Γράφει σκληρούς στίχους, με μελωδικές μουσικές. Γράφει μπαλάντες, αλλά και πιο «ροκ». Είναι ορκισμένος εχθρός όσων τρώνε ή/και εμπορεύονται κρέας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να βρεθεί σε… μπελάδες γι αυτό. Είναι λίγο (έως πολύ) κατσούφης, αλλά μπορεί να σε μαγέψει με δυο λέξεις. Είναι ο Steven P. Morrissey, σήμερα σβήνει 55 κεράκια και το 3pointmagazine «χτενίζει» τη ζωή του εμβληματικού κάποτε frontman των Smiths βρίσκοντας μια δεκάδα πραγμάτων που πιθανότατα δεν ήξερες γι αυτόν.

10. Morrissey ο θανατηφόρος

Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη απολύτως αν έκανε πλάκα, το κεφάλι του ως βρέφος ήταν τόσο μεγάλο που δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στη διάρκεια της γέννας του. Μάλιστα υπήρξε κίνδυνος ακόμη και για τη ζωή της μητέρας του, στην οποία όπως είναι γνωστό έχει μεγάλη αδυναμία και ακύρωσε σχεδόν ολόκληρη την περυσινή του περιοδεία για να βρεθεί κοντά της κατά τη διάρκεια ασθένειας της.

9. Morrissey ο «σαπουνοπεράκιας»

Ο Moz έχει μεγάλη τρέλα για τις σαπουνόπερες. Μια τρέλα η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην παρακολούθηση τους, καθώς μετρά εμφανίσεις σχεδόν σε όλες τις αγαπημένες του σειρές: CoronationStreet (όπου συμμετείχε εν μέρει και στο σενάριο), Brookside και πιο πρόσφατα TheArchers, ενώ έχει απορρίψει προτάσεις για συμμετοχή στις σειρές Emmerdale, Eastenders και F.R.I.E.N.D.S., όπου θα συνόδευε με τη φωνή του τη Φοίβη και την κιθάρα της.

 

8. Morrissey ο εκδικητικός(;)

Όπως έχει ο ίδιος αναφέρει, τα σχολικά του χρόνια από το δημοτικό μέχρι και την αποφοίτηση του από το StretfordTechSchool (όπου διέπρεψε) ήταν πολύ δύσκολα για τον ίδιο. Μάλιστα για το δημοτικό σχολείο του St. Wilfred αναφέρει στην αυτοβιογραφία του πως ήταν «άσυλο για τους οικτρά φτωχούς» και γεμάτο από «δωμάτια κατήφειας». Για την οδυνηρή του εμπειρία καθ’ όλη τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων αργότερα έγραψε το HeadmasterRitual, από το ιστορικό MeatisMurder, όπου… ξεσπαθώνει ενάντια σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα.

7. Morrissey ο εργατικός

Μέχρι να φτάσει στα σπίτια εκατομμυρίων ανθρώπων, ο Morrissey πέρασε από έναν εξίσου μεγάλο αριθμό διαφορετικών εργασιών. Από το πόστο του ως υπάλληλος αρχειοθέτησης, για το οποίο έχει πει πως θα προτιμούσε να δουλέψει «στο πεζοδρόμιο» από αυτό, μέχρι τη δουλειά του στο νοσοκομείο η οποία ήταν να καθαρίζει τις στολές των γιατρών από το αίμα και πιθανώς κομμάτια ανθρώπινων οργάνων.

6. Morrissey ο εθισμένος στη μουσική

Από πολύ μικρός ο Morrissey είχε εμμονή με τη μουσική. Κάθε μουσική, με προτίμηση φυσικά στη ροκ. Λάτρευε -και λατρεύει- τον David Bowie, την Patti Smith, τους NewYork Dolls. Η πρώτη του συναυλία ήταν των TRex στο BelleVue το ‘72, όπου μετά το gig έτρεξε να πάρει αυτόγραφο από τον frontmanMarcBolan, ο οποίος πολύ απλά αρνήθηκε και του γύρισε την πλάτη φεύγοντας. Αυτούς μάλλον σταμάτησε εκείνο το βράδυ να τους λατρεύει.

Morrissey_Queen

5. Morrissey ο συγγραφέας

Ο Moz έχει μεγάλη αγάπη για τον συμπατριώτη του OscarWilde, με τον οποίο «τα πίνει» μάλιστα σε μια ιστορική αφίσα περιοδείας του. Είναι όμως και ο ίδιος συγγραφέας: Ξεκινώντας από κάποιες επιστολές που δημοσιεύθηκαν στο NME, σιγά σιγά εξελίχθηκε σε μουσικό δημοσιογράφο. Ακόμη, έχει γράψει δυο βιβλία τα οποία εκδόθηκαν από την BabylonBooks. Το ένα αφορά τους NewYorkDolls και αποτελεί ουσιαστικά ένα… ερωτικό γράμμα προς το συγκρότημα, ενώ το δεύτερο πραγματεύεται τον επί της οθόνης ήρωα του, JamesDean.

Morrissey_Oscar_Wilde4. Morrissey ο αθλητής

Όντας Ιρλανδός γεννημένος στο Μάντσεστερ, η αγάπη του για το ποδόσφαιρο ήταν αναμενόμενη και μεγάλη. Τόσο μεγάλη μάλιστα που όταν βρέθηκε με τον πατέρα του για πρώτη φορά στο γήπεδο της Γιουνάιτεντ και είδε από κοντά τον θρυλικό George Best, ο οκτάχρονος Moz λιποθύμησε από τη συγκίνηση. Υπήρξε όμως και ο ίδιος αθλητής, εκπρόσωπος μάλιστα του σχολείου του σε εθνικούς αγώνες 100 και 400 μέτρων.

3. Morrissey ο vegetarian

Όλοι γνωρίζουν την… ιδιαίτερη σχέση του Morrissey με το ζωικό βασίλειο. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως, εν γνώσει του, είναι χορτοφάγος από τα 11 του. Ακόμη περισσότερο, από την εφηβεία του αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ζώων, «εκμεταλλευόμενος» εδώ και αρκετά χρόνια τη δύναμη του μικροφώνου. Και δεν μιλάμε μόνο για το MeatisMurder και άλλους γνωστούς στίχους, αλλά και για τις ουκ ολίγες φορές που οι συναυλίες του γίνονται έως και μακάβριες, με τους τρόπους που επιλέγει για να προωθήσει τις ιδέες του. Το ’88, όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει, η Linda McCartney τον είχε προσεγγίσει για ένα τραγούδι αφιερωμένο στον «κοινό τους σκοπό», με τη συνεργασία όμως να μένει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας χωρίς να πραγματοποιηθεί ποτέ.

Morrissey_vegetarian

2. Morrissey ο δήμιος της Θάτσερ

Οι στίχοι του πολλές φορές προκαλούν ακόμη και όσους συμφωνούν μαζί του. Σκεφτείτε την πρόκληση που έφερε το Margaret on the Gullotine το 1988, την εποχή που η Μάργκαρετ Θάτσερ «μεσουρανούσε» και είχε επιβάλλει το… δικό της καθεστώς στο μεγάλο νησί. Τόσο μεγάλη που βρέθηκε να ανακρίνεται επί μακρόν από την ScotlandYard για τις προθέσεις του και για το concept που περικλείει το τραγούδι. Περισσότερα γι αυτό μπορείτε να δείτε εδώ.

1. Morrissey ο συνταξιούχος

Αν πρόλαβες να τον δεις live στην Αθήνα, είσαι τυχερός. Αν δεν πρόλαβες, να ξέρεις πως γεμάτος αποφασιστικότητα το 2009 ο Moz δήλωσε πως μόλις κλείσει τα 55 του χρόνια θα σταματήσει τις περιοδείες. Αναμένουμε φυσικά τις σχετικές ανακοινώσεις, ένα χρόνο μετά το πιο πρόσφατο άλμπουμ του, World Peace is None of your Business.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]