Η ελληνική stoner rock παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνθιση, τόσο από πλήθος και ποιότητα μουσικών, όσο και από πλήθος κοινού. Η ποιότητα μάλιστα κάποιων εξ αυτών των συγκροτημάτων τους οδηγεί έξω από τα σύνορα της χώρας, όπου, κακά τα ψέμματα, αναγνωρίζονται περισσότερο απ’ ότι εντός αυτής. Ή καλύτερα, περιμένουμε να αναγνωριστούν πρώτα στο εξωτερικό για να καταλάβουμε πόσο καλή μουσική παίζουν.

Στο Top3, αν όχι μόνοι τους στην κορυφή, των ελληνικών συγκροτημάτων του είδους είναι οι 1000Mods. Με όνομα εμπνευσμένο από τη γενέτειρα τους, το Χιλιομόδι Κορινθίας, τα «Μόδια» πλανώνται στον ελλαδικό μουσικό χώρο από το 2006. Σχεδόν μια δεκαετία μετά, ετοιμάζονται γι άλλη μια εμφάνιση στο Rockwave (στο βίντεο η εμφάνιση τους από το φεστιβάλ του ’13 πριν τους Ska-P), μαζί με τους Black Keys, Black Angels και τους επίσης Έλληνες Big Nose Attack και Puta Volcano.


Φυσικά, για να είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, δεν αρκεί μόνο ο τρόπος, αλλά και τα μέσα: Οι 1000Mods κρατούν, ακόμη και στα live τους, τον βαρύ αναλογικό ήχο που αποτελεί τη βάση της μουσικής τους. Με αυτόν τον ήχο και τον Billy Anderson πίσω από τα κουμπάκια, ξεκίνησαν το 2010 την παραγωγή του ντεμπούτο άλμπουμ τους, Super Van Vacation. Κι αν δεν σας λέει κάτι το όνομα, ας βοηθήσουμε: Neurosis, Swans, Sleep, Brutal Truth, The Unsane κάποια από τα ονόματα με τα οποία έχει συνεργαστεί ως παραγωγός. Μπορεί η κυκλοφορία του να συνέπεσε με την εποχή που η stoner ξεκίνησε εν Ελλάδι να ακούγεται παντού (παντού όμως!), αλλά αυτό δεν είχε καμία σχέση με το αποτέλεσμα του άλμπουμ, το οποίο ήταν πολλά περισσότερα πράγματα από ένα απλό ντεμπούτο άλμπουμ, από κάθε άποψη. Ίσως να έπαιξε και αυτό το ρόλο του προς την εν λόγω κατεύθυνση.

 


Μετά από τρία χρόνια, 15 χώρες και φεστιβάλ όπως τα Desertfest, Up In Smoke 3, Rockwave και Lake on Fire ήρθε το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας, το Vultures, το οποίο ήρθε για να εδραιώσει τη θέση τους ως ένα από τα καλύτερα stoner rock συγκρότημα της χώρας. Οκτώ κομμάτια γεμάτα ωμή δύναμη που ξεχειλίζει όλη τη μουσική τους, αλλά κυρίως καλά «κατανεμημένη» δύναμη, η οποία σε μεταφέρει σε κάποιο μικρό κλαμπ με ανεπαρκή φωτισμό και τη μυρωδιά αλκοόλ και καπνού στον αέρα.

 


Έχοντας γυρίσει σχεδόν τη μισή Ευρώπη και σίγουρα όλη την Ελλάδα, το φετινό καλοκαίρι τους βρίσκει μπροστά σε δυο φεστιβάλ αρκετά γνωστά σε όλους μας, το Rockwave και το Exit Festival. Σήμερα μεγάλο μέρος του κοινού που θα βρεθεί στη Μαλακάσα θα έχει την ευκαιρία να «ανακαλύψει» περισσότερες από μια μπάντες, που κακώς έλειπαν από τη ζωή του. Δίπλα στους «εμπορικούς» Black Keys και τους «παλιούς» Black Angels, οι 1000Mods, οι Big Nose Attack και οι Puta Volcano, τρεις μπάντες που ήδη αναγνωρίζονται και βάζουν τη δική τους πινελιά στο είδος τους, θα αποδείξουν γι άλλη μια φορά πως η ελληνική σκηνή έχει πολύ μεγάλο βάθος, το μόνο που αρκεί είναι να έχεις ανοιχτά αυτιά όχι μόνο σε αυτό που σου δίνουν να ακούσεις, αλλά και σε αυτό που είναι λίγο πιο πέρα. Αντί επιλόγου, μια μικρή μνεία στις άλλες δυο ελληνικές μπάντες.

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]