωνική, απ’ όπου διαβάζονταν τα κείμενα των συλλογικοτήτων που καλούσαν στην κινητοποίηση, ενώ φωνάχτηκαν και πολλά συνθήματα.

Η φετινή ιδιατερότητα ήταν η εστίαση συνθημάτων και πανό τόσο στον Ζακ Κωστόσπουλο, όσο και στην καθαρίστρια που λόγω “πλαστού” απολυτηρίου δημοτικού αντιμετωπίζει την εξοντωτική ποινή της κάθειρξης δέκα ετών. Στα κείμενα αλλά και στα συνθήματα έγινε αναφορά και στις τρεις γυναίκες που δολοφονήθηκαν στον Εβρο. Μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της συγκέντρωσης, ξεκίνησε η μεγάλη πορεία που μέσω της Αθηνάς κινήθηκε προς την Ομόνοια. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ήχησαν πολλά έξυπνα συνθήματα, όπως το “ακόμα κι αν φορέσω τη φούστα μου καπέλο, όταν λέω όχι σημαίνει πως δεν θέλω”, το “ούτε σεξισμός, ούτε τρανσφοβία, καιρός για να τελειώνουμε με την πατριαρχία” και το “φασίστες και αφέντικα στου πηγαδιού τον πάτο, ζήτω το ανώμαλο προλεταριάτο”.

Στα αξιοσημείωτα της φετινής πορείας πάντως, παρά την εντυπωσιακή συμμετοχή, είναι η μικρότερη παρουσία LGBTQI οργανώσεων, καθώς και η πολύ πιο μαζική συμμετοχή πολιτικών σχημάτων του αναρχικού χώρου και αριστερών οργανώσεων. Η πορεία έκανε μια στάση έξω από το κατάστημα “Χωριάτικο”, στην οδό Πανεπιστημίου, όπου φωνάχτηκαν συνθήματα κατά του trafficking και γράφτηκε σχετικό μήνυμα με σπρέι στην πρόσοψη του κτιρίου.

Αμέσως μετά το σώμα της πορείας έφτασε στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο/η Ζακ/-ckie Κωστόπουλος, στην οδό Γλάδστωνος. Εκεί, πολλοί από τους διαδηλωτές φόρεσαν στο πρόσωπο “μάσκες” με τη φωτογραφία του Ζακ, που είχαν μαζί τους σε όλη την πορεία, για να θυμίζουν ότι ο/η Ζακ θα είναι πάντα “παρών/-ούσα” στους αγώνες για την ισότητα και την ελευθερία.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]