*Φωτορεπορτάζ: Μάριος Λώλος

Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν χτες πρόσφυγες και αλληλέγγυοι θέλοντας έτσι να αντιδράσουν στην ποινικοποίηση των διασώσεων προσφύγων στη Μεσόγειο από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκης καμπάνιας SEEBRÜCKE (Θαλάσσια Γέφυρα).

Οι συγκεντρωμένοι φορούσαν συμβολικά, τουλάχιστον ένα πορτοκαλί ρούχο, όπως είναι το χρώμα των σωσιβίων που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες στην προσπάθεια τους να έρθουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου. Επίσης αποτελεί το χρώμα της πανευρωπαϊκης καμπάνιας.

Στο κοινό κάλεσμα των οργανώσεων και συλλογικοτήτων για τη συγκέντρωση αναφερόταν: «Ο Σαλβίνι δοκιμάζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: η Ιταλία αγνοεί τις επείγουσες κλήσεις των πλοιαρίων που βρίσκονται σε κίνδυνο στην θάλασσα, αρνείται πρόσβαση στα λιμάνια της και απειλεί να στείλει διασωθέντες πίσω στη Λιβύη. Αν δεν δράσουμε τώρα, το ιταλικό κράτος θα καθιερώσει αυτή τη πρακτική ως κοινή για τα επόμενα χρόνια».

«Αυτή τη στιγμή πλοιάρια συνεχίσουν να φεύγουν από τις ακτές της Λιβύης, γεμάτα ανθρώπους που διακινδυνεύον τις ζωές τους για να διασχίζουν την Μεσόγειο. Στη θάλασσα, σχεδόν δεν υπάρχει κάνεις να τους βοηθήσει: σχεδόν όλα τα πλοία που έχουν ναυλωθεί από οργανώσεις διάσωσης παραμένουν ακινητοποιημένα στα λιμάνια για σαθρούς λόγους».

«Ευρωπαίοι πολιτικοί όπως ο Seehofer, o Salvini και ο Kurz συστηματικά εμποδίζουν τις οργανώσεις διάσωσης στην θάλασσα και συνειδητά συνδέονται με τους θανάτους πολλών περισσότερων ανθρώπων. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, μόνο φέτος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, 851 άνθρωποι πέθαναν διασχίζοντας την Μεσόγειο και περισσότερο από 1500 ανθρώπους έχουν πνιγεί από τις αρχές του 2018- δεν θα το ανεχτούμε άλλο».

«Απαιτούμε την αποποινικοποίηση των θαλάσσιων διασώσεων, ασφαλείς, νομίμους και αξιοπρεπείς οδούς, όπως και μία μεγαλύτερη φροντίδα για διατηρήσιμη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις χώρες προέλευσης από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη. Η ισχύουσα πολιτική στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ που αναγκάζει τους πρόσφυγες να επιλέγουν όλο και περισσότερο επικίνδυνους δρόμους, πρέπει να τελειώσει! Η κυνική μετακίνηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στη Τουρκία, και βαθιά μέσα στην αφρικανική ήπειρο, πρέπει να αντικατασταθεί με την συνεργασία των κοινωνιών με τελικό στόχο την αποδοχή και ενσωμάτωση όσο επιζητούν προστασία».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]