Κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν σήμερα περίπου 100 μαθητές. Η συγκέντρωσή τους έγινε στο πλαίσιο της διεθνούς κινητοποίησης των μαθητών για το κλίμα που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της μαθήτριας από τη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ.

 

Αναλυτικά το κείμενο των μαθητών για την πρωτοβουλία

Το Climatestrike είναι ένα διεθνές μαθητικό κίνημα που κινητοποιεί μαθητές από όλο το κόσμο να εκφράσουν την ανησυχία τους για τη κλιματική αλλαγή με την απουσία τους από το σχολείο και τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές μαθητικές πορείες με αίτημα τη κινητοποίηση των αρμόδιων για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η 15χρονη Greta Thunberg κάθισε μπροστά από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη απέχοντας από το σχολείο για τρεις εβδομάδες, διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη δράσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Δημοσίευσε όλα όσα έκανε στα social media, Instagram και Twitter και σύντομα έγινε viral.

Η 15χρονη Greta Thunberg μπροστά από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη τον Αύγουστο του 2019.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Greta αποφάσισε να συνεχίσει να διαμαρτύρεται κάθε Παρασκευή μέχρι οι σουηδικές αρχές να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα πρόληψης της καταστροφής του περιβάλλοντος.
Η δράση της Greta ενέπνευσε παιδιά σχολείων σε όλο το κόσμο τα οποία ενώθηκαν οργανώνοντας αντίστοιχες δράσεις και συμμετέχοντας στο κίνημα με κοινό σημείο αναφοράς τα #FridaysForFuture και #Climatestrike

Το Climatestrike στις 15 Μαρτίου, μαζί με 40 χώρες από όλες τις ηπείρους, καλεί τη νεολαία όλου του κόσμου να διαμαρτυρηθεί σε μια παγκόσμια απεργία για τη κλιματική αλλαγή.
Μαθητές και φοιτητές από σχολεία και πανεπιστήμια στη Σουηδία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ανά τον κόσμο αγωνίζονται για το μέλλον τους.

Η Ελλάδα συντονίζεται με τη παγκόσμια κινητοποίηση του Climatestrike και συμμετέχει σε αυτή με δύο μαθητικές πορείες για το περιβάλλον στη πλατεία Συντάγματος, τη Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 14:00 και την Παρασκευή 15 Μαρτίου, στις 12 μ.μ.

Το 2015 στη Σύνοδο για τη κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι (UN Framework Convention on Climate Change) οι 175 παρούσες σε αυτή κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν το μέλλον μας διασφαλίζοντας οτι η μέγιστη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δε θα υπερβεί τους 1,5 βαθμούς Κελσίου (https://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/10a01.pdf).

Ζητούμε, λοιπόν, από τις κυβερνήσεις να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της UN Intergovermental Panel on Climate Change (www.ipcc.ch) προκειμένου να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Η UNIPCC διεξάγει επιστημονικές εκτιμήσεις σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, τις επιπτώσεις τους και τους ενδεχόμενους μελλοντικούς κινδύνους και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τη σύνοδο του Παρισίου και το μέλλον μας φαίνεται πιο αβέβαιο από ποτέ. Βρισκόμαστε στο δρόμο προς μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 3 βαθμούς κελσίου με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η κλιματική επιστήμη δείχνει ότι αύξηση της θερμοκρασίας ακόμη και κάτω από 2 βαθμούς κελσίου θα προκαλέσει λιμοκτονία, ξηρασία, ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες, πολέμους και θάνατο.

Όλα επειδή οι σημερινοί ενήλικες δεν ενδιαφέρονται για το αύριο.

Κλέβουν το μέλλον μας ακριβώς μπροστά στα μάτια μας.

Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στο σχολείο αλλά η διαρκώς επιδεινωμένη κλιματική αλλαγή το καθιστά αυτό ανούσιο.

Γιατί πρέπει να μορφώνονται για ένα μέλλον αβέβαιο, όταν κανείς δεν κάνει τίποτα για να το σώσει;

Γιατί να επιδιώκουν τα παιδιά τη μόρφωση τους όταν οι κυβερνήσεις δεν δίνουν σημασία στους “μορφωμένους” επιστήμονες που προειδοποιούν για τη καταστροφή του περιβάλλοντος;

Κύρια αιτήματά αυτού του κινήματος διεθνώς όπως καταγράφονται και στις επίσημες ιστοσελίδες www.climatestrike.net & www.fridaysforfuture.org είναι:

H μετάβαση στην ¨καθαρή¨ και ανανεώσιμη ενέργεια όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια.
Ο τερματισμός στην εξόρυξη και χρήση ορυκτών πηγών ενέργειας όπως το υγραέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας που μολύνουν το περιβάλλον.

H υποστήριξη των θυμάτων των έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, όπως οι πλημμύρες και που στη πλειοψηφία τους ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες, κοινωνικά και οικονομικά.

Η υποστήριξη των ενηλίκων στις κινητοποιήσεις των παιδιών και της νεολαίας είναι πολύ σημαντική για διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον σε ένα βιώσιμο και υγιές περιβάλλον για αυτά. Όλοι μπορούν να βοηθήσουν: γονείς, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι, περιβαλλοντολογικές οργανώσεις κλπ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]