Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφει για 23η χρονιά και από τις 20 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου όλοι οι κινηματογραφόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν νέες, ακυκλοφόρητες αλλά και παλαιότερες ταινίες, καθώς επίσης θα έχουν και την ευκαιρία να παρευρεθούν σε διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις και πάρτι.

Το κέντρο της Αθήνας μεταμορφώνεται σε μία δεκαήμερη κινηματογραφική γιορτή, με τις πιο συζητημένες πρεμιέρες της χρονιάς, μοναδικά αφιερώματα, πολυαναμενόμενα μουσικά φιλμ, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, πάρτι, ειδικές προβολές και πολλές άλλες εκπλήξεις!

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στους κινηματογράφους Δαναός, Ιντεάλ, Οdeon Όπερα αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

*Οι Νύχτες Πρεμιέρας άνοιξαν αυλαία με την προβολή την ταινίας Wonderstuck στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 20 Σεπτεμβρίου.

Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα

Τρεις Κορυφές / Three Peaks / Drei Zinnen
Γερμανία, Ιταλία / Germany, Italy, 2017
Έγχρωμο / Color
DCP,  94′
Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά / German, English, French

Ο Άαρον προσκαλεί τη σύντροφό του και τον οκτάχρονο γιο της σε μια εκδρομή στο βουνό, θέλοντας να εδραιώσει στενούς οικογενειακούς δεσμούς. Το άγχος του να κερδίσει την αποδοχή του μικρού πυροδοτεί ένα επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας, το οποίο σύντομα ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Κλείνοντας το μάτι στην “Ανωτέρα Βία” του Ρούμπεν Έστλουντ, οι “Τρεις Κορυφές” εξερευνούν τις περίπλοκες δυναμικές ενός ανθρώπινου τριγώνου πριν εξελιχθούν σε ένα θρίλερ επιβίωσης που κόβει την ανάσα. Πρωταγωνιστούν η Μπερενίς Μπεζό (“The Artist”) και ο Αλεξάντερ Φέλινγκ (“Homeland”).

Σκηνοθεσία / Director: Jan Zabeil
Σενάριο / Screenwriter: Jan Zabeil
Φωτογραφία / DoP: Axel Schneppat
Μοντάζ / Editor: Florian Miosge
Ηθοποιοί / Principal Cast: Alexander Fehling, Bérénice Bejo, Arian Montgomery

Ο Θεριστής / The Sower / Le Semeur
Γαλλία / France, 2017
Έγχρωμο / Color
DCP, 98′
Γαλλικά / French

Σύσσωμος ο ανδρικός πληθυσμός ενός χωριού αιχμαλωτίζεται κατά τη διάρκεια ενός πραξικοπήματος, στη Γαλλία του 1852. Απελπισμένες από την πολύμηνη απομόνωσή τους, οι γυναίκες παίρνουν έναν όρκο: για να συνεχιστεί η ζωή πρέπει να μοιραστούν οποιονδήποτε άντρα βρεθεί στο χωριό. Η βοηθός σκηνοθέτη των Μίκαελ Χάνεκε και Ολιβιέ Ασαγιάς υπογράφει ένα εντυπωσιακό και θεσπέσια φωτογραφημένο ντεμπούτο-φόρο τιμής στη γυναικεία φύση, εξερευνώντας τα λεπτά όρια μεταξύ έρωτα και επιβίωσης σε μια πανέμορφη ιστορία αγάπης.

Σκηνοθεσία / Director: Marine Francen
Σενάριο / Screenwriter: Jacques Fieschi, Marine Francen, Jacqueline Surchat
Φωτογραφία / DoP: Alain Duplantier
Μοντάζ / Editor: Minori Akimoto
Ηθοποιοί / Principal Cast: Pauline Burlet, Géraldine Pailhas, Alban Lenoir, Françoise Lebrun, Iliana Zabeth

The Rider 
ΗΠΑ / USA, 2017
Εγχρωμο / Color
DCP, 105′
Αγγλικά / English

Νεαρός πρωταθλητής του ροντέο βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν σοβαρό τραυματισμό που τον υποχρεώνει να μείνει μακριά από αυτό που αγαπά περισσότερο. Πόσο βαρύ είναι όμως το τίμημα του να γυρνάς την πλάτη στις επιθυμίες σου; Βραβείο στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών για ένα συναισθηματικά γενναιόδωρο δράμα το οποίο υπογράφει μία από τις ταχύτατα ανερχόμενες σκηνοθετικές φωνές της Αμερικής.

Σκηνοθεσία / Director: Chloé Zhao
Σενάριο / Screenwriter: Chloé Zhao
Φωτογραφία / DoP: Joshua James Richards
Μουσική / Music: Nathan Halpern
Μοντάζ / Editor: Alex O’ Flinn
Ηθοποιοί / Principal Cast: Brady Jandreau, Cat Clifford, Lane Scott, Lilly Jandreau, Tim Jandreau

Τα Μυστήρια της Σικελίας / Sicilian Ghost Story
Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία / Italy, France, Switzerland, 2017
Έγχρωμο / Color
DCP, 122′
Ιταλικά, Γερμανικά / Italian, German

Η αληθινή ιστορία απαγωγής ενός 13άχρονου αγοριού από τη Μαφία που σόκαρε την Ιταλία των ’90s, μετατρέπεται στα χέρια των Γκρασαντόνια και Πιάτσα σε ένα άγριας ομορφιάς, σπαρακτικό παραμύθι το οποίο υφαίνεται περίτεχνα γύρω από τη στυγερή πραγματικότητα του οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτό, η μικρή Λούνα σπάει την ομερτά του περίγυρου και προσπαθεί να ρίξει φως στην εξαφάνιση του αγαπημένου της Τζουζέπε που της έχει κλέψει την καρδιά. Ταινία έναρξης της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.

Σκηνοθεσία / Directors: Fabio Grassadonia, Antonio Piazza
Σενάριο / Screenwriters: Fabio Grassadonia, Antonio Piazza
Φωτογραφία / DoP: Luca Bigazzi
Μουσική / Music: Soap & Skin, Anton Spielmann
Μοντάζ / Editor: Cristiano Travaglioli
Ηθοποιοί / Principal Cast: Julia Jedlikowska, Gaetano Fernandez, Corinne Musallari, Vincenzo Amato, Sabine Timoteo, Filippo Luna

H προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία των σκηνοθετών.

FABIO GRASSADONIA & ANTONIO PIAZZA
Οι Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτσα είναι Σικελοί σεναριογράφοι-σκηνοθέτες. Η πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία, Salvo, κέρδισε τα Grand Prix και Prix Révélation της Εβδομάδας Κριτικής το 2013 στις Κάννες.

Ευτυχισμένη μου Οικογένεια / My Happy Family / Chemi Bedinieri Ojakhi
Γερμανία, Γεωργία, Γαλλία / Germany, Georgia, France, 2017
Έγχρωμο / Color
DCP, 119′
Γεωργιανά / Georgian

Μια μέρα μετά τα 52α γενέθλιά της, μια γυναίκα εγκαταλείπει το σπίτι της. Σύζυγο, παιδιά, πεθερικά. Επιχειρεί να ξεκινήσει τη ζωή της από την αρχή, μόνο που η οικογένεια μοιάζει με τον μοναδικό ακλόνητο δεσμό από τον οποίο δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει. Λογική και συναίσθημα, παλιό και καινούργιο, γίνονται συνδαιτυμόνες σε ένα αφοπλιστικά ειλικρινές και γλυκόπικρο δράμα γεμάτο ανθρωπιά και ευεργετικές ενέσεις χιούμορ.

Σκηνοθεσία / Directors: Nana Ekvtimishvili, Simon Gross
Σενάριο / Screenwriter: Nana Ekvtimishvili
Φωτογραφία / DoP: Tudor Vladimir Panduru
Μοντάζ / Editor: Stefan Stabenow
Ηθοποιοί / Principal Cast: Ia Shugliashvili, Merab Ninidze, Berta Khapava, Tsisia Qumsashvili, Giorgi Tabidze, Giorgi Khurtsilava

Σπίτι για Απόψε / Mobile Homes
Καναδάς, Γαλλία / Canada, France, 2017
Εγχρωμο / Color
DCP, 105′
Αγγλικά / English

Η πορεία της Άλι και του οκτάχρονου γιου της στο όνειρο για μια καλύτερη ζωή, σ’ ένα μέρος που μπορούν επιτέλους να αποκαλέσουν σπίτι, εκτροχιάζεται συνεχώς από λάθος αποφάσεις που τους πετούν στην ίδια σκληρή αφετηρία. Η εξαιρετική Ίμοτζεν Πουτς πρωταγωνιστεί σε ένα φιλμ ασυμβίβαστου κοινωνικού ρεαλισμού για τους σύγχρονους απόκληρους του αμερικανικού ονείρου, που έκανε αίσθηση στο Δεκαπενθήμερο του Φεστιβάλ Καννών.

Σκηνοθεσία / Director: Vladimir de Fontenay
Σενάριο / Screenwriter: Vladimir de Fontenay
Φωτογραφία / DoP: Benoit Soler
Μουσική / Music: Matthew Otto
Μοντάζ / Editors: Nicolas Chaudeurge, Maxime Pozzi-Garcia, Andonis Trattos
Ηθοποιοί / Principal Cast: Callum Keith Rennie, Callum Turner, Imogen Poots, Frank Oulton

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

VLADIMIR DE FONTENAY
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1987. Το Mobile Homes είναι διασκευή της βραβευμένης μικρού μήκους ταινίας του που προβλήθηκε στο SXSW. Έχει σκηνοθετήσει το What Lies Beneath the Sky, σε αφήγηση της αείμνηστης Σαντάλ Ακερμάν.

Foxtrot
Ισραήλ, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία / Israel, Germany, France, Switzerland, 2017
Εγχρωμο / Color
DCP, 113′
Εβραϊκά, Αραβικά, Γερμανικά / Hebrew, Arabic, German

Ο Μίκαελ και η Ντάφνα χάνουν τον κόσμο όταν τους ανακοινώνεται ο θάνατος του φαντάρου γιου τους. Εκείνο που δεν ξέρουν, όμως, είναι ότι πρόκειται να βιώσουν ένα αδιανόητο μπαράζ ανατροπών το οποίο συναγωνίζεται σε σουρεαλισμό μόνο τις στρατιωτικές εμπειρίες του παιδιού τους. Έχοντας κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία μόλις με την πρώτη του ταινία, τον καταπληκτικό “Λίβανο”, ο Σάμουελ Μαόζ υπογράφει μια εξαίρετη σπουδή πάνω στα απροσδόκητα παιχνίδια του πεπρωμένου στις ζωές των ανθρώπων.

Σκηνοθεσία / Director: Samuel Maoz
Σενάριο / Screenwriter: Samuel Maoz
Φωτογραφία / DoP: Giora Bejach
Μουσική / Music: Ophir Leibovitch, Amit Poznansky
Μοντάζ / Editors: Arik Leibovitch, Guy Nemesh
Ηθοποιοί / Principal Cast: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Dekel Adin, Yehuda Almagor, Shaul Amir

Beach Rats
ΗΠΑ / USA, 2017
Εγχρωμο / Color
DCP, 98′
Αγγλικά / English

Από το φλερτ του με ένα κορίτσι της γειτονιάς μέχρι μια σειρά από ριψοκίνδυνα ραντεβού που κανονίζει μέσω ίντερνετ με άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, ο όμορφος Φράνκι πασχίζει να ορίσει τη σεξουαλική του ταυτότητα. Την ίδια ώρα, αγωνίζεται να κρατήσει το macho προσωπείο που επιβάλλει ο περίγυρός του. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς, ατρόμητος ρεαλισμός, βρώμικος ερωτισμός και στη μέση μια μαγνητική ερμηνεία-δυναμίτης από τον Χάρις Ντίκινσον, τον ηθοποιό-αποκαλυψη της χρονιάς.

Σκηνοθεσία / Director: Eliza Hittman
Σενάριο / Screenwriter: Eliza Hittman
Φωτογραφία / DoP: Hélène Louvart
Μουσική / Music: Nick Léon
Μοντάζ / Editors: Scott Cummings, Joe Murphy
Ηθοποιοί / Principal Cast: Harris Dickinson, Madeline Weinstein, Kate Hodge, Eric Potempa, Anton Selyaninov

Axolotl Overkill
Γερμανία / Germany2017
Εγχρωμο / Color
DCP, 93′
Αγγλικά, Γερμανικά / English, German

Μετά τον θάνατο της μητέρας της, η δεκαεξάχρονη Μίφτι βυθίζεται σε ένα ηδονιστικό παραλήρημα με αλκοόλ, ναρκωτικά και ευκαιριακό σεξ. Το άδοξο τέλος της σχέσης της με την αρκετά μεγαλύτερη Άλις την βρίσκει να αναζητά αγωνιωδώς εκδίκηση. Η Χελένε Χέγκεμαν υπογράφει ένα σέξι και οργισμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο που εγκλωβίζει σε εικόνες τις εκρήξεις στο μυαλό και το σώμα μιας έφηβης, η οποία ζει κάθε της μέρα σα να είναι η τελευταία. Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

Σκηνοθεσία / Director: Helene Hegemann
Σενάριο / Screenwriter: Helene Hegemann
Φωτογραφία / DoP: Manuel Dacosse
Μοντάζ / Editor: Bettina Böhler
Ηθοποιοί / Principal Cast: Jasna Fritzi Bauer, Arly Jover, Mavie Hörbiger, Laura Tonke, Julius Feldmeier, Hans Löw

H προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία της σκηνοθέτιδας.

Helene Hegemann
Η Χελένε Χέγκεμαν (1992) είναι Γερμανίδα συγγραφέας και σκηνοθέτης. Έχει γράψει δύο μυθιστορήματα, ανάμεσά τους το γερμανικό best seller “Axolotl Roadkill”. Η Χέγκεμαν έχει βραβευτεί για σκηνοθετικές δουλειές της στο σινεμά, το θέατρο, την όπερα.

Άβα / Ava
Γαλλία / France 2017
Εγχρωμο / Color
DCP, 105′
Γαλλικά / French

Τίποτε δεν είναι ικανό να χαλάσει το καλοκαίρι της 13άχρονης Άβα, ούτε καν η είδηση πως πολύ σύντομα πρόκειται να χάσει την όρασή της. Γνήσιο τέκνο της Νουβέλ Βαγκ, το πιο μαγνητικό ντεμπούτο της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών είναι ένας ευφορικός ύμνος πάνω στο οργασμικό ξύπνημα της εφηβείας και την πάντα άτσαλη μετάβαση προς την ενηλικίωση.

Σκηνοθεσία / Director: Léa Mysius
Σενάριο / Screenwriter: Léa Mysius
Φωτογραφία / DoP: Paul Guilhaume
Μουσική / Music: Florencia Di Concilio
Μοντάζ / Editor: Pierre Deschamps
Ηθοποιοί / Principal Cast: Noée Abita, Laure Calamy, Juan Cano, Tamara Cano, Daouda Diakhate, Baptiste Archimbaud, Franck Beckmann, Ismaël Capelot, Valentine Cadic

Προβολή παρουσία της σκηνοθέτιδας

LÉA MYSIUSΗ
Λέα Μίσιους στο Μπορντό το 1989. Έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν και επιλέχθηκαν για πολυάριθμα φεστιβάλ. Επίσης έχει συνεργαστεί με άλλους σκηνοθέτες, όπως τον Αρνό Ντεπλεσέν.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Μουσική και Φιλμ
Ελληνικές Μικρές Ιστορίες-Διαγωνιστικό
Festival Darlings-Τα αγαπημένα των Φεστιβάλ (Α-Μ)
Festival Darlings-Τα αγαπημένα των Φεστιβάλ (Ρ-Υ)
Stranger than Fiction-Ντοκιμαντέρ
After Hours- Μετά τα Μεσάνυχτα
Μικρές Ιστορίες
Ειδικές Προβολές
Αφιέρωμα Κλερ Ντενί
Αφιέρωμα στον Τζον Χιούστον
Spotlight στον Ρομπέν Καμπιγιό
Σινεμά και Αναπηρία

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις υπόλοιπες ταινίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]