«ΤΩ ΜΑΘΕΙΜΑ» του Ευγένιου Ιονέσκο
Από την Ομάδα 90°C & τον Δημήτρη Κομνηνό
Δυο δωρεάν παραστάσεις για το ATHENS PRIDE WEEK
05/06/2019 & 06/06/2019
στο Bios

ΣΧΕΤΙΚΟ TRAILER ΕΔΩ:
youtu.be/dNED85rQkao

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Ώρα προσέλευσης 20:00

Ο Δημήτρης Κομνηνός και η Ομάδα 90°C ανεβάζουν τη θερμοκρασία μεταφέροντας «ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ» του Ε. Ιονέσκο, εμβληματικό κωμικό δράμα του 1950, ως «ΤΩ ΜΑΘΕΙΜΑ» στην Αθήνα του 2019, για δυο ΔΩΡΕΑΝ για το κοινό παραστάσεις στο Bios στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ATHENS PRIDE WEEK, τη Τετάρτη 05/06/2019 και τη Πέμπτη 06/06/2019 στις 21:00. Ενημερώνουμε πως θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας – Ώρα προσέλευσης 20:00.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ένας συνεσταλμένος δάσκαλος, γνήσιος εκφραστής της απολιθωμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπό το επιτηρητικό βλέμμα της πιστής του Υπηρέτριας, συμβολική εκπρόσωπο της νοσηρής κοινωνίας, παραδίδει μαθήματα γεωγραφίας, αριθμητικής και γλωσσολογίας, σε ένα non binary (εκτός του δίπολου άνδρας-γυναίκα) άτομο.

Η ομάδα 90°C, μέσα από εικόνες ντυμένες με το σαρδόνιο χιούμορ του Ιονέσκο και ερωταπαντήσεις που θυμίζουν όλα όσα έχουμε υποστεί στο σχολείο, σαρκάζει με ξεκαρδιστικό τρόπο το χάσμα που υφίσταται μεταξύ των δυο «κόσμων» : Από τη μια, ο απαρχαιωμένος τρόπος διδασκαλίας της συντήρησης και ακραίας πειθαρχίας που εκπροσωπεί ο δάσκαλος και από την άλλη το φρέσκο φιλελεύθερο πνεύμα που εκπροσωπεί το μαθητευόμενο άτομο.

Πάνω σε αυτόν ακριβώς τον καμβά, η ομάδα 90°C, στήνει τη θεατρική της παγίδα:

Στην Αθήνα του 2019, που μετά από 10 χρόνια μνημονίων, μετεωρίζεται κάπου ανάμεσα σε παρατατικό και αόριστο, ο απολιθωμένος δάσκαλος που εδράζει τις απόψεις του στις αρχές του εθνικοσοσιαλισμού, έρχεται αντιμέτωπος με το νέο, έξυπνο, γοητευτικό, μη-δυαδικό άτομο, που δεν ενδίδει στις ύπουλες μεθόδους του.

Οι δυο ισχυροί αντίπαλοι πόλοι συγκρούονται. Η κατάσταση εκτροχιάζεται…
Ποιος θα επικρατήσει;

Μότο της παράστασης: «ΞΕΧΑΣΕ Ο,ΤΙ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ»

Στο ΜΑΘΗΜΑ – ξεκάθαρα το πιο queer μάθημα στην ιστορία της παιδαγωγικής – ο Ακαδημαϊκός Ιονέσκο στηλιτεύει με τρόπο ωμό, τον αυταρχισμό και την άνοδο της φασιστικής νοοτροπίας στη διδακτική διαδικασία. Η έλλειψη οράματος στην εκπαίδευση, η ελλιπής κατάρτιση των διδασκόντων, σε συνδυασμό με τα απαρχαιωμένα σχολικά εγχειρίδια, έχουν ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση κάθε κριτικής σκέψης, θεμελιώνοντας έτσι την πολιτισμική παρακμή της χώρας.

Στην παράσταση της, η ομάδα 90°C έχει αντικαταστήσει το ρόλο της πρωταγωνίστριας μαθήτριας, όπως περιγράφεται στο πρωτότυπο κείμενο του Ionesco, με ένα non-binary άτομο (εκτός του δίπολου άνδρας-γυναίκα), ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κόσμων.

Υπογραμμίζει την αποδοχή στη διαφορετικότητα, και υποστηρίζει πως μέσα από τις χαραμάδες διαφαίνεται η γνώση.

Η ομάδα αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος βασανίστηκε άγρια και δολοφονήθηκε από συμφοιτητές του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων το 2015.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

«Όταν η εξειδίκευση προσπερνάει τη γνώση, η πληροφορία την ενημέρωση και ο βιοπορισμός την επιβίωση, ο φασισμός παίρνει κεφάλι. Οι άνθρωποι, φτωχοποιημένοι, φοβισμένοι και αδαείς περιχαρακώνονται κι αγριεύουν. Η επικοινωνία παραχωρεί τη θέση της στη φασαρία. Η κοινωνία αποσυντίθεται. Η οργή οδηγεί – ο φανατισμός ακολουθεί – ο φασισμός παραμορφώνει – η κοινωνία σκοτώνει. Μέρα μεσημέρι. Στην Ομόνοια. Ο ανυπεράσπιστος Ζακ, άγρια χτυπημένος, αφήνει τη τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο, μπροστά σε δεκάδες βλέμματα περαστικών. Κανείς δεν αντέδρασε. Η ιστορία επαναλαμβάνεται; Δυστυχώς. Από αυτά τα κυρίαρχα στοιχεία αποτελείται τόσο το μεταπολεμικό αριστούργημα του Ιονέσκο όσο και της παράστασής μας. Με «ΤΩ ΜΑΘΕΙΜΑ» – ως έχει γραμμένο, κατά τα αγράμματα πρότυπα του βόθρου της Ελληνικής Ακροδεξιάς: της Χρυσής Αυγής, του ΛΑ.Ο.Σ. (ομού μετά παραγώγων του) και της Ελληνικής Λύσης – αναδεικνύουμε όλα όσα βρίσκονται εκτός… διδακτέας ύλης ως αντίλογο στα «ορθά/ακαδημαϊκά/κοινωνικά πρέπει» και υπογραμμίζουμε την ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ως το ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της κοινωνίας μας σήμερα»Δημήτρης Κομνηνός

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συμπαραγωγή: Ομάδα 90°C/ ΟΔΥΣΣΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Bios – Exploring Urban Culture

Μετάφραση / Σκηνοθεσία / Φωτισμοί: Δημήτρης Κομνηνός
Ιστορική Έρευνα / Διασκευή: Ομάδα 90°C
Σκηνογραφική επιμέλεια: Γιώργος Λυντζέρης
Κοστούμια: Μαρίνα Πολυμέρη Atelier
Πρωτότυπη Μουσική / Visuals: Ανδρέας Τρούσσας
Κινησιολογική Επιμέλεια: Πάνος Μεταξόπουλος
Φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης
Make-up / Μαλλιά: Σάλλη Αλ Ταπάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σεμέλη Παπαοικονόμου

ΔΙΑΝΟΜΗ

Καθηγητής: ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Μαθητευόμενο άτομο: JAMES RODI
Υπηρέτρια: ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Τετάρτη 05/06/2019
Πέμπτη 06/06/2019

ΠΟΥ

Bios Basement: Πειραιώς 84, Κεραμεικός, Τ: 210 3425335

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΔΩΡΕΑΝ – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας – Ώρα προσέλευσης 20:00

Instagram / Facebook / YouTube 90vathmoic
www.90vathmoic.com

ΟΜΑΔΑ 90°C

Με επιρροές από όλο το φάσμα των τεχνών και βασικό εργαλείο τις τεχνικές του βιωματικού και επινοημένου θεάτρου, η ομάδα 90°C ασχολείται με το ρεαλιστικό θέατρο που, με αμεσότητα, αντιστέκεται, παρεμβαίνει και κινητοποιεί.

Ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Κομνηνό το 2004, με αφορμή την ομώνυμη παράσταση του έργου της βραβευμένης με Pulitzer Marsha Norman, που ανέβηκε στο θέατρο Επί Κολωνώ τη σεζόν 2004 – 2005. Στη συνέχεια ο Δημήτρης Κομνηνός και οι 90°C ανέβασαν τη “Φαλακρή Τραγουδίστρια” του Ε. Ιονεσκο, που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία τις σεζόν 2005 – 2006 & 2006 – 2007, στα θέατρα Επί Κολωνώ, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και Βικτώρια. Τη σεζόν 2007-2008 η ομάδα ανέβασε στο θέατρο Βικτώρια, το “Σπιρτόκουτο”, θεατρική διασκευή του ομώνυμου κινηματογραφικού έργου του Γιάννη Οικονομίδη, που απέσπασε το βραβείο Καλύτερου νέου Ελληνικού Έργου στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2008 που διοργανώνει το περιοδικό Αθηνόραμα. Το 2010, η ομάδα ανέβασε στο θέατρο Βικτώρια την κωμωδία “The real Inspector hound” του βραβευμένου με Pulitzer, θεατρικού συγγραφέα Tom Stoppard, με τον τίτλο “Αυτό θα το Δούμε”. Η ομάδα υπέγραφε επίσης τις επιτυχίες «Fucking Games» του Grae Cleugh και “Fit To Be Tied”, του Nicki Silver, που παίχτηκαν στην έδρα της ομάδας, το θέατρο Βικτώρια. Η δραστηριότητα της ομάδας ανεστάλη με το κλείσιμο του θεάτρου Βικτώρια, τις τύχες του οποίου διαχειρίστηκε, ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ο Δημήτρης Κομνηνός, από το 2006 μέχρι το 2015.

Οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της ομάδας 90°C εναλλάσσονται ανάλογα με το ρεπερτόριο. Η ομάδα έχει επίσης διοργανώσει σεμινάρια και εργαστήρια με βάση την μέθοδο υποκριτικής Practical Aesthetics του David Mamet όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τις διδασκαλίες του Sanford Meisner – The Sanford Meisner Technique.

Η ομάδα υποστηρίζεται νομικά και λογιστικά από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Οδύσσεια – Πολιτιστικές Εκδηλώσεις”

NON BINARY*

Κατανοώντας τα μη-δυαδικά άτομα

Η ιδέα του ότι στη ζωή επικρατούν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, ονομάζεται δυαδικότητα (binary). Κάποιες κοινωνίες, όπως η δική μας, αναγνωρίζουν μόνο αυτά τα δύο φύλα, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και τα άτομα που έχουν προχωρήσει σε εγχείρηση αλλαγής φύλου, είτε είναι αρσενικού είτε θηλυκού φύλου.

Μερικά άτομα όμως δεν ανήκουν σε αυτές τις δύο κατηγορίες. Κάποια άτομα έχουν ένα φύλο που συνδυάζει χαρακτηριστικά τόσο του θηλυκού όσο και του αρσενικού φύλου, ή δεν ταυτίζονται με κανένα από τα δυο φύλα του δίπολου άντρας/γυναίκα. Τότε μιλάμε για μη- δυαδικότητα (non binary).

Άτομα των οποίων το φύλο δεν είναι ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό, χρησιμοποιούν διάφορες ορολογίες προκειμένου να αυτοπροσδιοριστούν, με τον όρο non-binary να είναι ο επικρατέστερος. Άλλοι όροι είναι οι genderqueer, agender, bigender.

National Center For Transgender EqualityΚανένας από αυτούς τους όρους δεν σημαίνει ακριβώς το ίδιο, όμως όλοι μιλούν για ένα φύλο εκτός του δίπολου άντρας/γυναίκα.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ «NON-BINARY» ΑΤΟΜΩΝ

Ξεκινώντας, θα θέλαμε να τονίσουμε πως τα non binary άτομα, δεν είναι μπερδεμένα όσον αφορά την ταυτότητά τους. Η non-binary ταυτότητα, έχει αναγνωριστεί εδώ και μια χιλιετία σε κοινωνίες ανά τον κόσμο. Ορισμένα non-binary άτομα έχουν προχωρήσει σε ιατρικές επεμβάσεις, ώστε να αποκτήσουν ένα σώμα που είναι πιο συμβατό με την ταυτότητα τους. Όμως να υπογραμμίσουμε πως δεν χρειάζονται όλα τα non-binary άτομα ιατρική παρέμβαση προκειμένου να νιώθουν πλήρη.

Σημαντικό να διευκρινιστεί πως ένα non-binary άτομο, δεν είναι το ίδιο με ένα διεμφυλικό άτομο καθώς τα τελευταία, έχουν ανατομικά ή γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία συνδυάζουν εκείνα των αρσενικών/θηλυκών.

Ο σεβασμός και η αποδοχή της κοινωνίας προς τα non binary άτομα, οφείλει να είναι ο ίδιος όπως και στον κάθε άνθρωπο, που έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να ζει και να ορίζει τη ζωή του, όπως αυτό επιθυμεί.

*το κείμενο είναι από το National Center For Transgender Equality

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]