Τον διευθυντή της ενημερωτικής ιστοσελίδας Observatorio del Sur εντόπισαν νεκρό με πολλαπλές μαχαιριές οι τοπικές αρχές χθες στο δήμο Τεχουπίλκο στο κεντρικό Μεξικό. Είναι η τέταρτη δολοφονία μεξικανού δημοσιογράφου τον τελευταίο μήνα και η δέκατη από την αρχή του χρόνου.

Το πτώμα του Νεβίτ Κόντες Χαραμίγιο «βρέθηκε το Σάββατο το πρωί» και «έφερε σημάδια από αιχμηρά αντικείμενα», ανακοίνωσε η εισαγγελία της Πολιτείας του Μεξικού, η οποία ξεκίνησε έρευνα.

Δημοσιογράφοι από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο συνάδελφός τους δολοφονήθηκε. Σύμφωνα με το γραφείο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (ΔΧΣ) στο Μεξικό, ο Χαραμίγιο είχε δεχτεί απειλές τον Νοέμβριο του 2018 και τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Χαραμίγιο κάλυπτε θέματα σε μια περιοχή γνωστή ως Tierra Caliente, η οποία περιλαμβάνει αρκετές κοινότητες στις πολιτείες Guerrero, Michoacán και Μεξικό και η οποία μαστίζεται από τη βία τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο Ιούνιο είχε καλύψει την συντριβή ενός ελικοπτέρου στο δήμο Sultepec, που οδήγησε στη δίωξη ενός μέλους του καρτέλ Familia Michoacan.

Μετά τις απειλές που είχε δεχτεί, ο Χαραμίγιο «είχε ζητήσει προστατευτικά μέτρα» από μια μεξικανική κυβερνητική υπηρεσία που ρόλος της είναι να εγγυάται την ασφάλεια των εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν οι ΔΧΣ. Ωστόσο, ο 42χρονος είχε τελικά αρνηθεί τα μέτρα ασφαλείας που του πρότεινε η υπηρεσία, λόγω της γραφειοκρατικής διαδικασίας που απαιτούνταν για την απόκτηση τους, σύμφωνα με την οργάνωση.

Το Μεξικό είναι η δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα για τους εκπροσώπους του Τύπου, μετά τη Συρία, καθώς πάνω από 100 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από το 2000, σε υποθέσεις που συνδέονταν είτε με την κάλυψη από πλευρά τους της δράσης των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, ή της πολιτικής διαφθοράς. Στην πλειονότητά τους, τα εγκλήματα αυτά μένουν ατιμώρητα.

Με πληροφορίες από elpais, animal politico

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]