Μπορεί οι ποδοσφαιριστές να δέχονται συχνά κριτική για τα χρήματα που παίρνουν αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και αυτοί είναι άνθρωποι. Φαίνεται πως η CONMEBOL δεν το έχει καταλάβει αυτό και συνεχίζει να επιτρέπει στην Βολιβία να χρησιμοποιεί ως έδρα το Estadio Hernando Siles.

Το συγκεκριμένο γήπεδο δεν υστερεί σε κανόνες ασφαλείας, ούτε οι εγκαταστάσεις του είναι παλιές, ο αγωνιστικός χώρος είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί της Βολιβίας είναι σε καθαρά αθλητικά πλαίσια.

«Ποιο είναι τότε το πρόβλημα σου ρε φίλε»; Θα μπορούσε πολύ εύκολα να με ρωτήσει κάποιος. Η απάντηση είναι μία. Το «Estadio Hernando Siles» βρίσκεται σε υψόμετρο 3,637 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ε και; Θα πει κάποιος. Ας προσπαθήσει πρώτα να περπατήσει σε τέτοιο υψόμετρο και τα ξαναλέμε. Προφανώς και ούτε εγώ γνωρίζω πως είναι να παίζεις ποδόσφαιρο σε τέτοιες συνθήκες.

Οι παρακάτω φωτογραφίες όμως, σε συνδυασμό με διάφορες ειδήσεις που έτυχε να διαβάσω σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία με έπεισαν ότι οι συνθήκες διεξαγωγής ενός ποδοσφαιρικού αγώνα σε τέτοιο υψόμετρο είναι τουλάχιστον απάνθρωπες.

Ο Ανχελ Ντι Μαρία χρειάστηκε μπουκαλάκι οξυγόνου την ώρα που το ματς βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Εζέκιελ Λαβέτσι και πιθανότατα όλοι οι υπόλοιποι παίκτες φόρεσαν μάσκα οξυγόνου στα αποδυτήρια μετά το τέλος του ματς, ο Λιονέλ Μέσι έκανε εμετό (!) στο ημίχρονο του αγώνα και ποιος ξέρει τι έγινε ακόμα που ποτέ δεν μαθεύτηκε.

 

Angel Di Maria

 

arg2

 

arg3

 

arg4

 

Η αλήθεια είναι ότι το 2007 η FIFA βρέθηκε πολύ κοντά στο να δώσει λύση στο πρόβλημα και ταυτόχρονα τέλος στο μαρτύριο των φιλοξενούμενων ομάδων στα παιχνίδια με τη Βολιβία. Συγκεκριμένα, η FIFA έβαλε αρχικά «ταβάνι» τα 2.500 μέτρα, μετά από λίγες μέρες τα 3.000 μέτρα, αλλά λόγω της έντονης αντίδρασης των Βολιβιανών, αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιτρέψει εκ νέου την διεξαγωγή προκριματικών Παγκοσμίου Κυπέλλου στο «Estadio Hernando Siles».

 

arg5

*Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η Αργεντινή είχε χάσει 6-1 (!) από την Βολιβία για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010. Αυτό ήταν ακόμα μια απόδειξη του ότι η Βολιβία έχει ένα «άδικο» προβάδισμα στους εντός έδρας αγώνες της, σύμφωνα με τους αντιπάλους.

Το βίντεο του 6-1:

 

Photos: The Huffington Post

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]