Αποτελεί επί χρόνια στέλεχος του ΝΑΡ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι από τις πλέον γνωστές φυσιογνωμίες στον χώρο της Υγείας ως ένας εξαιρετικός γιατρός αλλά και ως ένας δυναμικός αγωνιστής. Επί χρόνια μάχεται δυναμικά για τα εργασιακά δικαιώματα, τη βελτίωση των συνθηκών στα νοσοκομεία και την κάλυψη των ελλείψεων.

Γνωστοί είναι επίσης οι αγώνες του στο Περιστέρι, ως δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου. Έχει αναδείξει πολλές φορές ζητήματα που απασχολούν τους πιο ευάλωτους οικονομικά, το περιβάλλον, την κατάσταση στους δρόμους που είναι τραγική στην περιοχή, αλλά και τα πρόσφατα φαινόμενα άνθησης της δράσης από μαφίες.

Όπως είναι λογικό η δράση του Παναγιώτη Παπανικολάου έχει προκαλέσει αντιδράσεις και η στοχοποίησή του είναι αναπόφευκτη.

Μετά την αναίτια και προκλητική προσαγωγή του στο Περιστέρι μέσα από την αυλή στο σπίτι του, μιλά στο 3point για το συμβάν και τη γενικότερη στάση της αστυνομίας στην περιοχή. Υπογραμμίζει ότι αντί να κοιτάζει η αστυνομία να πιάσει τις νεόφερτες μαφίες που κάνουν κουμάντο σε όλο και περισσότερους δρόμους, ενοχλεί τους κατοίκους ακόμη και μέσα στο σπίτι τους.

Επιπλέον, μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά το Περιστέρι και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι η αυτοοργάνωση και ο συλλογικός αγώνας είναι μονόδρομος για μια κοινωνία που δεν θέλει να αισθανθεί ξανά προδομένη από “Μεσσίες” όπως συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για το συμβάν. Τι ακριβώς έγινε;

Το Σάββατο που μας πέρασε (2/2) λίγο μετά τα μεσάνυχτα, επέστρεφα στο σπίτι μου με το αυτοκίνητο μαζί με τη σύζυγο μου. Σε σημείο ακριβώς απέναντι από το σπίτι μας, βρίσκεται συχνά κλιμάκιο από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, δεν ξέρω για ποιους λόγους, οι οποίοι κατά καιρούς κάνουν ελέγχους σε διερχόμενα αυτοκίνητα. Αυτό επαναλαμβάνεται με τόση ακρίβεια στην ώρα, που δεν είναι γνωστό μόνο στους ποινικούς εγκληματίες του λεκανοπεδίου, αλλά και σε απλούς κατοίκους της περιοχής. Γι’ αυτό κιόλας πολλοί επιλέγουν να μην περάσουν. Σου λέει «ωχ Σάββατο θα είναι πάλι αυτοί εκεί θα μα καθυστερήσουν». Οι αστυνομικοί για να δείξουν ότι κάτι κάνουν προχωρούν σε ελέγχουν και σε κρατούν κανα 20λεπτο.

Εμείς τους είδαμε να στέκονται, αλλά δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία. Μπήκαμε στο πάρκινγκ της πολυκατοικίας, η πόρτα του οποίου τύγχανε να είναι ανοικτή και βγήκαμε μετά να μπούμε στο σπίτι μας. Πριν μπούμε, ήρθαν με μηχανές τέσσερις νεαροί αστυνομικοί μέσα στην αυλή και με προκλητικό ύφος άρχισαν να μας λένε ότι θέλουν να μας ελέγξουν. Τους δείξαμε αμέσως τις ταυτότητές μας και τους είπαμε ότι μπορούν να ελέγξουν ό,τι θέλουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αυτοκίνητο τελικά δεν το ήλεγξαν, ούτε καν διασταύρωσαν το αυτονόητο, να δούν αν μένουμε εκεί, ζητώντας μας απλά να ανοίξουμε με τα κλειδιά μας την πόρτα. Στις διαμαρτυρίες μας ότι ήρθαν να ενοχλήσουν κατοίκους της γειτονιάς και μάλιστα μέσα στην αυλή τους, ενώ την ίδια δεν έχουν κάνει τίποτα για την κανονική ξενόφερτη μαφία της νύχτας με μπράβους, που έχει εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία του Περιστερίου και διώχνει ντόπιους επαγγελματίες από τα σπίτια τους και τα μαγαζιά τους, μας είπαν ότι δεν σταματήσαμε στο σήμερα που έκανε ο διοικητής.

Στη συνέχεια ήρθε ο διοικητής και του είπα, όπως και στους αστυνομικούς νωρίτερα, ακριβώς ποιος είμαι και του εξέφρασα την ίδια διαμαρτυρία για τη στάση της αστυνομίας. Μου είπε θα τα πείτε αυτά στον Εισαγγελέα. Μας απείλησε δηλαδή με αυτόφωρο. Του απάντησα ότι βεβαίως θα τα πούμε στον Εισαγγελέα και στον δικαστή και στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στον γραμματέα του ΟΗΕ.

Μας έβαλαν σε ένα περιπολικό στο ΑΤ Περιστερίου και εκεί συνεχίστηκε αυτή η συζήτηση. Καταλαβαίνοντας ότι εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ρούπι πίσω από αυτά που λέγαμε και συνεχίζοντας να αποδεικνύουμε τη μονομέρεια της αστυνομίας, ο διοικητής μας απάντησης ότι δεν είναι από το Περιστέρι και δεν ξέρει τι γίνεται. Καταλαβαίνοντας, να το πούμε λαϊκά ότι δεν πρόκειται να «μασήσουμε» και αφού είχαν ελέγξει τις ταυτότητές μας αν εκκρεμούσε κάποιο ένταλμα κι ενώ είχαν αρχίσει να συγκεντρώνοντας και μέλη της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου μαζί με φίλους και κατοίκους, μας άφησαν.

Πώς εξηγείτε το περιστατικό; Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρχει στοχοποίησή σας λόγω της αγωνιστικής σας δράσης;

Επειδή η αστυνομία είναι κρατικός μηχανισμός και παίρνει εντολές υπάρχει και μια πιθανότητα στοχοποίησης λόγω της δράσης στα κοινωνικά μέτωπα, στον τομέα της δημόσιας περίθαλψης όπου διεξάγεται σκληρή αντιπαράθεση, κατά την οποία αποδεικνύουμε ότι όλα αυτά που λέγονται είναι προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα και ότι η πολιτική που υλοποιείται θίγει τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη.

Μια πιθανότητα στοχοποίησης μπορεί να υπάρχει και λόγω της δράσης στα τοπικά μέτωπα, με επώνυμες καταγγελίες, ανακοινώσεις και τοποθετήσεις στο δημοτικό συμβούλιο σε σχέση με φαινόμενα που ανέφερα. Υπάρχει επίσης η πρόσφατη καταγγελία μέσα στο Α.Τ Περιστερίου, για την αναρτημένη σε περίοπτη θέση αναμνηστική πλακέτα που λιβανίζει δωσίλογο συνεργάτη των Γερμανών της κατοχής. Ήταν αστυνομικός της ασφάλειας και είχε βασανίσει με τα ίδια του τα χέρια την Άννα Παρλιάρου, γνωστή αγωνίστρια της ΕΠΟΝ. Είχε στείλει στο Άουσβιτς εκατοντάδες περιστεριώτες παραδίδοντας λίστες στους Γερμανούς. Οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν. Όσον για τον δωσίλογο, εκτελέστηκε σε αυθόρμητο λαϊκό δικαστήριο, όταν τον πήραν οι κάτοικοι μέσα από τα χέρια των ΕΛΑΣιτών.

Τώρα η πιο αθώα εκδοχή είναι ότι δεν υπήρχε στοχοποίηση και ότι δεν μας ξέρανε. Είναι όμως ακόμη χειρότερη αυτή η εκδοχή, γιατί δείχνει ότι θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα και αποδεικνύει περίτρανα ότι υπάρχει μία πρακτική μόνο για το φαίνεσθαι. Να δείξουν ότι κάτι κάνουν, μόνο που το κάνουν με τόση μαθηματική ακρίβεια που το ξέρει όλος ο κόσμος και εκείνος που έχει κάτι να κρύψει είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να περάσει από εκεί. Έτσι, η αστυνομία παρενοχλεί κατοίκους μέσα στα σπίτια τους και από την άλλη μεριά αφήνει στο απυρόβλητο παραβατικά φαινόμενα. Ασχολούνται με τα χλωρά για να μην ασχοληθούν με τα ξερά.

Συνδέεται το συμβάν θεωρείτε με τη συνολικότερη στάση της αστυνομίας, αυτή που βλέπουμε και στον δρόμο ας πούμε όταν κατεβαίνει ο κόσμος να διαδηλώσει;

Βεβαίως συνδέεται, υπάρχει γενική γραμμή και συμπεριφορά. Δηλαδή αυτή της καταστολής και της τρομοκράτησης ώστε να μη μιλάει και να μη διαμαρτύρεται κανείς, να είναι υποταγμένος και να μη μιλάει για την ανοχή των κρατικών μηχανισμών στο πραγματικό έγκλημα.

Σημειώσατε ότι η αστυνομία δεν δείχνει παρόμοιο ζήλο στο πραγματικό έγκλημα στην περιοχή σας. Θέλετε να το αναλύσετε παραπάνω;

Έχουν γίνει καταγγελίες εδώ και χρόνια. Στην οδό ΒΕΑΚΗ είχαμε πει από το 2014-2015, μαζί με κατοίκους, ότι έχουν έρθει ξενόφερτοι βαρόνοι της νύχτας και συμμορίες μπράβων. Εκβίαζαν ανοιχτά και απροκάλυπτα κατοίκους και ντόπιους επαγγελματίες. “Άμα δεν θα φύγεις θα σε σκοτώσουμε”, έλεγαν. Τα καταγγείλαμε αλλά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης μας έβριζε κιόλας και προσωπικά εμένα, επειδή είχαμε τολμήσει να πούμε ότι υπάρχει κίνδυνος η Βεάκη να γίνει Τρούμπα.

Το αποτέλεσμα με την αδιαφορία ήταν το καλοκαίρι του 2018 να ανταλλάξουν πυροβολισμούς δύο αντίπαλες συμμορίες μπράβων μεταξύ τους, μέρα – μεσημέρι στη συμβολή των οδών Βεάκη και Σαραντοπούρου. Ο κόσμος που ήταν εκεί στις καφετέριες έψαχνε να κρυφτεί, μη τον βρει καμία αδέσποτη. Δύο που αντάλλασσαν πυροβολισμούς πήγαν στο νοσοκομείο. Πάλι όμως δεν είδαμε να ασχολείται κανένας και φτάσαμε στο σημείο τώρα πριν τα Χριστούγεννα να δούμε ένα ακόμη δείγμα νέας.. ποιότητας. Κάποιος εργοδότης επειδή πρώην εργαζόμενός του ζήτησε τα αυτονόητα, δεδουλευμένα και ένσημα, επιστράτευσε μία από τις συμμορίες μπράβων του δρόμου και του έστησε κανονική ενέδρα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε επιστράτευση μπράβων ακόμη και για θέματα εργατικών διαφορών.

Όλα αυτά είναι συνδυασμός πολιτική από το κράτος, τη δημοτική αρχή και την αστυνομία. Για παράδειγμα ο Παχατουρίδης είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι θέλει να μετατρέψει την περιοχή σε απέραντο διασκεδαστήριο με πελάτες απ’ όλη την Αττική. Μαγαζί ας είναι κι ας είναι ό,τι ναι, αφού πληρώνει δημοτικά τέλη. Η πλειοψηφία των κατοίκων όμως δεν θέλει το ίδιο. Δεν θέλει τους μπράβους, την κίνηση και την ηχορύπανση. Ο πελάτης θα έρθει να διασκεδάσει και θα φύγει. Ο κάτοικος όμως; Το αποκορύφωμα από όλη αυτή την πολιτική είναι ότι ανοίγει κανονικά στριπτιτζάδικο στο Μπουρνάζι. Πάνε και ενοχλούν τους κατοίκους, ώστε να φύγουμε όλοι από τα σπίτια μας για να μείνουν μόνο τα στριπτιτζάδικα, τα μπαρ, οι μπράβοι, ο Παχατουρίδης και η αστυνομία. Απ’ όσο γνωρίζουμε ακόμη προτίθενται να επεκταθούν και σε άλλους δρόμους ώστε να ανοίξουν κι εκεί καινούριες πιάτσες όπως τη Σοφοκλή Βενιζέλου και την Κώστα Βάρναλη.

Μία κυβέρνηση που λέει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, τι όφελος έχει να διατηρεί μια αστυνομία που εκφοβίζει;

Οι άνθρωποι που είναι γκράντε ψεύτες, μάστορες στο ψέμα και την προπαγάνδα. Βγάζουν το άσπρο μαύρο και το αντίθετο. Υλοποιούν την ίδια πολιτική με τους προκατόχους τους και πολύ πιο αποτελεσματικά από τους προηγούμενους και είναι κάτι που αποδεικνύεται και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και σε επίπεδο περιφερειών που τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Ας μας πει η κυβέρνηση για παράδειγμα γιατί ενώ γίνονται όλα αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα στο περιστέρι, σε γειτονιές κοιτούν τον ουρανό και φοβούνται μη βρέξει και πνιγούν. Να μας πουν επίσης τι έχουν κάνει για την άλλη τεράστια πληγή του Περιστερίου που είναι οι εκατόμβες θυμάτων οδικών συμβάντων μέσα στα όρια του Δήμου. Δεν μιλώ για τις μεγάλες λεωφόρους, αλλά μέσα στα όρια του Δήμου. Να μας πουν για τη σκπουπιδοχαβούζα του ΣΜΑ μέσα στο Άλσος που έχει φτιάξει ο Παχατουρίδης και η Δούρου μας έλεγε να μην είμαστε δογματικοί. Να μας πουν για το πράσινο που το Περιστέρι έχει το πιο χαμηλό ποσό με 5%, για την τεράστια επιδρομή φτωχοποίησης του κόσμου, ειδικά για ένα 10-15% του κόσμου που ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες και είχαν δουλειά και τώρα όχι. Να μας πουν τι έχουν κάνει για τη φτώχεια, ώστε να μην κόβεται το ρεύμα, τι έχουν κάνει για να τους ενισχύσουν, ποιες είναι οι κοινωνικές δράσεις; Από μηδέν – μηδέν.

Υπάρχει τέλος ένα τεράστιο θέμα με την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Με πληθυσμό ενηλικών πάνω από 200.000 κόσμο και λίγο λέω, οι διαθέσιμοι γιατροί είναι συνολικά 24. Στις περίφημες ΤΟΜΥ υπάρχουν 3, άλλοι 9 είναι οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, (κάποτε ήταν 80 αλλά έμειναν 9 γιατί ο ΕΟΠΥΥ κατήργησε την παλιά σύμβαση και η νέα ήτνα εντελώς ασύμφορη και αναξιοπρεπής με αποτέλεσμα να φύγουν οι περισσότεροι) και υπάρχουν άλλοι 12 όλοι κι όλοι που επιστρατεύτηκαν να κάνουν τους οικογενειακούς γιατρούς.

Για πάνω από 10.000 κόσμο αντιστοιχεί ένας μόνο οικογενειακός γιατρός. Αν κάποιος γιατρός επιχειρεί να δει έστω μία φορά την κάθε οικογένειά, θα κάνει να τους δεις όλους 4 μήνες. Άρα υπάρχει πλήρης ανεπάρκεια στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και σε προσωπικό και σε δομές. Τεράστιο θέμα υπάρχει και με τα νοσοκομεία που μπορούν να πάει ο κόσμος, το Αττικό και το Γενικό Νίκαιας. Αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα λόγω της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της εφημεριακής υπερφόρτωσης, με τα ράντζα να μη φτάνουν.

Οι σύντροφοί σας ήταν στο πλευρό σας, γεγονός που συνέβαλε να σας αφήσουν πιο γρήγορα. Φάνηκε έτσι η σημασία που έχουν η αλληλεγγύη και η έννοια της συλλογικότητας. Ο περισσότερος όμως κόσμος στην κοινωνία μας θεωρεί είτε γραφικό να συμμετέχει κανείς σε οργάνωση, είτε αδιαφορεί. Τι θα λέγατε στον κόσμο αυτόν;

Εγώ πιστεύω ότι δεν ισχύει αυτό. Βγαίνει επικοινωνιακά και καθοδηγημένα από κάποια συγκεκριμένα κέντρα ότι “έτσι λέει ο κόσμος”. Άλλο πράγμα ισχύει. Ο πολύς κόσμος δεν βλέπει ντεμοντέ να ενταχθείς σε μια οργάνωση, ο πολύς κόσμος έχει αμηχανία και απογοήτευση από τον πλήρη μνημονιακό κυβερνητικό εξευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε αυταπάτες και είχε επενδύσει εκεί και πλέον έχει τη λογική “ορίστε τίποτα δεν γίνεται, τα πάντα είναι μάταια”. Η Athens Voice και λοιπά νεοφιλελέ μέσα πουλάνε ότι ο κόσμος θεωρεί την πολιτικοποίηση ντεμοντέ, όμως δεν είναι έτσι. Εμείς αυτό που λέμε διαχρονικά είναι: αυτοοργάνωση, συνέλευση κατοίκων, επιτροπή αγώνα και συντονισμό. Δεν υπάρχουν μεσσίες και μην ακολουθείτε ποτέ κανέναν. Αν δεν αυτοοργανωθείτε θα ξαναπροδοθείτε.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]