yellyellΜαζί με τον 20ο αιώνα, θεωρητικά έμειναν πίσω και μερικές από τις σκοτεινότερες σελίδες της ανθρωπότητας σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώ η διεθνής κοινότητα έχει εξοπλιστεί με νομικά και διπλωματικά εργαλεία για την υπεράσπισή τους, οι πολιτικές πρακτικές δείχνουν διαφορετικά. Ενώ οι παραβιάσεις τους ενσωματώνονται σιωπηλά σε κρατικές ατζέντες, τα πλήγματα που δέχονται στον δημόσιο λόγο συνεχίζονται αμείωτα. Η επικαιρότητα καταδεικνύει κάποια μοτίβα κοινά στη σύγχρονη πολιτική πρακτική, ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης των κρατών.

 

 

Τουρκία: Να μην κυκλοφορούν οι έγκυες γιατί είναι αντιαισθητικό

 

pregnant protest turkey
 

Η κυβέρνηση Ερντογάν δείχνει ιδιαίτερο ζήλο να υιοθετεί όλο και πιο συντηρητικές θέσεις για τις ελευθερίες του πολίτη. Αυτές έρχονται να προσαυξήσουν στον δημόσιο λόγο ακόμη πιο συντηρητικές θέσεις, όπως αυτή του Σούφι φιλοσόφου Omer Tugrul Inancer. Συγκεκριμένα ανέφερε σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TRT1 πως “οι μέλλουσες μητέρες, μετά τον 7ο ή 8ο μήνα, καλό θα είναι να βγαίνουν έξω με τον σύζυγό τους και με το αυτοκίνητο. Και μάλιστα το απόγευμα”.  Δικαιολογεί την θέση του, λέγοντας πως η όψη μίας εγκύου είναι “αντιαισθητική”, πως “δεν είναι μέρος της κουλτούρας του Ισλάμ να διατυμπανίζει την εγκυμοσύνη” και πως “οι εταιρείες δεν δίνουν άδεια μητρότητας για να περιφέρονται στον δρόμο οι έγκυoι”.

Αν αυτό δεν έχει να κάνει με σεξιστική διάκριση, σίγουρα θα έπρεπε να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και σε όποιον έχει περιφέρεια πάνω από κάποιο νομοθετημένο όριο. Να δούμε πώς θα κρυφτούν οι ανδρικές κοιλιές μετά. Ό,τι δεν καταφέρνουν να κρύψουν με την ενδυμασία από το σώμα της γυναίκας που σχετίζεται με το σεξ – η κοιλιά της εγκυμονούσας ΔΕΝ κρύβεται- ας κρυφτεί σε τέσσερις τοίχους. Μήπως αντ’ αυτού να επέβαλαν φαρδύτερα παντελόνια στους άνδρες για όσους ενθουσιάζονται εύκολα…;

Ευτυχώς, την απαράδεκτη δήλωση, ακολούθησε κύμα δράσεων κατακραυγής.

Ρωσία: Αιματηρές ομοφοβικές επιθέσεις κατά Gay Pride

 

gay pride russia

Στην Ρωσία του άπειρου “ματσισμού” του προέδρου Πούτιν, κάποιοι “χαλάνε την πιάτσα”. Κάποιοι διασύρουν το διεθνές πρόσωπο της χώρας και σπιλώνουν την Ορθοδοξία. Η ρωσική αστυνομία έδειξε και φέτος υπερβάλλοντα ζήλο στην καταστολή του GayPride 2013, χτυπώντας, χρησιμοποιώντας χημικά και συλλαμβάνοντας διαδηλωτές. Οι συλλήψεις έγιναν με πρόφαση την έλλειψη άδειας για το Pride. Άδεια που το κράτος αρνείται να δώσει τα τελευταία 8 χρόνια. Σε δράσεις αντι-διαμαρτυρίας προχώρησαν και εθνικιστές και Ορθόδοξοι ακτιβιστές, οι οποίοι επίσης κατεστάλησαν. Γεγονός που βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Ενδιαφέρον γιατί φαίνεται πως το ρωσικό κράτος δεν προάγει κάποια ιδεολογία έναντι κάποιας άλλης. Δεν καλλιεργεί καμία ιδεολογία. Συντηρεί τις διακρίσεις…χωρίς διάκριση και απλά πατάει πάνω σε κάποιες αξίες που θεωρούνται ότι συναπαρτίζουν το παραδοσιακό πρόσωπο της Ρωσίας, ώστε συγκεκριμένα πρόσωπα να συντηρούνται στην εξουσία. Δηλαδή ο Πούτιν. Χωρίς την πρόφαση κάποιου έστω σαθρού ιδεολογήματος, το κράτος δρα κυριολεκτικά ως μαφία. Με έναν “παντρόνε” στην κεφαλή να λαϊκίζει και να μη λέει να αφήσει την καρέκλα του. Φαίνεται ότι οι μέρες του τσάρου δεν τελείωσαν ποτέ…

Ζιμπάμπουε: Οι γκέι «χειρότεροι από γουρούνια, κατσίκες και πουλιά»

 

Ο 89χρονος πλέον Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 31ης Ιουλίου, συνεχίζει τις δηλώσεις μισανθρωπισμού και ξενοφοβίας. Στον παρελθόν έχει κατηγορήσει ΝΑΤΟ και Ε.Ε. για μυστικές ατζέντες, δολοφονίες δικτατόρων και γενικότερα για διαπλοκή. Όχι ότι δεν υιοθετούνται τέτοιες πρακτικές. Πολιτικοί σαν αυτόν ωστόσο, τα χρησιμοποιούν προς όφελός τους στον δημόσιο λόγο. Από τον εθνικιστικό και συντηρητικό του λόγο δεν έχουν ξεφύγει ούτε οι ομοφυλόφιλοι, στους οποίους έστρεψε τα βέλη του πρόσφατα.

“Αν πάρεις ορισμένους άνδρες και τους κλειδώσεις σε ένα σπίτι για πέντε χρόνια και τους πεις να κάνουν δύο παιδιά και αποτύχουν, τότε θα πρέπει να τους αποκεφαλίσεις.”

Θέση που διάνθισε με χαρακτηρισμούς “ανώμαλοι” και “βρώμικοι”, “ζώα” και άλλα συναφή. Έχει τους δυτικούς η Αφρική να την πληγώνουν, έχει και τους δικούς της…

Ελλάδα: Ο “Ξένιος Ζεύς” δείχνει τη φιλοξενία του και στους διεμφυλικούς

 

transthess

Από την 30η Μαΐου, η Θεσσαλονίκη δέχεται ένα “πληθυσμιακό ρετουσάρισμα” όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλλιώς η “αναβάθμιση του προσώπου της πόλης”. Ακριβώς γιατί σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται τα συνεχή πογκρόμ από τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. κατά τρανς γυναικών, όπως καταγγέλει και το Σωματείο Υποστήριξης  Διεμφυλικών. Στις 17 Ιουλίου σημειώθηκε μαζική επιχείρηση στην Θεσσαλονίκη, με παράνομες προσαγωγές. Ένα μικρό δείγμα τι θεωρείται “αναβάθμιση” σε μία Ελλάδα που ο συντηρητισμός συνεχίζει ακάθεκτος και οι μειονότητες συνεχώς είναι κυνηγημένες.

 

Το πέπλο του συντηρητισμού

Σε όλα τα ανωτέρω επίκαιρα, μπορούμε να διαπιστώσουμε μερικά κοινά. Ας κάνουμε τον λογαριασμό. Συντηρητικές κυβερνήσεις, που λατρεύουν την εξουσία, εφαρμόζουν ατζέντες στις οποίες τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται το εξιλαστήριο θύμα της κακοδιαχείρισης. Πρόσωπα όπως Ερντογάν, Πούτιν, Μουγκάπε και Σαμάρας – με τον Σαμαρά ωστόσο να είναι λιγότερο προσωποκεντρικός- φλερτάρουν με την άκρα δεξιά στην πολιτική τους, νομιμοποιώντας την. Κάτι που, μην ξεχνάμε, έκανε πολύ καλά και ο Καρατζαφέρης, μέχρι που οι “επαγγελματίες” του είδους τον έθεσαν στο περιθώριο, ενώ τα γερά του χαρτιά μεταγράφονταν σε κόμμα καριέρας. Αυτό είναι και μία υπενθύμιση σε όσους σήμερα φλερτάρουν με την άκρα δεξιά.

Η σύγχρονη εφαρμοσμένη πολιτική στην Ελλάδα συνεχίζει να περιορίζεται στον άξονα αριστεράς-δεξιάς. Εκεί όπου νιώθει πολύ άνετα. Ενώ η πολιτική σκέψη στην Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο, η εθελοτυφλία για τον άξονα συντηρητισμού-φιλελευθερισμού συνεχίζεται. Όχι του νεοφιλελευθερισμού, που αποτελεί ιστορικό παράδειγμα οικονομικής σκέψης. Είναι κάτι διαφορετικό. Ο φιλελευθερισμός είναι κάτι που δεν ανήκει μόνο στη δεξιά ή την αριστερά. Αλλά είναι σίγουρα κάτι που δεν έχει ευδοκιμήσει σε αυτόν τον τόπο ιδιαίτερα και που επιτρέπει σε όσους επιβουλεύονται την εξουσία να στρέφονται στα συντηρητικά ένστικτα των πολιτών και τον λαϊκισμό. Κάτι που μας κυνηγάει πολύ πριν την κρίση.

 

Αλέξανδρος Βάκουλας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]